Suzuki GSF 600 łańcuch

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

dsadaxcz

Suzuki GSF 600 łańcuch

Post autor: dsadaxcz »

Witam. Przy ostatniej jeździe czułem jakieś dziwne stuki przy lewej stopie. Coś złego dzieje się z moim łańcuchem. Odpaliłem dziś motocykl na stopce centralnej na pierwszym biegu i zobaczyłem, że łańcuch cały lata góra dół. Co ciekawe jak sprawdzam naciąg to "na oko" łańcuch da się odciągnąć 2-3cm, czyli w normie. Łańcucha również nie da się odciągnąć od tylnej zębatki. Jeszcze bardziej ciekawe jest to, że łańcuch był naciągany w maju/czerwcu, od tego czasu przejechałem około 2000km. Na początku smarowałem olejem przekładniowym, potem przerzuciłem się na BelRay. Smaruję regularnie.

Może zbędny w ogóle ten temat, ale teraz nie mam czasu jechać z bandziorkiem do mechanika, a chciałbym wiedzieć o co tu chodzi i czy lekkie podregulowanie wystarczy?
bohas
Moderator
Moderator
Województwo: opolskie

Re: Suzuki GSF 600 łańcuch

Post autor: bohas »

Postaw moto na "centralnej", jedną ręką obracaj pomału tylnym kołem a drugą ręką cały czas sprawdzaj naciąg łańcucha i zobacz czy czasem nie jest raz luźniejszy a raz zbyt naprężony. Może być, ze kilka ogniw się zapiekło w środku i łańcuch raz jest krótszy a raz dłuższy.

Ps. Bandit w "Super Sport" ?? :roll: Bardziej do "On Road"
dsadaxcz

Sprawdzałem dokładnie łańcuch. Faktycznie raz jest luźniejszy, raz bardziej naprężony, ale to różnica ok 1cm, więc może jeszcze ten łańcuch trochę kilometrów zrobi. Trochę naciągłem łańcuch, jednak problem chyba nie leży po stronie naciągu. Przy zębatce zdawczej łańcuch zaczyna podskakiwać, zaczepiać - nie wiem jak to nazwać, w każdym razie łańcuch nie idzie płynnie od tamtego miejsca.
Waldex
Po drugiej stronie Mocy
Po drugiej stronie Mocy
Województwo: mazowieckie
Otrzymane Polubienia: 8

Post autor: Waldex »

Zobacz, jak wygląda przednia zębatka, czy nie ma podciętych zębów...
Jedź i daj jechać innym!
czarny GS500E pojechał.....
czarna SV650N pojechała...
czarny mruczek Z750S pojechał...
czarny większy mruczek Z1000SX pojechał...
jest jeszcze większy, srebrny mruczek FJR1300 AE
kali
The Real One
The Real One
Województwo: podlaskie
Kontakt:

Post autor: kali »

U mnie wygląda to podobnie: https://youtu.be/uua8g7EcxG4
Też chciałem walczyć, ale potem okazało się, że jeszcze w dwóch innych bandziorkach jest tak samo, więc odpuściłem i jeżdżę.
Na chwilę obecną stosuję tylko oględziny. Chyba nie warto się przejmować, póki płynnie jedzie na jednostajnych obrotach i jednostajnie przyspiesza (bez szarpania). A ha - u mnie podczas jazdy jeszcze nic nie stuka ....
Może ktoś jeszcze wrzuci swojego bandziora na centralkę i zerknie jak jest to u niego?

ps. może jednak jeszcze zerknę, czy wszystkie ogniwka luźno się ruszają :)
- pozdrawiam
kali

GSF 1200 (bandziorno)
tel. 509 524 282
gg: 6310520
dsadaxcz

Ja jutro nagram filmik jak to wygląda u mnie.
bohas
Moderator
Moderator
Województwo: opolskie

Post autor: bohas »

Zrzuć łańcuch z tylnej zębatki i sprawdź w rękach każde ogniwo czy umiesz poruszać góra-dół tak jak na rysunku.

Ps. Jeśli łańcuch się napręża i luzuje, to napinając go, przyśpieszysz w tempie błyskawicznym wymianę całego napędu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
dsadaxcz

https://youtu.be/qPrpuc3dBow
Tak to wygląda u mnie. Może faktycznie to nic groźnego i póki co zostawię to tak jak jest. Kali ma podobnie w swoim bandicie.
Jednak te stukanie z pewnością będzie mnie drażniło. Hmmm, będę to obserwował.
GraDzik
BS Brother
BS Brother
Województwo: mazowieckie
Otrzymane Polubienia: 2

Post autor: GraDzik »

Na moje oko nic tu się nie dzieje.
Nie widzę wyraźnych szarpań.
Piotrek
był VZ800 Marauder '97
jest GSF1250SA Bandit K8 ( 240000 km)