Klocki hamulcowe-odgłosy

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

Vais

Klocki hamulcowe-odgłosy

Post autor: Vais »

Zmieniłem klocki,teraz słychac taki szum jak by tarły cały czas i przy hamowaniu nasila sie,co to moze byc,docieraja sie ,za twarde za miekkie,zrobiłem juz około 200km i daleej to słychac,taki szum,wczesniej to zauwazałem jak na zgaszonym silniku przepychałem motoa ale teraz jest duzo głosniej

pozdr.
Dany
BS Admin
BS Admin
Województwo: mazowieckie
Polubił posty: 173
Otrzymane Polubienia: 19
Kontakt:

Re: Klocki hamulcowe-odgłosy

Post autor: Dany »

Może nie odbijają ( nie odsuwają się od tarcz... ) zaciski hamulcowe są " pływające " i może jarzma zacisków nie pracują jak powinny. Przejedź się kawałeczek bez hamowania tym hamulcem i sprawdź czy tarcza robi się ciepła w porywach do gorąca :evil:

Tarcza hamulcowa z rantem... na zew stronie tarczy... klocek musi się ułożyć czyli wyciąć to co jest w miejscu rantu...

A na początek sprawdź czy nie masz przypadkiem płynu hamulcowego do pełna... ( mało możliwe ale najszybsze do sprawdzenia )
Motocykl... i do pełni szczęścia już tylko chwila... chwila wolnego, pogoda i kompan na kole.
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
Daniel
501484808
CX500E=>B12sK6=>GSF1250GT=>
AN400=>CBF1000=>1200RT&1200GS
Vais

płyn odciągniety troche, nie pomoglo,na luzie toczy sie swobodnie a szum słychac,jak nacisne na klamke głosniej :? moze klocki hu..we
KROPEK
Moderator
Moderator
Województwo: kujawsko-pomorskie
Polubił posty: 17
Otrzymane Polubienia: 22

Post autor: KROPEK »

A czy pan Marek oczyścił dokładnie tłoczki w zaciskach przed wymianą klocków??
Po całej gamie szybkich Suzuki przyszedł czas na moto dla starszego pana 🥸
B.....jednoślad R1250GS Triple Black
512 272 500
Vais

oczyscic tłoczki,tzn rozebrac czy powieszchowne sprawdzenie,oczysciłem ale nie rozbierałem,przy tych kilku tysiacach nie myslalem ze trzeba,a trzeba?
KROPEK
Moderator
Moderator
Województwo: kujawsko-pomorskie
Polubił posty: 17
Otrzymane Polubienia: 22

Post autor: KROPEK »

Niestety pył i brud jest bezlitosny
ps
klocki docierają się jakiś czas i nie zależy to od przebiegu tylko intensywności ich używania
Po całej gamie szybkich Suzuki przyszedł czas na moto dla starszego pana 🥸
B.....jednoślad R1250GS Triple Black
512 272 500
Pit

Post autor: Pit »

Marku, miales za malo miejsca pomiedzy tloczkami a tarcza kiedy zakladales nowe klocki. teraz zajmie troche zanim nowe klocki sie dopasuja. Stalo sie tak dlatego ze stare zuzyte klocki zajmuja mniej miejsca pomiedzy tarcza a tloczkami. Wymieniajac na nowe (grube) klocki powinienes oczyscic widoczna czesc tloczkow (bez calkowitego 'wyciskania' ich z zaciskow), np stara szczoteczka do zebow az sie beda pieknie blyszczec :wink: po czym odkrecic pokrywke zbiorniczka z plynem hamulcowym (obloz zbiorniczek szmatka bo moze troche chlapac!) i wcisnac tloczki prawie do konca w zaciski (po to odkrecasz wieczko zbiorniczka :wink: ). Potem zakladasz nowe klocki, ktore powinny miec sporo miejsca, zakrecasz zbiorniczek i pompujesz klamka az wszystkie tloczki rowno docisna klocki do tarczy. Zapewne i tak mozesz slyszec 'szum' docierajacych sie klockow, ale nie az tak jak teraz :wink:
Vais

jaki specyfik uzyc do tego czyszczenia?
luzik
BS Brother
BS Brother
Województwo: pomorskie

Post autor: luzik »

Vais pisze:jaki specyfik uzyc do tego czyszczenia?
do czyszczenia tloczkow - plyn hamulcowy :) - powazne
ewentualnie benzyna ekstrakcyjna/brake cleaner ..ale to po wyciagnieciu uszczelek wszelakich gumowych.

do tarcz, klockow breake cleaner (tanie to jak barszcz, a niezle do odtluszczania czegokolwiek w moto)
GS-F N600 (105000km) --> italian whore (16000 + 14000km++)
It's Good to be Bad :devil:
Pit

Post autor: Pit »

Ja spryskuje widoczna, brudna czesc tloczkow WD40, czekam chwile, szczoteczka... i po chwili tloczki blyszcza jak nowe. Wycieram szmatka, smaruje powierzchnie plynem hamulcowym i wciskam je w zaciski.
Vais

Pit pisze:Ja spryskuje widoczna, brudna czesc tloczkow WD40, czekam chwile, szczoteczka... i po chwili tloczki blyszcza jak nowe. Wycieram szmatka, smaruje powierzchnie plynem hamulcowym i wciskam je w zaciski.

Właśnie zastanawiałem się nad WD40 ale ostatecznie kupiłem siuwaks taki szubko schnący i...

Wiec było tak,klocki ok,tłoczki brudne,4 milimetry nagaru,myślałem ze nie trzeba myc bo cofnęły się lekko a tu proszę :glupek2: 4mm brudu który uniemożliwiał cofanie sie tłoczków
Teraz tłoczki wymyte, wypsikane pod ciśnieniem i wszystko hula jak tralala

Dziękuje za wskazówki ,zawsze można na WAS liczyć zaoszczędzone 150€ :P

DZIĘKUJE
Przemek
BS Brother
BS Brother

Post autor: Przemek »

Może wiecie gdzie w warszawie można kupić smar miedziany i pastę do tłoczków hamulcowych ?
Pozdrawiam. Przemek
GSF1200S
mobit
BS Brother
BS Brother

Post autor: mobit »

Przemek pisze:Może wiecie gdzie w warszawie można kupić smar miedziany i pastę do tłoczków hamulcowych ?
Sprawdź w Carixie (jeden jest na Dąbrowskiego [róg Kazimierzowskiej], a drugi koło Feminy: jedziesz Jana Pawła w stronę Arkadii, mijasz Feminę i po lewej stronie jest taka mała uliczka... Nowolipie chyba).
Ale w sumie smar miedzieny powinni mieć w każdym lepszym sklepie motoryzacynym :)
Monika
Suzuki XF650 Freewind
Przemek
BS Brother
BS Brother

Post autor: Przemek »

Tłoczki w zaciskach wyczyszczone i wysmarowane. Jakby ktoś szukał smaru do tłoczków i zacisków niech pyta na pw.
Pozdrawiam. Przemek
GSF1200S
Vais

A naftą mozna czyscic?
ODPOWIEDZ