GSR słabnące hamulce
Moderator: bohas
GSR słabnące hamulce
Czołem,
Wczoraj zrobiłem pierwszy "turystyczny" wypad GSRkiem.
Traska Wawa-Łódź, mała przerwa, Łódź-Wawa.
To co mnie delikatnie zasmuciło to fakt, że jak już wracałem to wyraźnie w pewnym momencie poczułem spadek jakości hamowania.
Stąd pojawił mi się pomysł założenia przewodów hamulcowych w oplocie. I tu pytanie:
Mam moto z ABSem - czy któryś z Was zetknął się już z tematem zakładania przewodów w oplocie to moto z ABSem (chodzi mi o wymianę całego układu, a nie tylko samych przewodów).
Może ktoś ma namiar na uczciwą firmę której możnaby powierzyć tego typu zadanie?
Dzięki z góry
Wczoraj zrobiłem pierwszy "turystyczny" wypad GSRkiem.
Traska Wawa-Łódź, mała przerwa, Łódź-Wawa.
To co mnie delikatnie zasmuciło to fakt, że jak już wracałem to wyraźnie w pewnym momencie poczułem spadek jakości hamowania.
Stąd pojawił mi się pomysł założenia przewodów hamulcowych w oplocie. I tu pytanie:
Mam moto z ABSem - czy któryś z Was zetknął się już z tematem zakładania przewodów w oplocie to moto z ABSem (chodzi mi o wymianę całego układu, a nie tylko samych przewodów).
Może ktoś ma namiar na uczciwą firmę której możnaby powierzyć tego typu zadanie?
Dzięki z góry
Ostatnio zmieniony pn, 2 sie 2010, 12:19 przez Semai, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- BS Brother
- Województwo: mazowieckie
- Polubił posty: 8
- Otrzymane Polubienia: 2
Re: GSR jako turysta.
Semai, było nowy temat założyć (tym bardziej, że pierwsze słyszę o coraz słabszym hamowaniu w GSR (niezależnie czy z ABS :shock: ) i nie wiem czy oplot poprawi zauważalnie sytuację ?
LS 650 Savage`91 ---> GSR600K7 ---> Diablo(GSR600 K6) ---> Rebel 500
tel. 603775119
qgel@wp.pl
A RH+
tel. 603775119
qgel@wp.pl
A RH+
Re: GSR jako turysta.
Może powinienem założyć nowy wątek, jeśli to przeszkadza może mod pokusi się o wydzielenie tematu?
Odnośnie pogorszenia się jakości hamowania to dodam że płyn był wymieniany koło czerwca na przeglądzie w ASO (PolAND Position) - przynajmniej tak głosi faktura.
Mój zaufany mechanik, stwierdził co prawda że, zbiorniczek nie nosi śladów odkręcania, ale po sprawdzeniu, powiedział że jest - płyn - (niezależnie od tego czy był wymieniany czy nie) w dobrym stanie.
W artykule:
http://www.motoforum.pl/Magazyn/200610/gsr.html
można znaleźć taki fragment:
"...Trochę wątpliwości miałbym też co do hamulców. O ile dozowalność nie sprawia problemów, to skuteczność jak na motocykl o tych parametrach może być odrobinę za słaba. Szczególnie podczas dłuższej ostrej jazdy po mieście czy torze. Płyn nagrzewa się, przewody puchną i spadek skuteczności jest wyraźnie wyczuwalny. Pomoże tu na pewno zastosowanie przewodów w stalowym oplocie...."
Ja co prawda nie grzałem jakoś wybitnie, ale temperatura koło 16/17 była dość niemała.
Jest co prawda opcja, że w ww. ASO chłopaki oszukali poprzedniego właściciela. Płynu mu nie wymienili a układ jest zapowietrzony...
I z kolei pojawia się następne pytanie:
Czy odpowietrzenie układu hamulcowego z ABSem jest na tyle skomplikowane że lepiej jechać z tym do ASO?
Odnośnie pogorszenia się jakości hamowania to dodam że płyn był wymieniany koło czerwca na przeglądzie w ASO (PolAND Position) - przynajmniej tak głosi faktura.
Mój zaufany mechanik, stwierdził co prawda że, zbiorniczek nie nosi śladów odkręcania, ale po sprawdzeniu, powiedział że jest - płyn - (niezależnie od tego czy był wymieniany czy nie) w dobrym stanie.
