Intruder VS750 słaba iskra

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy Chopper i Cruiser, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...
ODPOWIEDZ
Michal95
Podpatrywacz
Województwo: podkarpackie
Otrzymane Polubienia: 2

Intruder VS750 słaba iskra

Post autor: Michal95 »

Witam wszystkich, chciałbym zaczerpnąć porady.
Otoz, niedawno kupiłem Intrudera vs750 był z nim taki problem, że słabo odpalał nie było wolnych obrotow, w miarę działał jedynie na ssaniu, więc pierwsza decyzja wyjąłem gaźniki, zostały gruntownie wyczyszczone w ultradźwiękowych wymienione oringi, zaworek pływakow. Oryginalne zostały dysze i membrany (nie widać było żadnych uszkodzeń)

Poskładalem podpiąłem wakuometry i sukces fajnie zaczął chodzić ustawiłem synchronizację ładnie się wkręcał. Już ucieszony zacząłem składać bak. Zostawiłem robotę ze składaniem na dzień kolejny, z rana wstałem poskładałem do końca, biorę się za odpalanie i co, dupa słabo się wkręca, nie ma wolnych obrotów. Okazuje się, że drugi cylinder(czyli w sumie pierwszy, ten od przedniego koła) nie pracuje, w jednym rura wydechowa gorąca a na tym przednim zimna...

Wsadziłem nowa świece, bez rezultatu wymieniłem na nim przewód WN- bez skutku.

Iskra jest bardzo słabiutka pomarańczowa i dodatkowo skacze po świecy po gwincie itd. dodam, że na drugim cylindrze- tym działającym iskra jest dokładnie taka sama marna, ale o dziwo ten cylinder pracuje prawidłowo...
makuś
BS Brother
BS Brother
Województwo: śląskie
Polubił posty: 47
Otrzymane Polubienia: 38

Re: Intruder VS750 słaba iskra

Post autor: makuś »

Podmień cewki razem z przewodami sprawdż czy na cewka przychodzi 12+ moduł jak spradzić nie wiem i chyba jeszcze jest czujnik impulsów z wału.
Michal95
Podpatrywacz

Sprawdziłem, na cewkę dochodzi minimalnie mniejsze napięcie niż jest aktualnie na akumulatorze, na akunpokazuje około 12.5 a na cewkę dochodzi około 11.6/11.7
Dodam że akumulator nowy, ma tydzień
makuś
BS Brother
BS Brother
Województwo: śląskie
Polubił posty: 47
Otrzymane Polubienia: 38

Post autor: makuś »

Na tak krótkim odcinku spadek napięcia szukałbym lub bajpas
sky02
Prawa Ręka Mechanika
Województwo: małopolskie
Otrzymane Polubienia: 9

Post autor: sky02 »

Chodził wcześniej bo był mocno rozgrzany jak wystygł to już jest problem z zapłonem na tym cylindrze. Za małe uchylenie przepustnicy i za uboga mieszanka. Słaba iskara nie jest w stanie tego odpalić.

Dorzuć masę na moduł zapłonu. Te motocykle mają często problem z masą wiązka jest do dupy.
Boulevard C50 '06 [W nowym domu]
Intruder VS1400 '93
Boulevard S83 '07
"Ze skuterami jest jak z grubymi babami. Nie jeździ się na tym tak źle ale jakoś tak wstyd przed kolegami..."
Michal95
Podpatrywacz

Myślisz żeby poprostu dorobić kawalek kabla i przykręcić od ramy do śruby która trzyma moduł zapłonowy?
sky02
Prawa Ręka Mechanika

Na kabel masowy do modułu dorobić do silnika. Na wiele problemów z elektryką to pomaga. Możesz wcześniej sprawdzić czy masz tam dobrą masę.
Intruder VS1400 '93
Boulevard S83 '07
"Ze skuterami jest jak z grubymi babami. Nie jeździ się na tym tak źle ale jakoś tak wstyd przed kolegami..."
Michal95
Podpatrywacz

Panowie mała aktualizacja, nie chce zachwalać ale na 90 procent znalazłem problem,
Naładowałem akumulator do pełna i sukces motocykl pali jak ta lala, sprawdziłem ładowanie na wolnych obrotach-13,4 czyli lipa. Okazuje się że jedna kostka od regulatora napięcia całkiem zwęglona 😁😁
Akumulator jak był naładowany daje dużą iskrę, gdy po 30 minutach pracy silnika zaczął akumulator padać iskra słabła i nie szło odpalić. Właśnie doładowuje znowu akumulator, zmieniłem wtyk regulatora na nowe konektory i myślę że będzie hulać 😁
sky02
Prawa Ręka Mechanika

Ta biała z 3 żółtymi przewodami? One się lubią palić jak styk jest lichy.
Intruder VS1400 '93
Boulevard S83 '07
Michal95
Podpatrywacz

U mnie akurat są 3szt czarnych kostek z żółtymi przewodami.
Zauważyłem jeszcze jedna rzecz, może tak ma być ale wolę się dopytać, w momencie właśnie gdy motocykl pracuje (na naładowanym akumulatorze) to napięcie dochodzące do cewki (pomarańczowy przewód) wynosi na jednakowo na jedną i drugą cewkę około 2.5v, czy tak ma być? Bo trochę się zdziwiłem ale przyznam że nie siedzę w temacie więc wolę dopytać
Michal95
Podpatrywacz

Druga aktualizacja, okazuje się że pompa paliwa padła, w momencie gdy odpalałem go do regulacji miał zdjęty bak i benzyna była podawana z butelki i grewticacyjnie paliwo szło do drugiego gaźnika jak zakładałem bak dochodziło tylko do niższego gaźnika, sprawdziłem- pompa nie żyje, zamówiona nowa więc myślę że jutro powinno ożyć.

Edit.

Wymieniona pompa paliwa, motocykl ożył, tylko teraz pogody brakuje 🤣😁
ODPOWIEDZ