Irydowe

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

Abe

Irydowe

Post autor: Abe »

Czy ktos w was uzywa moze swiec irydowych?
Czy naprawde praca silnika jest plynniejsza, lepiej wchodzi na obroty itd...
czy sa jakiekolwiek zmiany?
figer
BS Brother
BS Brother
Województwo: mazowieckie

Post autor: figer »

Na forum skuterow byl test. Podobno bardzo dobre, ale cena...
ObrazekObrazek
lukaszny

Post autor: lukaszny »

Ja je testowalem i u mnie byla wyrazna roznica w stosunku do standardowych. Przede wszystkim na plus duzo krotszy czas pracy na ssaniu, praktycznie od pierwszych metrow bez problemu wkreca sie na obroty bez duszenia i szarpania.
Jedyny minus to taki, ze sa wrazliwe na zle spalanie - tzn. przy zle ustawionych gaznikach i niskich obrotach zawala je syfem duzo szybciej niz standardowe swiece.
A cena? Jesli przeliczyc, ze maja zywotnosc duzo wyzsza niz standardowa swieca to nie wychodzi tak zle. Choc w sumie ja do konca nie dowiedzialem sie ile dokladnie kosztowaly moje CR9-tki - NGK nie bylo zainteresowane podawaniem ceny w mteriale.
vito1984

Post autor: vito1984 »

Mailem taka swiece w mojej 125-tce, i musze powiedziec, ze odczulem tylko leprze wkrecanie na obroty. Wg NGK-a swiece irydowe i platynowe posiadaja zwiekszona zywotnosc do 60.000 km.
Kubo

Post autor: Kubo »

Hej...
Ja także w tym sezonie pokusiłem się o zakup świecy Irydowej(mam singla więc świeca 1szt. :lol: )...
Co do odczuć... Jesli idzie o spalanie, które "powinno" się zmniejszyć...
Prowadzę bardzo dokładne obliczenia spalania i nie zauważyłęm żadnych róznic w tym temacie...
Co do pracy silnika... Rzeczywiście u Mnie automatyczne ssanie wyłacza się szybciej, silnik pracuje jakby równiej... Na żadnym przyspieszeniuu czy prędkości nie zauważyłem różnicy...
Jednak napewno trudniej jest taką świecę załatwić(nie to co normalne NGK, które raz po zalaniu są TotalShaden)...
Dodatkowym atutem jest własnie fakt, że wymiany takiej świecy dokonujemy po OGROMNYM przebiegu... Nie to co w przypadku standartowych świec, co także zasługuje na +...

Także ogólnie zakup tych świec napewno nie wyjdzie na złe... Być może w przypadku motocykli troszkę inaczej się świeca zachowuje(może są lepsze rezultaty) tego niewiem...

Tymczasem pozdrawiam wszystkich, Kuba 8)
loozzz

...

Post autor: loozzz »

jak duza różnica w cenie jest??? Bo może jednak warto zinwestować, jeśli wymienia się je rzadziej...

Loozzz
Kubo

Post autor: Kubo »

Moja NGK irydowa (CR7EIX) kosztuje w sklepie 90zł, lecz ja przez sklep swojego Ojca płacę 60zł(jak coś to niema problemu z załatwieniem, tylko niewiem czy cena nie jest rózna w przypadku róznych świec)...
Zaś normalna NGK(CR7E) do mnie kosztuje ok. 20zł...
Tyle odemnie... jak coś to powtarzam... Mogę bez zarobku po znajomości załatwić irydowe(jesli tylko mają na hurtowni) lub zwykłe, nie jest to dla mnie problemem...

Pozdrawiam, Kuba :)
loozzz

Post autor: loozzz »

no to brachu, brachu ciesze sie.. ;)
Jak coś to po wypłacie sie zgłoszę.... ;)

Łączę całusy.. ;)
Abe

Swiece maja rozne ceny wiec trzeba popatrzeć....
Jak ktos chce to BS ma znizke 10% w http://www.moto-akcesoria.pl <<<=== Przypominam
meyer2
Lajtowy Motonita
Województwo: wielkopolskie

Post autor: meyer2 »

Abe pisze:Swiece maja rozne ceny wiec trzeba popatrzeć....
Jak ktos chce to BS ma znizke 10% w http://www.moto-akcesoria.pl <<<=== Przypominam
tylko spróbuj wejść na kategorie Suzuki w Świecach... BRAK PRODUKTÓW :wink:
SV 1000 S '04 *** FZS600 '03 *** SV 1000 S '03 *** GSX-F 600 '98 *** GS 500 E Five Stars '97 *** J... jednoślad TS 350 '89
tel. 602-810-996

http://www.bikepics.com/members/meyer2/
Abe

a wiesz ile sie to dodaje... w sobote postaram sie to zrobic do konca...
ODPOWIEDZ