W artykule:
http://www.motoforum.pl/Magazyn/200610/gsr.html
można znaleźć taki fragment:
"...Trochę wątpliwości miałbym też co do hamulców. O ile dozowalność nie sprawia problemów, to skuteczność jak na motocykl o tych parametrach może być odrobinę za słaba. Szczególnie podczas dłuższej ostrej jazdy po mieście czy torze. Płyn nagrzewa się, przewody puchną i spadek skuteczności jest wyraźnie wyczuwalny. Pomoże tu na pewno zastosowanie przewodów w stalowym oplocie...."
Ja co prawda nie grzałem jakoś wybitnie, ale temperatura koło 16/17 była dość niemała.
Jest co prawda opcja, że w ww. ASO chłopaki oszukali poprzedniego właściciela. Płynu mu nie wymienili a układ jest zapowietrzony...
I z kolei pojawia się następne pytanie:
Czy odpowietrzenie układu hamulcowego z ABSem jest na tyle skomplikowane że lepiej jechać z tym do ASO?
Re: GSR słabnące hamulce
Mialem GSR'a z oplotem i hamulce dzialaly jak brzytwy.
Jedz do chlopakow z Poland Position napewno pomoga.
Samemu sprawdz klocki (moze Ci sie koncza?), zobacz w zbiorniczku kolor plynu hamulcowego (nie powinien byc ciemny).
Jezeli faktycznie jezdzisz tak dynamiczne ze plyn hamulcowy rozgrzewa sie znacznie to warto zainwestowac w oplot.
Pojezdzij po miescie z duza doza hamowan i zobacz czy w miare uzywania slabnie.
Teoretycznie jak jedziesz w trasie to mniej uzywasz hamulca niz miastowe stop&go.
Pozatym wymiana plynu hamulcowego po kupnie uzywki to jest mus jak dla mnie - niewazne czy jest faktura czy nie ma tu chodzi o Twoje bezpieczenstwo a wymiana plynu bedzie Cie kosztowac w Poland okolo 80 zlotych.
Jedz do chlopakow z Poland Position napewno pomoga.
Samemu sprawdz klocki (moze Ci sie koncza?), zobacz w zbiorniczku kolor plynu hamulcowego (nie powinien byc ciemny).
Jezeli faktycznie jezdzisz tak dynamiczne ze plyn hamulcowy rozgrzewa sie znacznie to warto zainwestowac w oplot.
Pojezdzij po miescie z duza doza hamowan i zobacz czy w miare uzywania slabnie.
Teoretycznie jak jedziesz w trasie to mniej uzywasz hamulca niz miastowe stop&go.
Pozatym wymiana plynu hamulcowego po kupnie uzywki to jest mus jak dla mnie - niewazne czy jest faktura czy nie ma tu chodzi o Twoje bezpieczenstwo a wymiana plynu bedzie Cie kosztowac w Poland okolo 80 zlotych.
I tak chyba zrobię, pojadę do PP, przedstawię im faktury i niech się głowią.
Klocki sprawdzałem i są jeszcze spoko
Klocki sprawdzałem i są jeszcze spoko
-
- Po drugiej stronie Mocy
- Otrzymane Polubienia: 8
Jak nie wystawiasz moto do sprzedania, to zainwestuj w oplot. Zatrzymasz się szybciej z oplotami a ta różnica może czasami tyłek uratować. Przy wymianie przewodów, zaleją nowym płynem, sprawdzą klocki i wszystko będziesz wiedział...
Jedź i daj jechać innym!
czarny GS500E pojechał.....
czarna SV650N pojechała...
czarny mruczek Z750S pojechał...
czarny większy mruczek Z1000SX pojechał...
jest jeszcze większy, srebrny mruczek FJR1300 AE
czarny GS500E pojechał.....
czarna SV650N pojechała...
czarny mruczek Z750S pojechał...
czarny większy mruczek Z1000SX pojechał...
