Dostałem już kilka zapytań w kwestii tego tematu dlatego przybliżę go z radością
ECU hacking to zmiana programu wewnątrz fabrycznego modułu ECU. Sam proces jest skomplikowany i bardzo czasochłonny, zajmuje się tym od 3-4 lat z niezłymi efektami:) Zaczęło się w stanach (jak zawsze) na początku z problemami ale po znalezieniu analogii prawie każdy komp w Suzuki może być "zrobiony".
Proces:
Znaleźć kompa o odpowiednim wyznaczniku, otworzyć, zrzucić wsad (bin) czyli plik nagrany w ECU w krzaczkach, rozpracować w np C++ (albo innym języku programisty) na liczby z użyciem odpowiednim parametrów, potem IDA PRO (disassembler w którym można odczytać ścieżki przepływu informacji z procesora na PINy), potem poprawki i wrzucenie do aplikacji - i mamy widok znaczków hex na normalne przyswajalne liczby i parametry jakie są wgrane w standardowym module. Jest tego sporo np: dawki paliwa, kąt wyprzedzenia zapłonu, parametry wł/wył wiatraka, mapy STP, balans wtrysków itd itp
Temat jest coraz lepiej znany w firmach które wykonują tuning motocykli, korzystają z różnych oprogramowań - akurat my (Ja i mój przyjaciel z Mińska) jesteśmy współtwórcami jednego z nich.
Jak to się robi?
Trzeba mieć po pierwsze bin i definicje żeby cokolwiek zmienić, potem trzeba zrobić odpowiedni interface do komunikacji między komputerem a ECU oraz wiedzę jak się w niego wpiąć by do komunikacji doszło. Jak to się już ma to jest z górki:) Bierzemy ECU, przygotowujemy nowy wsad i nagrywamy:)
Co to daje? Co można zmieniać?
Można np wgrać mapę paliwa zmodyfikowaną przez mapy z Baazaz lub Power Commander (po zmianie wydechu warto to zrobić), można wyprzedzić zapłon dla osiągnięcia lepszego momentu, zmienić temp włączenia i wyłączenia wiatraka żeby szybciej zaczął chłodzić, zmienić mapy drugich przepustnic żeby ECU nie kastrowało odczuć z jazdy, zdjąć ograniczniki prędkości, przesunąć odcinki paliwa/zapłonu, zrobić QS na ECU bez Power Commandera, ustawić obroty biegu jałowego itp itd
Możliwości jest dużo, temat się rozwija więc warto próbować z takimi modami - dla niektórych to może być czarna magia ale magia ta naprawdę działa:)