GSX 750 F - tuning
Moderator: bohas
GSX 750 F - tuning
Skoro juz tu wrzucilem watek kolektorow, moze ktos mi dalej poradzi w temacie tuningu GSX-a;)
Co prawda juz bylo kilka takich watkow na forum, ale wszystkie rozsypane i trudno wysuplac jakies konkrety:/
Otoz przymierzam sie do wzmocnienia GSX Fa.
Racingowa rura juz jest, sportowy filtr tez...
Pytanie - co dalej.
Blok silnika oraz wiele elementow silnikowych jest niemal identyczna jak w GSX-R 750, co powinno pozwolic na wycisniecie bez specjalnych rewolucji okolo 120 KM.
Nawet gazniki Slingshot z nazwy wygladaja podobnie. Niestety nie mialem na stole Slingshota z GSX-a i R-ki, wiec trudno mi mowic, czy sa podobne (pewnie nie sa:D)
Wiem, ze mozna kombinowac cos z walkami oraz gaznikami - widzialem kilka ogloszen sprzedazy tak zmodyfikowanych sprzetow.
Robil ktos cos takiego?
Jezeli tak, to jakie elementy montowac?
Bede wdzieczny za sugestie.
Wiem, zaraz napiszecie - kup sobie GSX-Ra i nie marudz...
Ale kupowac GSX-Ra nie chce, bo:
-nie podoba mi sie
-nie jest wygodny
-milo jest kogos zaskoczyc na swiatlach czyms niepozornym;)
PS Wiem, ze jestem glupi, ale nic na to nie poradze:)
Szukajac motoru nie ogladalem GSX-Ra:)
Nie w tym rzecz, ze braklo mi kasy na R-ke...
Nastepnym, planowanym motorem za "kilka lat" bedzie tez GSX, tyle ze w wersji 1300 i z literka R na koncu nazwy;)
Co prawda juz bylo kilka takich watkow na forum, ale wszystkie rozsypane i trudno wysuplac jakies konkrety:/
Otoz przymierzam sie do wzmocnienia GSX Fa.
Racingowa rura juz jest, sportowy filtr tez...
Pytanie - co dalej.
Blok silnika oraz wiele elementow silnikowych jest niemal identyczna jak w GSX-R 750, co powinno pozwolic na wycisniecie bez specjalnych rewolucji okolo 120 KM.
Nawet gazniki Slingshot z nazwy wygladaja podobnie. Niestety nie mialem na stole Slingshota z GSX-a i R-ki, wiec trudno mi mowic, czy sa podobne (pewnie nie sa:D)
Wiem, ze mozna kombinowac cos z walkami oraz gaznikami - widzialem kilka ogloszen sprzedazy tak zmodyfikowanych sprzetow.
Robil ktos cos takiego?
Jezeli tak, to jakie elementy montowac?
Bede wdzieczny za sugestie.
Wiem, zaraz napiszecie - kup sobie GSX-Ra i nie marudz...
Ale kupowac GSX-Ra nie chce, bo:
-nie podoba mi sie
-nie jest wygodny
-milo jest kogos zaskoczyc na swiatlach czyms niepozornym;)
PS Wiem, ze jestem glupi, ale nic na to nie poradze:)
Szukajac motoru nie ogladalem GSX-Ra:)
Nie w tym rzecz, ze braklo mi kasy na R-ke...
Nastepnym, planowanym motorem za "kilka lat" bedzie tez GSX, tyle ze w wersji 1300 i z literka R na koncu nazwy;)
po co ci takie modyfikacje... wpakujesz duzo kasy i nie wiadomo czy to bedzie działac, nawet jak bedzie to może być tak, ze bedziesz miał 10% przyrostu mocy czyli jakies 108KM - warto?
Moze sie nie znam i jestem głupi ale pozbieraj kase, kup silnik od GSX750r w wpakuj do F-a.
Ja jak chcesz kogos zaskoczyc na swiatłach to powiem ci tak: scigacza z silnikiem od trabanta jeszcze nie widziałęm

Moze sie nie znam i jestem głupi ale pozbieraj kase, kup silnik od GSX750r w wpakuj do F-a.