jest jeszcze większy, srebrny mruczek FJR1300 AE
-
- Moderator
- Lokalizacja: Warszawa/okolice ("na wschód, tam gdzie cywilizacja")
- Polubił posty: 5
- Otrzymane Polubienia: 19
odpowietrzenie/wymiana oplotu to nic skomplikowanego nie jest i jak nie chcesz to do aso jechac nie musisz, ale z tego co czytam to nie bardzo sie orientujesz chyba wiec lepiej dla wlasnego spokoju pojedz do aso a czas zaoszczedzony na walke z hamulcami spozytkuj na wstawienie avatara 
objawy ktore opisujesz to wyglada na spuchniecie przewodow, nie nalezy sie tym bardzo martwic bo to normalne - na ulicy jednak nie powinno wlasciwie wystepowac, zmien sposob hamowania! jezdzij plynnie
jesli natomiast hamulce slabna od razu a nie po dluzszym czasie znaczy ze sa pewnie zapowietrzone
objawy ktore opisujesz to wyglada na spuchniecie przewodow, nie nalezy sie tym bardzo martwic bo to normalne - na ulicy jednak nie powinno wlasciwie wystepowac, zmien sposob hamowania! jezdzij plynnie
jesli natomiast hamulce slabna od razu a nie po dluzszym czasie znaczy ze sa pewnie zapowietrzone
pozdrawiam,
Emil
. . gix 1.6 . . . Duża moc nie zwalnia od myślenia . . . było i się zmyło, jest pomarańczowo-czarny robal
Emil
. . gix 1.6 . . . Duża moc nie zwalnia od myślenia . . . było i się zmyło, jest pomarańczowo-czarny robal
Wstawię, obiecuję, jak tylko zdjątko machnę...Emil pisze:...a czas zaoszczedzony na walke z hamulcami spozytkuj na wstawienie avatara
...
Mnie się również wdaje że to puchnięcie przewodów. Stąd pomysł oplotu.
Niemniej wystraszyłem się o tyle o ile na trasie prędkości przelotowe są większe i miałem w jednym momencie delikatnego pietra bo prędkość większa a siła hamowania mniejsza niż się spodziewałem.
-
- BS Brother
- Polubił posty: 8
- Otrzymane Polubienia: 2
ja nie mam oplotu, a przez ponad 50k km nie miałem nigdy problemu z hamulcem - tym bardziej dziwi że na trasie ? coś jest chyba nie tak z tym twoim hamulcem :|Semai pisze:Wstawię, obiecuję, jak tylko zdjątko machnę...Emil pisze:...a czas zaoszczedzony na walke z hamulcami spozytkuj na wstawienie avatara
...![]()
Mnie się również wdaje że to puchnięcie przewodów. Stąd pomysł oplotu.
Niemniej wystraszyłem się o tyle o ile na trasie prędkości przelotowe są większe i miałem w jednym momencie delikatnego pietra bo prędkość większa a siła hamowania mniejsza niż się spodziewałem.
LS 650 Savage`91 ---> GSR600K7 ---> Diablo(GSR600 K6) ---> Rebel 500
tel. 603775119
qgel@wp.pl
A RH+
tel. 603775119
qgel@wp.pl
A RH+
-
- Śmigająca po niebiańskich trasach
a klocki jakie są?
może to zjawisko fadingu .... czy jakoś tak?
tzn. zmienna skuteczność działania "samych klocków" w zależności od temperatury pracy .... tj. zagrzały się trochę po kilku mocnych długich hamowaniach ....
może to zjawisko fadingu .... czy jakoś tak?
tzn. zmienna skuteczność działania "samych klocków" w zależności od temperatury pracy .... tj. zagrzały się trochę po kilku mocnych długich hamowaniach ....
-
- Moderator
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Polubił posty: 19
- Otrzymane Polubienia: 35
jeżeli chodzi o klocki to mogą być ok z wyglądu wystarczy jednak brudna łapa mechanika i nie wyczyszczenie tarcz żeby klocki się zeszkliły a wtedy lipa
Po całej gamie szybkich Suzuki przyszedł czas na moto dla starszego pana 🥸
B.....jednoślad R1250GS Triple Black
512 272 500
B.....jednoślad R1250GS Triple Black
512 272 500
Dzięki wszystkim za wypowiedzi. Tak czy siak, będę musiał zweryfikować czy alles gra.
Na to mam czas.
Póki co, niestety inne sprawy na głowie... dziś spotkałem się delikatnie z puszką i to ze swojej winy niestety więc najpierw muszę zająć się wymianą prawego lusterka i ułamaną klamką hamulca. Na szczęście to jedyne straty... Ponoć ma padać w tym tygodniu więc może akurat nie będę odczuwał braku moto
Na to mam czas.
Póki co, niestety inne sprawy na głowie... dziś spotkałem się delikatnie z puszką i to ze swojej winy niestety więc najpierw muszę zająć się wymianą prawego lusterka i ułamaną klamką hamulca. Na szczęście to jedyne straty... Ponoć ma padać w tym tygodniu więc może akurat nie będę odczuwał braku moto