wymiana uszczelniaczy zawieszenia w GS500

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

misiuGS500

wymiana uszczelniaczy zawieszenia w GS500

Post autor: misiuGS500 »

Witajcie Bracia
Mam pytanko
Czy wymiana przednich uszczelniaczy zawiechy to poważny zabieg? mam manuala do GS ale powiem szczerze że mechanikiem nie jestem i mam o tym słabe pojęcie :? . Czy może wiecie ile taki zabieg kosztuje w serwisach? bo koszty samych gumek i oleju to znam ale nie chce aby ktoś mnie skroił.
Powiem tak chętnie zrobiłbym to sam bo miałbym pewność co wymieniłem ale sam manual mi nie wystarczy. Na pewno któryś z Braci przerabiał ten temat z Gs-em i może podzieli się swoimi uwagami krok po kroku co robić?
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Dziękuję i pozdrawiam
Misiu
glossy
BS Brother
BS Brother
Województwo: podkarpackie

Post autor: glossy »

Witaj misiuGS500 !

Wymina uszczelniaczy nie jest niczym trudnym :).
Po pierwsze spuszczasz olej z lag jest do tego specjalna srubka ( w manualu masz ) nastepnie odkrecasz golenie . Jak juz bedziesz je mial na wierzchu , musisz wyciagnac stare uszczelniacze ( sadze ze nie beda ci juz potrzebne wiec mozesz użyć jakiegos srubokreta podwazajac je do okola ) zajmuje to troszke czasu bo uszczelniacze mocno siedza w goleniu .
Jak juz masz puste golenie wkladasz nowe uszczelniacze ( i tutaj uwazaj bo ja zepsulem raz jeden komplecik scislej przedziurawilem bo wpychalem go srubokretem pchajac ta twarda oprawke ale srubokret ujechal i dziurka na wylot :( ) zeby ich nie uszkodzic proponuje znalezc jakas rurke z szeroka scianka i o takiej strednicy zeby wszla do golenia (takiej jak uszczelnicz) lub jeszcze lapsze pelny profil walca i delikatnie wpychac uszczelniacze ja sobie pomagalem malutkim mlotkiem. Kolejne kroki to jak na poczatku tylko w odwrotnej kolejnosci zakrecasz golenie i wlewasz olej .
The End

:) W razie W pisz
(motoryna, komarek, wsk-125, simsonek)->jazda na moto kumpli->GS500E 1978 r.->CZARNE B6 K1
http://www.bikepics.com/members/glossy/
glossy
BS Brother
BS Brother

Troszke nie jasno sie wyrazilem . Sory misiuGS500.

A wiec nie trzeba nic odkrecac poza kolem od goleni i samych goleni od lag. Wystarczy jak sobie podneisiesz moto tak zeby przednie kolo bylo latwo sciagnac i golenie wysunely sie z lag . Tzreba dos wysoko podniesc przod moto, musisz zadbac o to zeby byl stalbilny jak go podniesiesz ( bo sie moze wywrocic i przerysowac) .
Jak spuscisz olej , odkrecasz golenie jest tam sruba na inbus od samego dolu gdzie przykrecana jest os ( szkoda ze nie jestem w domu zrobil bym fotki z istruktarzem :) ) . Jak je odkrecisz golenie swobodnie sie wysuna . Reszta jak w poprzednim poscie. Olej nalewasz odkrecajac sruby u gory lag ( uwazaj na sprzezyny bo nakretki lubia latac ale jak postawisz moto na "kolki" nie beda naprezone ). Jestem otwarty na pytania :) .

Milego majsterkowania
(motoryna, komarek, wsk-125, simsonek)->jazda na moto kumpli->GS500E 1978 r.->CZARNE B6 K1
misiuGS500

Post autor: misiuGS500 »

Dzięki Bracie za pomoc w weekend zabiorę się do roboty bo w tygodniu nie znajdę czasu :(
Po zrobieniu zdam relację.
Pozdrawiam
Misiu
greg

Post autor: greg »

z tego co pamietam to w jednym z numerow swiata motocykli podane jest krok po kroku jak to robic..ogolnie prosta sprawa napewno dasz rade,zwlaszcza ze Glossy dal Ci taka ladna instrukcje :)
z tego co pamietam to ja najwiecej zabawy mialem ze zmonotwaniem sobie klucza ktory wchodzi w golen i odkreca tam srube-ja osobiscie zrobilem go z lyzki do kol :)
pozdro !!
loozzz

rozpoznanie...

Post autor: loozzz »

a jak rozpoznać,ze są do wymiany???
glossy
BS Brother
BS Brother

Jak nie puszczaja oleju to nie sa do wymiany - czyli nacisnij sobie kilka razy przod moto tak zeby porzadnie docisnac sprzezynki ( olej zacznie wedrowac w ladze pod cisnieniem ) i popatrz sobie na lagi czy nie sa mokre i nie ma na nich oleju ( przejedz po nich tez palcem i dobrze sie przyjzyj ) . Jesli czujesz olej na palcu to powyzsze porady ci sie przydadza .
loozzz

:D

ok dzieki ;) moj bohaterze.. ;) Dzis bede sprawdzal.. ;)

Pozdrawiam
loozzz
karus

Post autor: karus »

mam fotki zrobione podczas wymiany oleju w gs
bo mi ciekły i robiłem
w weekned postaram sie wrzucić
loozzz

;)

OK Karus, dzięki... to podrzuć na forum jak coś... ;) Bedę wdzieczny..

Loozzz
karus

Post autor: karus »

ODPOWIEDZ