Pare pytań nowicjusza.

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy Super Sport, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: Emil

ODPOWIEDZ
jack_ripper

Pare pytań nowicjusza.

Post autor: jack_ripper »

Witam, zakupiłem RFa i mam pare pytań. Po pierwsze: czy to normalne.że kierownica skręca się w lewo troszkę dalej niż w prawo?.Po drugie: czu efekt drgań (raczej falowania) kierownicy w przypadku jej puszczenia jest normalny (jeśli ją trzymam moto prowadzi się normalnie, kierownica nie drży) ? Obawiam sie ,że moto mogło być po "umfalu", ale to moje pierwsze i ucze sie na błędach. Po trzecie Mam uczucie jakbym czasem jechał po lodzie, czyli tył mi troszke gania na boki (zwłaszcza jak są koleiny).Długo nie jeżdziłem moto, a dawniej kolein nie było.Nie wiem, czy to normalne czy szukac przyczyny w motocyklu ? Prosze o wyrozumiałość, ale ostatnim moim moto była CZ 12 lat temu. :)
karus

Post autor: karus »

kierownica chyba wszedzie sie skreca mocniej w lewo to chyba do blokady służy w lewo sie blokuje.
jezeli łapie shime to sprawdź jeszcze ciśnienie w kołach.
może pomoże
legion

Post autor: legion »

jezeli chodzi o falowanie tylnego kola to moze byc kilka przyczyn: po 1 jezeli tak sie dzieje tylko na koleinach a na glatkim jest ok to moze nosi cie wydma koleiny. po 2 sprawdz czy masz zalecana szerokosc opony , ja mam 120 zamiast 110 i nieraz niezle mnie "poslizga "po 3 sprawdz kolo i stan opony tak na wszelki wypadek
kolas
Strzelający z Rury
Województwo: -

Post autor: kolas »

co do drgania kierownicy.....
zmien olej w lagach i koniecznie zmien przednia opone, jak przejedziesz po niej reka zobaczysz ze jest "pozabkowana" , ma rozne wysokosci gumy po dwoch stronach zaglebien bierznika. napewno pomoze.
Komarek,TransAlp,BANDIT 1200, GSX-R 1000, 1/2 Burgman 400
Albo GSX-R ... albo NIC!!!! <<< chwilowo nie działa ;)
KTM 990 Adventure
http://www.bikepics.com/members/kolasGSXR/
kom: 796-272-069

https://www.facebook.com/wPogoniZaNaszymiMarzeniami
Malisz

Post autor: Malisz »

Tak jak kolas stawiałbym na lagi...
Kumpel w Kaw...nie ważne...w swoim moto miał tak samo..też mu moto falowało..szczegółnie odczuwalne to przy hamowaniu było...a że laga mu się mocno pociła..to wymienił w niej uszczelniacze, wymienił olej i jak ręką odjął...Sprawdzić stan ogumienia też nie zaszkodzi..
Loser

Post autor: Loser »

Jak wymieniasz olej, mozesz przy okazji zalac gestszym = twardsza zawiecha = more sporty = more fun :twisted:
ODPOWIEDZ