Zapytam krótko. Jakie kroki podjąć, aby spokojnie móc jeździć w niskich temperaturach.
Nie mam czegoś takiego jak sezon, jeżdżę przez cały rok, bez względu na pogodę. Problem leży w tym, aby przystosować moto nawet do mrozu. Jak ocieplić silnik, tak, aby go przy okazji nie usmażyć, jak zaizolować wrażliwe miejsca.... Proszę, potraktujcie pytanie poważnie.
Obecnie mam z dzikusem duży problem ... W ciepłym garażu odpaliła bez zarzutu, po czym po wyjechaniu na dwór (był przymrozek, ok. -3) zaczęła się dławić, po czym zdechła i już nie odpaliła ... To mi się zdarza zawsze gdy jest bardzo zimno. Od razu mówię: akumulator jest naładowany, świeca daje iskrę, rozrusznik działa...
Savage LS 650, przygotowanie do zimy.
Re: Savage LS 650, przygotowanie do zimy.
Witam. Ja także latam w zimie i także na ls650. Jak przygotować? Wszystkie wtyki i gniazda elektryki wyczyścić i zalać smarem przewodzacym do złączy, zaizoluje to przed wodą. Tak samo kabel wysokiego napięcia, impregnatem do przewodów zaplonowych (polecamnfirmy Förch). Klocki w prowadnicach zacisku-pasta miedziana w sprayu. Uzupełnić elektrolit w aku, jesli masz obslugowy. Na noc aku zabierać do ciepłego i pod prostownik. Na lagi polecam gumy, chronią przed blotem i solą. Przed zimą polecam wyczyścić i wyregulować gaźnik, jesli ma zaczac szwankować to właśnie w zimie zacznie. Swieca o mniejszej cieplocie. Dobrze rozgrzewać silnik przed lataniem. Jesli jest możliwość, myc często moto żeby solankę splukac. U mnie jak narazie wszystko grali, teraz moto stoi bo przerabiam kilka rzeczy. Ale grudzień przelatany bez większych problemów. Wiadomo czasem aku zdechł jak nie mialem możliwości go podladowac, moto stalo cala noc a rano trup. W dodatku świecę zalalo. Trzeba uważać i nie kręcić na polzywym akumulatorze przy -15. Problemy ze startem w niskich temperaturach obstawiam syf w gazniku i zapchana dyszę ssania. Mieszanka nie jest za uboga? Opisz kiedy gaśnie. Po przegazówce, na jalowym?