Gniazdo zapalniczki
-
- Zmieniacz Żarówek
- Województwo: kujawsko-pomorskie
Gniazdo zapalniczki
Witam. Czy zapalniczka motocyklowa (w tym przypadku do suzuki vl 800) jest podlaczona bezposrednio pod akumulator?
Były Wski, Simsony, Komar, Jawka, Eliminator 250 no i teraz SUZUKI BOULEVARD VL 800
Nie wazne czym jezdzisz, wazne jak to kochasz i szanujesz...
-
- Moderator
- Polubił posty: 17
- Otrzymane Polubienia: 22
Re: Gniazdo zapalniczki
Tam gdzie ją podłączysz tam będzie podłączona problem polega na tym, że jak podłączysz urządzenie i zapomnisz je wyjąć to zniknie ci prąd. Najbezpieczniej puścić ze świateł czy stacyjki, moto wyłączone i ładowanie również.
Po całej gamie szybkich Suzuki przyszedł czas na moto dla starszego pana 🥸
B.....jednoślad R1250GS Triple Black
512 272 500
B.....jednoślad R1250GS Triple Black
512 272 500
-
- Zmieniacz Żarówek
Kropek dziekuje za odpowiedz i za podpowiedz gdzie lepiej podłączyć pozdrawiam
Były Wski, Simsony, Komar, Jawka, Eliminator 250 no i teraz SUZUKI BOULEVARD VL 800
Mozna tez zamontować gniazdo i do niego przełącznik.
Miałem tak w GSXR, w zadupku miałem gniazdo i jak go nie używałem,wyłączałem przełącznikiem,
W taki sposób zabezpieczasz przed rozładowaniem.
Miałem tak w GSXR, w zadupku miałem gniazdo i jak go nie używałem,wyłączałem przełącznikiem,
W taki sposób zabezpieczasz przed rozładowaniem.
no i najlepiej z bezpiecznikiem, jakby było podłączone takowe gniazdo (w przypadku jeśli omijasz stacyjke)
tego nie napisałem bo to oczywista oczywistośćGenerał pisze:no i najlepiej z bezpiecznikiem, jakby było podłączone takowe gniazdo (w przypadku jeśli omijasz stacyjke)
-
- Zmieniacz Żarówek
Stacyjka będzie raczej ominięta. Dzięki wielkie za pomoc!
-
- Moderator
- Województwo: świat i okolice
Też mam podłączone bezpośrednio do aku z bezpiecznikiem a gniazdo w zadupku kilkukrotnie zapominałem o wypięciu ładowarek i prąd znikł teraz już pamietam
Minus rozwiązania z podłączeniem do stacyjki jest taki, że na postoju, aby ładować cokolwiek musisz mieć przynajmniej włączony zapłon.
Gniazdo, kabel , dwie "żabki". Potrzebujesz coś ładować - podłączasz niezależnie czy podczas jazdy czy postoju.
Gniazdo, kabel , dwie "żabki". Potrzebujesz coś ładować - podłączasz niezależnie czy podczas jazdy czy postoju.
Gniazdo zapalniczki okrągłe podpięte bezpośrednio do aku, do tego bezpiecznik 5A to pociągnięte kablem takim jak słuchawka telefonu, elastycznym,gniazdo siedzi sobie w pasie na baku.Do ładowania aku jak i podłączenia GPS jak znalazł.
-
- BS Brother
- Województwo: podkarpackie
W moim Intruderze 800 pod siedzeniem jest kostka z czterema stykami spięta z góry zworką. Zworka zwiera tylko 2 styki a
na jednym z pozostałych pojawia się napięcie 12V dopiero po włączeniu stacyjki. Kupiłem gniazdo na kierownice z dwoma
gniazdami USB i do navi i telefonu jest to lepsze rozwiązanie. Koszt około 55-60zł. Tylko w gnieździe jest dioda LED i może
rozładowywać akumulator , stąd rozwiązanie jak wyżej
Pozdrawiam
na jednym z pozostałych pojawia się napięcie 12V dopiero po włączeniu stacyjki. Kupiłem gniazdo na kierownice z dwoma
gniazdami USB i do navi i telefonu jest to lepsze rozwiązanie. Koszt około 55-60zł. Tylko w gnieździe jest dioda LED i może
rozładowywać akumulator , stąd rozwiązanie jak wyżej
Pozdrawiam
No nie wiem czy przekrój taki jak w kablu od słuchawki od telefonu jest właściwy dla obciążenia 5Ax14V=70W Co przy ewentualnym podgrzaniu od silnika i obciążenia ja bym nie ryzykował takiego przekroju dla własnego bezpieczeństwa zwiększył bym przekrój kabla. 5A wystarczające na ogólne potrzeby. Pozdrawiam