Ustawienia gs 500 (benzyna w oleju potem strzelanie i muł )
Moderator: bohas
Ustawienia gs 500 (benzyna w oleju potem strzelanie i muł )
Witam! Mam pare pytan... Moja gs paliła bardzo duzó ok 10 litrów na 100 i jak ostatnio zauwazyłem na bagnecie ze przybyło mi o 1cm ponad max oleju. Olej troche smierdział benzyna wiec wiadomo dlaczego tak dużo paliła... wziołem sie za regulacje luzu zaworowego ustawiłem wszystkie na 0.05 po czym chwyciłem sie gaźnika. Gaźnik troche był zasyfiony i poziom paliwa tez był zbyt wysoki. Pływaki ustawiłem z 11 na wg danych 14,6mm ( od krawedzi ma byc ? ) a sruby regulacyjne przestawiłem z 1,5 obrotu na 2 (wyczytałem ze tak ma byc na stronkach ale czy napewno?) Teraz gs stała sie troche mułowata cieżko ma sie wogóle pozbierac jak jest zimna lub jak lekko ochłodnie ... Nagrzana do normalnej temperatury pracy czasem strzeli w gaźnik a jak ja przegazuje i puszcze gaz na obrotomierzu można zauważyć ze chwilowo obroty jeszcze sie podniosa i dopiero potem opadaja ... Swiece obie przepalaja dobrze.Moze ktos wie co moze byc tego przyczyna? Czy zle sa wyregulowane gaźniki? Porsze o odpowiedzi. Z góry wielki thx i do zobaczenia na trasie
pozdrawiam
gruby chyba pisał o regulacji gaznikow...
zaresztą... to wszystko mozna dostac w manualu do gs.
ps... jezeli sie okazało ze w oleju masz benzynke to czy to nie swiadczy o znyt duzej szczelinie miedzy scianka cylindra a pierscieniami? efeltem tego jest to ze olej podczas pracy amniejsza swoja gestość poprzez rozcieczenie przez benzyne. Mniejsza gestość moze spowodować ze mniejsza ilość oleju bedzie zgarniana przez pierscienie, a wiec wzrosnie zanieczyszczenie mieszanki co tez moze mie wpływ na dalegliwosci twojego moto....
>>> PS-rulez
zaresztą... to wszystko mozna dostac w manualu do gs.
ps... jezeli sie okazało ze w oleju masz benzynke to czy to nie swiadczy o znyt duzej szczelinie miedzy scianka cylindra a pierscieniami? efeltem tego jest to ze olej podczas pracy amniejsza swoja gestość poprzez rozcieczenie przez benzyne. Mniejsza gestość moze spowodować ze mniejsza ilość oleju bedzie zgarniana przez pierscienie, a wiec wzrosnie zanieczyszczenie mieszanki co tez moze mie wpływ na dalegliwosci twojego moto....
>>> PS-rulez
pewnie ze bym mógłkarus pisze:mam Prośbe !
mogłbyś opisiać jak regulwałeś zawory.??
oddałem do mechanika - nie mam sprzetu, ani umiejętności zeby bawic sie zaworami i gaźnikami ....
za to po każdej robocie u mechanika jestem pewien że wszsytko jest jak należy, a nawet lepiej ... i mam na to gwarancje
Mechanikiem nie jestem ale z moim GS to miałem kilka przebojów, pierścienie to raczej nie będą chyba że z rury daje Ci dym ja to miałem i im większa temperatura tym bardziej, co do dużego spalania i braku mocy to też przerabiałem, skończyło się na wymianie filtra powietrza i czyszczeniu i synchronizacji gaźników, ale może to być coś innego...
W każdym razie powodzenia.
Pozdrawiam
Misiu
W każdym razie powodzenia.
Pozdrawiam
Misiu