AKUMULATORY
AKUMULATORY
Nowy post : jakie akumulatory do swojego konia polecacie , które są a które są a moze jakaś regeneracja ???
mysle ze to ciekawy temat .
mysle ze to ciekawy temat .
Jeśli chodzi o regenerację akumulatora to wg mnie nie ma to większego sensu, raz na kilka lat po prostu należy go wymienić i przy tym lepiej pozostać! A marki dobrych akumulatorów......myślę że wystarczy spytac o lepsze i gorsze ( i przyczyny takiej klasyfikacji ) w dobrym sklepie, jeśli sklep się szanuje i sprzedawcy są uczciwi (i nie wciskają badziewia i kitu) to dobrze ci doradzą :!:
pozdrawiam
pozdrawiam
Lepiej kupywać akumulatory bardziej znanych marek np Yuasa - montowana fabrycznie w większości japonii, bosh, varta też sa dobre. Najważniejsze kryterium poza wymiarami, klemami, i pojemnością to prąd rozruchu - powinien być jak największy. Oczywiście aku żelowe są całkowicie bezobsługowe ale i też sporo droższe - ale jak ktoś ma np intrudera z bardzo kiepskim dościem do aku to właśnie bezobsługowa żelówka najlepiej zda egzamin
ja mialen dwa razy aku BOSCH 10Ah do VZ800 bezobslugowy, bardzo odradzam te akumulatory, pierwszy padl, tak poprostu po 2 latach pracy, drugi po okolo 14 miesiacach mial wew. zwarcie na celach i mi motor czasami wylaczal na drodze ubaw po pachy teraz mam wlasnie yuase czy jakos tak, ale w wersji ekonomicznej czyli produkowana pod inna marka, generalnie polecam kupno aku w specjalistycznym serwisie, jak sie cos pieprzy to do serwisu i po klopocie!
Witam
W moim Intruzie wymienilem po 11 latach (tyle wytrzymal) oryginalny aku Yuasa na nowy. Zamowilem w sklepie i w sumie nie interesowalem sie marka aku - dostalem aku firmy Quand (cena 170zl, Yuasa okolo 350zl). Niestety po miesiacu i okolo 1000km aku padl - jakies wewnetrzne uszkodzenie ze raz mial prad raz nie mial. Wymienili mi go na gwarancji i testuje drugi. Poza tym przykrecanie klem wymyslili tak ze trzeba uzywac sruby i nakretki co w intruzie jest niewykonalne - musialem troche przerobic klemy :evil:. W Intruderze jest aku 16Ah, prad 1,6A waga okolo 5kg, wiec dosyc duzy.
pozdro
W moim Intruzie wymienilem po 11 latach (tyle wytrzymal) oryginalny aku Yuasa na nowy. Zamowilem w sklepie i w sumie nie interesowalem sie marka aku - dostalem aku firmy Quand (cena 170zl, Yuasa okolo 350zl). Niestety po miesiacu i okolo 1000km aku padl - jakies wewnetrzne uszkodzenie ze raz mial prad raz nie mial. Wymienili mi go na gwarancji i testuje drugi. Poza tym przykrecanie klem wymyslili tak ze trzeba uzywac sruby i nakretki co w intruzie jest niewykonalne - musialem troche przerobic klemy :evil:. W Intruderze jest aku 16Ah, prad 1,6A waga okolo 5kg, wiec dosyc duzy.
pozdro
Widze ze temat zaciekawił sporo ludzi ... wlasnie zalalem nowy aku sucholadowany , Yuasa ale pod inna handlowa nazwa. koszt aku pod ta inna nazwa ok 170 zł za 12Ah 200A rozruch . oryginal Yuasa o tych samych parametrach ok 230zł . w VZ800 miesci sie doskonale wiekszy aku od normalnie montowanego.kupiłem YTX14-BS jest o 15mm wyzszy, Podobno pierwsze ladowanie jest najwazniejsze dla dalszej pracy baterii. polatamy , zobaczymy WYSTRZEGAJCIE SIE BATERII ZA NIEROZSĄDNIE NISKĄ CENE , NA 100 % BEDZIE PADACZKA !!!! i to wtedy kiedy sie tego nie spodziewacie, SPRAWDZIŁEM !!!! :?