M109R wymiana oleju - niski stan.

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy Chopper i Cruiser, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...
ODPOWIEDZ
Szymek
Podpatrywacz
Województwo: podkarpackie

M109R wymiana oleju - niski stan.

Post autor: Szymek »

Witam,

mam taki temat - w związku z zakupem motoru planuję przed sezonem zmianę oleju. Zgodnie z sugestiami zakupiłem Castrol Power Racing1 4T 10W50. Problem polega na tym że obecnie po sprawdzeniu mam stan oleju poniżej minimum (nie jestem tutaj pewien pomiaru bo moto stoi na bocznej nóżce), ale pomijając ten fakt - oczywiście posprawdzam wszystko dokładnie, nachodzi mnie pytanie czy powinienem spuścić olej z zimnego silnika i wlać nowy, a może dolać trochę, rozgrzać silnik i wtedy go wypuścić, a następnie zalać nowym?

Kolejne pytanie to czy mogę dolać olej który kupiłem (info wyżej) nie wiedząc jaki olej mam w silniku - bo tego nie wiem? Teoretycznie silnik popracuje tylko do rozgrzania i nic nie powinno się stać, ale zawsze warto zapytać?

Oczywiście wiem, na ten temat jest wiele postów i opinii, ale mam nadzieję na konstruktywne uwagi z Waszej strony.

Z góry dzięki za info.

Pozdrawiam
M109R rok 2008
mariusz-n2
The Real One
The Real One
Województwo: mazowieckie
Polubił posty: 1
Otrzymane Polubienia: 5

Re: M109R wymiana oleju - niski stan.

Post autor: mariusz-n2 »

Jak nie masz centralnej podstawki (a nie masz),
to to co pokazuje wskażnik na bocznej jest totalnie niewiarygodne.
Sprawdż zatem z czyjąś pomocą ile jest naprawdę tego oleju.
Nawet gdyby go było trochę za mało ,to ja bym się nie bawił w dolewkę,
tylko bym rozgrzał silnik (w końcu to zajmie parę minut) i wtedy wymieniłbym
olej na nowy.
nastoletnie początki to stary JUNAK,potem dłuuugo nic,Powrót to H... jednoślad ps 150,4 sezony gsx 1250 fa,
Czarna Hayabusa L 4, III generacja hajki 2022

Pragnę realizować dotychczas niespełnione marzenia
bajart
BS Brother
BS Brother
Województwo: lubelskie

Post autor: bajart »

Wystarczy 5 min pracy silnika na wolnych obrotach . Ale pamiętaj w tym momencie motocykl powinien stać prosto nie na bocznej stopce . Czyli dosiadasz go i grzejesz . Po 5 min spuszczasz stary olej . Przy zalewaniu nowego motocykl też musi być w pionie . Powodzenia .
harpoon
BS Admin
BS Admin
Województwo: śląskie
Polubił posty: 5
Otrzymane Polubienia: 25
Kontakt:

Post autor: harpoon »

Szymek pisze: (...)Problem polega na tym że obecnie po sprawdzeniu mam stan oleju poniżej minimum (nie jestem tutaj pewien pomiaru bo moto stoi na bocznej nóżce),(...)
Pozdrawiam
Pomiar poziomu oleju w tym motocyklu, to wg producenta wyższa szkoła jazdy :idea:
Wg tego co producent sugeruje, moto ma popracować na wolnych obrotach jakiś kwadrans, potem go gasisz na kolejne 3 min i wtedy na moto ustawionym w pionie (np. na nim siedząc) sprawdzasz poziom oleju tylko wkładając bagnet bez wkręcania go...
Ze swojego doświadczenia wiem, że nie należy wlewać więcej niż podaje producent (nie pamiętam ile to było, ale powinno pisać na korku/bagnecie lub w pobliżu, z tego co mi po głowie się kołacze było to ok. 3,3 - 3,7L). Jeśli nie sprawdzisz poziomu w opisany przeze mnie sposób i będziesz wlewał olej do chwili, kiedy go znajdziesz na bagnecie, to jego nadmiar zostanie wyrzucony do lewego filtra powietrza w trakcie jazdy...
Co ważne, VZR ma dwa korki spustowe oleju...
Co do samej procedury, to olej zlewaj na rozgrzanym silniku przy motocyklu stojącym pionowo, przydatne są podnośniki pod ramę motocykla, np.:
http://allegro.pl/podnosnik-stojak-moto ... 16821.html (potrzebne byłyby dwie szt.)
http://allegro.pl/podnosnik-stojak-moto ... 89626.html (sam taki używałem, choć ostatnim czasem stoi bezużyteczny)...
Marauder VZ800 - sprzedany
Intruder VS1400 - wspomnienie
Intruder M109R K7 - odjechał
XV1900 Raider - historia
Tiger Explorer 1200 - oswojony
KolejnyTiger 1200 XCa - nowe wcielenie
Tygrys po raz trzeci
tel. 665-392-191
Szymek
Podpatrywacz
Województwo: podkarpackie

Post autor: Szymek »

Witam,

Panowie wielkie dzięki za uwagi - jestem w trakcie robienia stojaka na przednie koło (blokady). Postawię moto w pionie i zobaczę jak wygląda sytuacja.

Pozdrawiam
M109R rok 2008
harpoon
BS Admin
BS Admin
Województwo: śląskie
Polubił posty: 5
Otrzymane Polubienia: 25
Kontakt:

Post autor: harpoon »

Szymek pisze:Witam,

Panowie wielkie dzięki za uwagi - jestem w trakcie robienia stojaka na przednie koło (blokady). Postawię moto w pionie i zobaczę jak wygląda sytuacja.

Pozdrawiam
Jak podniesiesz przednie koło, to już nie do końca będziesz miał miarodajny pomiar. Albo rób stojak/podparcie bez podnoszenia moto, albo musisz równo unieść zarówno przód jak i tył...

Tu masz pomocną stronę w doborach oleju i przede wszystkim w temacie pojemności płynów eksploatacyjnych:

http://www.dobierz-olej.pl/motocykle?FO ... =76&d=2194
Marauder VZ800 - sprzedany
Intruder VS1400 - wspomnienie
Intruder M109R K7 - odjechał
XV1900 Raider - historia
Tiger Explorer 1200 - oswojony
KolejnyTiger 1200 XCa - nowe wcielenie
Tygrys po raz trzeci
tel. 665-392-191
Gruchaintruz

Post autor: Gruchaintruz »

Szymek pisze:Witam,

Pozdrawiam
Przeczytaj w instrukcji i po sprawie,po co na nowo ja pisać !

http://www.suzuki-moto.pl/modele/instru ... 00_nk8.pdf
ODPOWIEDZ