Ja jak chcesz kogos zaskoczyc na swiatłach to powiem ci tak: scigacza z silnikiem od trabanta jeszcze nie widziałęm
-
- Moderator
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Polubił posty: 17
- Otrzymane Polubienia: 27
Nie chcę być upierdliwy,ale myślę, że takie zmiany nie mają sensu !! Z prostej przyczyny, jeżeli już dopracujesz silnik i uda ci się ta sztuka, to pozostanie jeszcze sprawa zawieszenia itd. (SZKODA KASY!!!!!!!).Odkładaj odrazu na wymarzoną GSX 1300 !! Będzie szybciej u ciebie w garażu :twisted: !! Przynajmniej takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Po całej gamie szybkich Suzuki przyszedł czas na moto dla starszego pana 🥸
B.....jednoślad R1250GS Triple Black
512 272 500
B.....jednoślad R1250GS Triple Black
512 272 500
Nie sądze żeby ktoś myślał o Tobie że jesteś głupi
proponuje polerowanie kanałów dolotowych silnika, odczujesz różnice na 100% no i sportowe wałki rozrządu znajdziesz na ebayu myśle bez problemu...Ja w efce 600 wprawdzie mialem filtr k&n, ale przed i po nie było róznicy :shock:
W sumie mozesz założyc zębatke 13` na tył, będzie Ci wyrywał na gume jak poj.... :twisted: , chcesz to mam u siebie i mi nie potrzebna, za grosze oddam
Silnik od gsxra nie wejdzie w rame od czajnika, tak wynikało z moich pomiarów jakiś czas temu.
pozdro
W sumie mozesz założyc zębatke 13` na tył, będzie Ci wyrywał na gume jak poj.... :twisted: , chcesz to mam u siebie i mi nie potrzebna, za grosze oddam
Silnik od gsxra nie wejdzie w rame od czajnika, tak wynikało z moich pomiarów jakiś czas temu.
pozdro
Myslalem o przepakowaniu silnika...
Ale poki co, moj ma niemal idealna kompresje, wiec mi go szkoda odstawiac:/
Oczywiscie myslalem o wymianie...
Mialem nawet na oku 1100...
Tyle ze spalanie - w seryjnym nawet do 10 l po miescie, "lekko" zniecheca...
Silnik z GSX-Ra powinien wejsc bez problemu (mowie wciaz o olejakach) - blok jest ten sam, kolektory pasuja, itd...
A po co tuningowac i wydawac kase?
Niektorych ludzi bawi, ze moga zrobic cos, by bylo inaczej niz zwykle...
A to ze sie nie uda, biore pod uwage:)
Jeszcze jedna przyczyna calego zamieszania jest fakt, ze GSX mi sie podoba...
Jeden lubi okregi, drugi kwadraty, trzeci... Imbryki;)
Ale poki co, moj ma niemal idealna kompresje, wiec mi go szkoda odstawiac:/
Oczywiscie myslalem o wymianie...
Mialem nawet na oku 1100...
Tyle ze spalanie - w seryjnym nawet do 10 l po miescie, "lekko" zniecheca...
Silnik z GSX-Ra powinien wejsc bez problemu (mowie wciaz o olejakach) - blok jest ten sam, kolektory pasuja, itd...
A po co tuningowac i wydawac kase?
Niektorych ludzi bawi, ze moga zrobic cos, by bylo inaczej niz zwykle...
A to ze sie nie uda, biore pod uwage:)
Jeszcze jedna przyczyna calego zamieszania jest fakt, ze GSX mi sie podoba...
Jeden lubi okregi, drugi kwadraty, trzeci... Imbryki;)
Po mieście jest dużo, dużo wyższe niż 10 - tzn też zależy co rozumiemy przez jazde po mieścieLoser pisze: w seryjnym nawet do 10 l po miescie, "lekko" zniecheca...![]()
A jak olejaki to spoko,zgadzam się że raczej wejdzie,ja myślałem o wodzie i dalejSilnik z GSX-Ra powinien wejsc bez problemu (mowie wciaz o olejakach)
Daloby i do GS-a.
Mozesz je zrobic sam!!
Po prostu wygladasz wszelkie nierownosci w kanale dolotowym i wylotowym, przez co zmiejsza sie ilosc niekorzystnych zawirowan mieszanki oraz spadaja opory przeplywu.
Kanaly wylotowe warto wypolerowac na blysk, dolotowe nie na idealne lustro, bo gdy bedzie zimno, bedzie sie na nich skraplac mieszanka co utrudni odpalanie.
Myslalem juz o polerce, ale do tego trzeba sciagnac glowice, bo i ich wnetrze wypada wypolorowac...
Poki co az tak mi nie spieszno - wczesniej wygladze gardziele gaznikow.
Mozesz je zrobic sam!!
Po prostu wygladasz wszelkie nierownosci w kanale dolotowym i wylotowym, przez co zmiejsza sie ilosc niekorzystnych zawirowan mieszanki oraz spadaja opory przeplywu.
