Witam,
Odkopuję temat bo nie chcę zakładać nowego z bardzo podobnym wątkiem.
W moim motorku 2003 vl800 z przebiegiem 40 tyś. mil od początku mojego użytkowania coś dzwoni w przednim cylindrze. Jako, że wyciągnąłem silnik do pomalowania wpadłem na pomysł aby zdjąć pokrywy klawiatur i zobaczyć co tam słychać. Obstawiałem luźne łańcuszki ale są ok. Zainteresowały mnie krzywki wałka rozrządu. Na przednim cylindrze są troszeczkę poniżej wartości serwisowej a w tylnym troszeczkę powyżej. Bardziej mnie zastanawia kształt. Mianowicie krzywki nie mają kształtu ładnego jajka tylko tak jakby z jednej strony są bardziej płaskie. Nie wiem czy dobrze to opisuję.
Wie może ktoś czy te krzywki powinny być niesymetryczne. Załączyłem zdjęcie, które to pokazuje na tylnym cylindrze.
Pozdrawiam
"Dzwonienie" w przednim cylindrze Intruder VS 800
-
- Głaszczący Kanapę
- Województwo: świat i okolice
Re: "Dzwonienie" w przednim cylindrze Intruder VS 800
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
w posiadaniu samodzielnie złożonej VL800 Volusia 2003
-
- Moderator
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Polubił posty: 17
- Otrzymane Polubienia: 22
Ciekawe od czego ta pierwsza krzywka jest tak świeżo oszlifowana w jednym miejscu ??
Po całej gamie szybkich Suzuki przyszedł czas na moto dla starszego pana 🥸
B.....jednoślad R1250GS Triple Black
512 272 500
B.....jednoślad R1250GS Triple Black
512 272 500
-
- Głaszczący Kanapę
- Województwo: świat i okolice
Właśnie mnie to zastanowiło bo wydaje mi się, że raczej krzywki powinny być symetryczne. Myślałem, że może ktoś wcześniej kombinował z "usportowieniem" wałka ale nie wiem czy takie coś się robi w motorach.
Motor przeszedł przez sporo rąk i także sporo już przejechał więc może to jest czas na wymianę tych wałków. Na przednim cylindrze na pewno trzeba wymienić bo jest poniżej wartości serwisowej a zdjęcie jest z tylnego cylindra gdzie krzywki jeszcze się mieszczą w wymiarach.
Pozdrawiam.
Motor przeszedł przez sporo rąk i także sporo już przejechał więc może to jest czas na wymianę tych wałków. Na przednim cylindrze na pewno trzeba wymienić bo jest poniżej wartości serwisowej a zdjęcie jest z tylnego cylindra gdzie krzywki jeszcze się mieszczą w wymiarach.
Pozdrawiam.
w posiadaniu samodzielnie złożonej VL800 Volusia 2003