Jakiś czas temu pisałem na forum, że poszukuje uchwytów zapinanych na kluczyk, dziś temat został zamknięty bo otrzymałem paczkę od firmy Tokart. Jestem świeżo po montażu i podzielę się spostrzeżeniami.
Do tej pory miałem zamontowane dość spore sakwy na klasycznych stelażach dodatkowo śruby mocowania przechodziły przez sakwę przykręcając ja do motocykla. U góry pod siodełkiem chwycone na trytytkach ze sobą. Dość klasycznie. Miało to 2 problemy: 1 nie było idealnie sztywne, 2 zdejmowanie i zakładanie sakw z nałożonymi podkładkami, stelażami i np oparciem pasażera to był ból tyłka i akrobatyka z celowaniem w otwory montażowe.
Jak jeżdżę solo na krótkich dystansach wolę mieć goły motocykl a dodatkowo miło by mieć możliwość szybkiego zabrania sakwy z bagażem podczas noclegu.
System Tokart składa się ze śrub nierdzewnych i tuleji do zastąpienia fabrycznej śruby oraz stelaży przykręcanych na 4 śruby.
Stelaż zamocowany jest na stałe do sakwy i dodatkowo ja usztywnia. Mocowanie sakwy polega na nałożeniu stelaża w tuleje, zatrzaśnięciu jej i przekręceniu kluczyka.
Konstrukcja jest bardzo stabilna i sztywniejsza niż klasyczny montaż, nic nie lata luźno.
Do rozstawu śrub w VL800/C50 pasuje rozmiar średni na maksymalnym rozwarciu uchwytów lub rozmiar długi gdzieś pośrodku. Ja zdecydowałem się na rozmiar długi bo mam bardzo duże sakwy więc mogłem większą ich powierzchnię usztywnić a cena ta sama.
Docelowo chce jeszcze założyć maskownice na nakrętki tak by wewnątrz sakwy nic się o nie nie obtarło i chyba wymienię tuleje na krótsze. W tej chwili sakwy są odsunięte dość znacznie od motocykla. Na tych może zamontuje w wersji z oparciem pasażera, wtedy stelaż oparcia mógłby robić za rączki dla plecaczka bo będzie można spokojnie wsunąć dłoń między niego a sakwę.
Jutro pewnie pojadę na motorze do pracy ale nie widzę żadnych problemów które mogą wystąpić.
Jak ktoś ma jakieś pytania to z chęcią odpowiem. Nie, nie mam żadnego interesu w pisaniu o tym produkcie