GSR 2009r zawieszenie

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

Kondzio0707

GSR 2009r zawieszenie

Post autor: Kondzio0707 »

Mam problem z zawieszeniem ( tak mi się wydaje). Mam wrażenie, że strasznie czuć każdą dziure na naszych wspaniałych drogach, strasznie trzęsie i czasami aż strach wchodzić na zakrętach. Wcześniej jeździłem FZ6 i zawieszenie pracowało dużo lepiej. Jaka może być przyczyna? Pozdrawiam :)
Vais

Re: GSR 2009r zawieszenie

Post autor: Vais »

Kiedy był ostatnio wymieniany olej w lagach?Wymianę powinno się przeprowadzać co 2 lata.
Motocykle są ustawiane fabrycznie do 70 kilogramowego motocyklisty,jeżeli nie oscylujesz wagą w tych granicach przydałaby się regulacja.
Moza zmienić olej z W5 na W10
Jacek
Moderator
Moderator
Województwo: dolnośląskie
Kontakt:

Post autor: Jacek »

Kondzio0707 pisze:Mam problem z zawieszeniem ( tak mi się wydaje). Mam wrażenie, że strasznie czuć każdą dziure na naszych wspaniałych drogach, strasznie trzęsie i czasami aż strach wchodzić na zakrętach. Wcześniej jeździłem FZ6 i zawieszenie pracowało dużo lepiej. Jaka może być przyczyna? Pozdrawiam :)

Poczytać tutaj (strona 29, 30 , 31) Ustawić i jeździć. Przed ustawieniem upewnić sie, że olej jest w miarę świeży i jest go tyle ile ma być oraz koniecznie odpowietrzyć.
Napisz dokładnie jak motocykl sie zachowuje. Z Twojego opisu na razie nic nie można wywnioskować.
RM-Z 250 + GM500
tel. 502 341 006
Kondzio0707

Post autor: Kondzio0707 »

Nie mam pojęcia kiedy był wymieniany olej w lagach bo sprowadziłem go z Francji i nie mam takich danych. Ja ważę 75kg. Na nierównej drodze strasznie trzęsie kierownicą i motocykl ciężko się prowadzi w lini prostej, rzuca ja dziurach. Na prostej drodze jest ok, puszcze kierownice i idzie prosto. Na postoju mam wrażenie, że cięzko chodzi przód i słabo odbija a powinno chodzić elastycznie . Takie są moję wrażenia.
Bociek
The Real One
The Real One
Województwo: podkarpackie

Post autor: Bociek »

ja na twoim miejscu po zakupie wymienił bym wszystkie płyny i ogólnie skontrolował stan techniczny. Jeśli zrobisz zawieszenie (mam tu na myśli wymianę uszczelniaczy i oleju) a problem nadal będzie ten sam trzeba by sprawdzić wyważenie kuł, zużycie opon, stan łożyska główki ramy (GSR idzie na koło ale łożysko strasznie cierpi) w ostateczności geometrię ramy. Informuj o postępach walki z usterką
GS 500 SF - Na Zawsze
XL1000V SD02 - Nieoczekiwany Adwenczer
DL1000 V-STROM K2 - Wielkie Zaskoczenie
Jacek
Moderator
Moderator
Województwo: dolnośląskie
Kontakt:

Post autor: Jacek »

Na początek poluzuj napięcie wstępne sprężyny i o kilka "klików" zmniejsz tłumienie dobicia (regulacja na górze lagi).
Koniecznie odpowietrz lagi (też śrubka na górze) Za pierwsze tłumienie odpowiedzialna jest właśnie poduszka powietrzna w lagach. Poza tym sprawdź ciśnienie w oponach, może jest nieco za duże.
Napisz co się stało po regulacji.
RM-Z 250 + GM500
tel. 502 341 006
KROPEK
Moderator
Moderator
Województwo: kujawsko-pomorskie
Polubił posty: 17
Otrzymane Polubienia: 22

Post autor: KROPEK »

Od takich rzeczy są stacje diagnostyczne za grosze, amory i heble to podstawa silnik może nie chodzić.
Po całej gamie szybkich Suzuki przyszedł czas na moto dla starszego pana 🥸
B.....jednoślad R1250GS Triple Black
512 272 500
ODPOWIEDZ