ustawienie zawieszenie w GSX750 F 1999r
Moderator: bohas
-
- Głaszczący Kanapę
- Województwo: wielkopolskie
ustawienie zawieszenie w GSX750 F 1999r
mam 67 kilo wagi na nierównej drodze podskakuje na siedzeniu mojego moto jak ustawić tylne zawieszenie czytałem że jest potrzebny specjalny klucz czy da się ustawić bez tego klucza i jak ustawić na miękkie ustawione jest na standartowe
Re: ustawienie zawieszenie w GSX750 F 1999r
Jaki masz amorek , oryginalny czy akcesoryjny . Czy jest suchy. Regulować napięcie wstępne sprężyny możesz bez specjalnego klucza, ja w swojej GSXR 750 nawet nie mam dojścia, a klucze mam ze trzy.
-
- Głaszczący Kanapę
amorek mam oryginalny i suchy , śruba jest wkręcona do połowy gwintu mam ją wykręcić ?czyli poluźnić sprężynę tak,a co z regulacją na dole i pod siedzeniem czy wszystko ustawia się na miękkie ?
Napięcie dynamiczne sprzężyny powinno się ustawić tak aby między całkowitym rozprężeniem amortyzatora (trzeba unieść tylne koło na podnóżku bocznym) ,a ugięciem z kierowcą ma wynosić 30/35% całego skoku zawieszenia, i to ustawisz tymi pierścieniami na amorku, natomiast compresje (pod siedzeniem) i odbicie (na dole amorka, w standardzie jest na 2) trzeba wyczuć podczas jazdy . Zapisuje się obroty śrubokręta i na drogę .
-
- Głaszczący Kanapę
nie do końca kumam jak ustawić tą kompresję jak ustawić odbicie , myślę że będzie trzeba robić próby
-
- Moderator
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Polubił posty: 17
- Otrzymane Polubienia: 22
Tak naprawdę to na tym trza się znać warto poszukać serwisu gdzie ktoś ma pojęcie i ustawi ci pod twoje wymagania a jak nie to po obiedzie bierz repetę .
Po całej gamie szybkich Suzuki przyszedł czas na moto dla starszego pana 🥸
B.....jednoślad R1250GS Triple Black
512 272 500
B.....jednoślad R1250GS Triple Black
512 272 500
-
- BS Brother
- Województwo: pomorskie
Jeśli sprzęt ma trochę km nawinięte, to sprawdź czy w ogóle amortyzator jeszcze amortyzuje.
Najłatwiej sprawdzić to sprężając go (naciskasz na zadupek całym ciałem) i nagle puszczasz, zawieszenie ma się rozprężać wolniej niż podnosisz ręce, tak by było widoczne, że amorek przejmuje część pracy sprężyny, no i nie powinien podskoczyć czy coś. W podobnej konstrukcji przy ~70tys km przejechanych ..musiałem już amorek wymieniać.
Najłatwiej sprawdzić to sprężając go (naciskasz na zadupek całym ciałem) i nagle puszczasz, zawieszenie ma się rozprężać wolniej niż podnosisz ręce, tak by było widoczne, że amorek przejmuje część pracy sprężyny, no i nie powinien podskoczyć czy coś. W podobnej konstrukcji przy ~70tys km przejechanych ..musiałem już amorek wymieniać.
GS-F N600 (105000km) --> italian whore (16000 + 14000km++)
It's Good to be Bad :devil:
It's Good to be Bad :devil: