SV 650 '99 - motocykl jak telefon-problem z ładowaniem

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

mikiet

SV 650 '99 - motocykl jak telefon-problem z ładowaniem

Post autor: mikiet »

No to opiszę mój problem, z którym zmagam się jakiś czas.
Kupiłem motocykl w lipcu i chyba już wtedy był ten problem.
Po przejechaniu ok 200km bateria tak jakby się rozładowuje. Na razie zdarzyło mi się to 3 razy, a przejechałem prawie 900km, więc niewiele. Aku wymieniłem, bo myślałem, że jest niesprawny. Kupiłem niezbyt wysokiej klasy (kosztował jakieś 120zl), ale wcześniej była varta i było to samo.
Objawy są takie:
wyjeżdżam motocyklem po zimie odpalając motocykl od samochodu kablami. Przejechałem się z 20km i dostawiłem moto na 2 tygodnie. Potem odpaliłem, przejechałem i odstawiłem na kolejny tydzień. Teraz przez Święta zrobiłem może ze 100km. Dzisiaj stoję na światłach i nagle motocykl zgasł i nie chciał odpalić. Kontrolki przy rozruchu przygasają, światła gasną. Proszę jakiegoś faceta o pomoc, miał kable, więc dojechałem do domu. Gaszę i próbuję odpalić. NIC, cisza, jest tak jak było, czyli bateria padła.
Wydaję mi się, że jest to związane z długimi światłami, bo jak w tamtym roku jeździłem na krótkich to zostawiłem w garażu sprawny motocykl. No i w tym roku po odpaleniu z kabli dalej bateria była naładowana.
W skrócie to wygląda jak ładowanie telefonu: ładuję to działa, wyładuje się, to akumulator do wtyczki i powtarzamy proces.
Moim zdaniem jest to:
Alternator albo ???
Pomocy potrzebuję;)
THX
bohas
Moderator
Moderator
Województwo: opolskie

Re: motocykl jak telefon-problem z ładowaniem

Post autor: bohas »

Trochę na temat problemów z ładowaniem i alternatorem tu http://www.bractwo-suzuki.com.pl/forum/ ... alternator

Zacznij od miernika i pomiarów.

Ps. W temacie podajemy model moto http://www.bractwo-suzuki.com.pl/forum/ ... f=7&t=6901 :angry_smile:
Dany
BS Admin
BS Admin
Województwo: mazowieckie
Polubił posty: 184
Otrzymane Polubienia: 19
Kontakt:

Post autor: Dany »

Sprawdź ładowanie, czy są podokręcane klemy i daj znać...
Motocykl... i do pełni szczęścia już tylko chwila... chwila wolnego, pogoda i kompan na kole.
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
Daniel
501484808
CX500E=>B12sK6=>GSF1250GT=>
AN400=>CBF1000=>1200RT&1200GS
Mar
BS Brother
BS Brother
Województwo: mazowieckie
Polubił posty: 1

Post autor: Mar »

Bohas dokladnie :) tak jak mowisz.
Mikiet zebym Ciebie musial poprawiac....oj..oj.... :beat:
Adam

Life is too short to be bored
GS500F ---> sprzedany
SV1000S K4
S1200
tel. 602 536 440
mikiet

Re: SV 650 '99 - motocykl jak telefon-problem z ładowaniem

Post autor: mikiet »

Oj przepraaaaszam;D
Pomyślałem, że może to dotyczyć każdego motocykla... nie,tak naprawdę nie widziałem wcześniej informacji, by zaczynać od modelu.

Czy ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć czy to jest regulator? taką informację słyszę najczęściej.
Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić miernikiem wartości. Chociaż z tego co pamiętam do było ok 13,4V w tamtym roku i się wahało, ale sprawdzę to jeszcze
ODPOWIEDZ