Kanaly wylotowe warto wypolerowac na blysk, dolotowe nie na idealne lustro, bo gdy bedzie zimno, bedzie sie na nich skraplac mieszanka co utrudni odpalanie.
Myslalem juz o polerce, ale do tego trzeba sciagnac glowice, bo i ich wnetrze wypada wypolorowac...
Poki co az tak mi nie spieszno - wczesniej wygladze gardziele gaznikow.
Echhh daj spokuj sobie z wkładaniem pieniedzy w GS.. w moim były sportowe walki , pusty wydech, oraz cos tam z filtrem i gaźnikami zmienione..(wszystko w niemczech) co prawda prędkość maxymalna zblizrała sie do 200KMH bez problemu i odchodzilem kazdego Gs'a .. lecz we znaki dawalo sie zawieszenie.. strasznie nie stabilny był przy duzych prędkościach.. oraz niezwykle paliworzerny jak na taki maly silniczek ....
A co do GSXF. to hmmm rob co chesz niczego nie załuj.... tylko potem klękniesz..spojrzysz w zeszycik ile wydaleś... i zlapiesz sie za głowe pewnie powesz... a mogłem tą kase odłorzyc na GSX1300...
A co do GSXF. to hmmm rob co chesz niczego nie załuj.... tylko potem klękniesz..spojrzysz w zeszycik ile wydaleś... i zlapiesz sie za głowe pewnie powesz... a mogłem tą kase odłorzyc na GSX1300...
Panowie ten temat to jedna wielka bzdura .... :lol: :lol: :lol: pytam PO CO ?!?! to troche jak te wsiury co kupuja BeMke i ładuja do nie kolektory , strumiennice , magnetyzery , swiece "briska:
spojlery i inne udziwnienia. a efekt taki ze tylko coś spiepsza i auto jest cięższe o 20 kg
GDYBY TAK ŁATWO BYŁO POPRAWIĆ fabryke (i to niskim kosztem) to kto kupował by mocniejsze auta/motocykle ?! odp. NIKT bo kupił by sobie słabszy tańszy model i go stjunował :lol: A jak jest ? bo napewno nie tak ....... skośni są sprytni i tak wykombinowali zeby było dobze
a nadmierna ffantazja nikomu nie wychodzi na zdrowie. P.S. silnik GSXr1100 do tego zawieszenia ?!?! pora zamknąć temat chyba
P.S. 2 właściciele GSow prosze was , sam sprzedałem swojego 3 miesiace temu... nie kombinujcie prosze . Z GSki rakiety nie zrobisz
szkoda kasy , japończycy dopracowywali ten motorek przez prawie 15lat co wymozecie mu dodac oprocz progresywnych spręzyn do teleskopu ?? :roll:
-
- Strzelający z Rury
- Województwo: -
co do robienia z gsa gsxra to sie zgadzam z boczem , ale jak by nie bylo takich dresiarskich bemek to na ulicy by bylo nudno , wszystko takie same <zygi> .Jak ktos ma fantazje i kase to niech sobie tiuniguje...co innym do tego. Najwyzej dostanie "pozadnego kopa od losu", i wiecej tak nie zrobi.
Komarek,TransAlp,BANDIT 1200, GSX-R 1000, 1/2 Burgman 400
Albo GSX-R ... albo NIC!!!! <<< chwilowo nie działa
KTM 990 Adventure
http://www.bikepics.com/members/kolasGSXR/
kom: 796-272-069
https://www.facebook.com/wPogoniZaNaszymiMarzeniami
Albo GSX-R ... albo NIC!!!! <<< chwilowo nie działa
KTM 990 Adventure
http://www.bikepics.com/members/kolasGSXR/
kom: 796-272-069
https://www.facebook.com/wPogoniZaNaszymiMarzeniami
W kwestii tuningu mam do Braci pytanie: czy ktos z Was orientuje sie na ile osiagi silnika moze poprawic wymiana zaworow? Znalazlem dosc ciekawa strone http://www.cylinderheadshop.co.uk, na ktorej firma ktora sie tym zajmuje od 93' (jak widac ma imponujacy dorobek) twierdzi ze potrafi duzo zdzialac wymiana zaworow wlasnie i szlifowaniem glowicy...
Ceny nie sa odstraszajce i tak sie wlasnie zastanawiam :roll:
Pozdrawiam,
Pit
Ceny nie sa odstraszajce i tak sie wlasnie zastanawiam :roll:
Pozdrawiam,
Pit