Cobra USA - wydech plus Jet kit - ktoś stosował ?
Cobra USA - wydech plus Jet kit - ktoś stosował ?
Mam pytanko do użytkowników customowanych wydechów Cobra (jeżeli są tacy). Czy ktoś próbował użyć tego w połączeniu z Jet kitem ?
Szczególnie interesuje mnie kwestia legalności i 'głośności' tego rozwiązania - bo mnie straszą że to nielegalne i zbyt głośne na polskie prawo.
Jakie przepisy dokładnie regulują wymogi co do 'głośności' wydechów w ruchu ulicznym ?
Szczególnie interesuje mnie kwestia legalności i 'głośności' tego rozwiązania - bo mnie straszą że to nielegalne i zbyt głośne na polskie prawo.
Jakie przepisy dokładnie regulują wymogi co do 'głośności' wydechów w ruchu ulicznym ?
art 60 Kodeksu drogowego
pkt 2 ust 2
zabrania sie kierującemu: używania pojazdu w sposób powodujący uciązliwości związane z nadmierną eemisją spalin do środowiska lub nadmiernym hałasem.
art 66 ust 1 pkt 2pojazd ma być tak zbudowany.... aby korzystanie z niego: nie zakłócało spokoju publicznego poprzez powodowanie hałasu przekraczającego poziom określony w przepisach szczegółowych...
pkt 2 ust 2
zabrania sie kierującemu: używania pojazdu w sposób powodujący uciązliwości związane z nadmierną eemisją spalin do środowiska lub nadmiernym hałasem.
art 66 ust 1 pkt 2pojazd ma być tak zbudowany.... aby korzystanie z niego: nie zakłócało spokoju publicznego poprzez powodowanie hałasu przekraczającego poziom określony w przepisach szczegółowych...
skoro nalegasz http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/sit ... 517-pl.pdf
Są to przepisu unijne, są oczywiście stosowne rozporządzenia potrwierdzajace , że stosuje się pprawo unijne, na tym linku na stronie ok 400 są dane dotyczące hałasu . Dyrektywa 97/24/ue
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURYz dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
§ 9. 1. Pojazd powinien być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby:
1) poziom hałasu zewnętrznego mierzony podczas postoju pojazdu z odległości 0,5 m nie przekraczał w odniesieniu do:
a) pojazdu, który był poddany badaniom homologacyjnym - wartości ustalonej w trakcie badań homologacyjnych o 5 dB (A),
b) pozostałych pojazdów - wartości podanych w tabeli „Poziom hałasu zewnętrznego”, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia tj:
1
Motocykl z silnikiem o pojemności skokowej:
- nie przekraczającej 125 cm3
94 dB
- większej niż 125 cm3
96dB
Są to przepisu unijne, są oczywiście stosowne rozporządzenia potrwierdzajace , że stosuje się pprawo unijne, na tym linku na stronie ok 400 są dane dotyczące hałasu . Dyrektywa 97/24/ue
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURYz dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
§ 9. 1. Pojazd powinien być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby:
1) poziom hałasu zewnętrznego mierzony podczas postoju pojazdu z odległości 0,5 m nie przekraczał w odniesieniu do:
a) pojazdu, który był poddany badaniom homologacyjnym - wartości ustalonej w trakcie badań homologacyjnych o 5 dB (A),
b) pozostałych pojazdów - wartości podanych w tabeli „Poziom hałasu zewnętrznego”, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia tj:
1
Motocykl z silnikiem o pojemności skokowej:
- nie przekraczającej 125 cm3
94 dB
- większej niż 125 cm3
96dB
Ostatnio zmieniony śr, 21 cze 2006, 08:15 przez pepe570, łącznie zmieniany 1 raz.
przepisy a co to takiego :twisted: ostatnio jak pojechałem podbić coroczny przegląd to mało ze śmiechu nie padł gość z obsługi po czym zakrył ręką oczy (że to niby nie on) i stęplował!! Później żeby wyjechać musiałem przejechać przez hangar i tylko widziałem przerażone oczy obsługi skierowane na okna które ledwo utrzymały swoją pierwotną zamyśloną lokalizacje także ten tego jak będą mnie chcieli zatrzymać będe się trzymał wersji że nie słyszałem syren buahahahah
Pozdrwiam
Pozdrwiam
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJIz dnia 30 grudnia 2002 r.
w sprawie kontroli ruchu drogowego
§ 7. 1. Policjant, zatrzymując dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem lub jego używania, wydaje pokwitowanie. Wzór pokwitowania stanowi załącznik nr 1 do rozporządzenia.
2. W razie uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd zagraża bezpieczeństwu ruchu lub narusza wymagania ochrony środowiska, pokwitowanie, o którym mowa w ust. 1, stanowi jednocześnie skierowanie na dodatkowe badania techniczne.
Zwracam uwagę na pkt 2 :"W razie uzasadnionego przypuszczenia"
w tym załączniku nr 1 jest miejsce zarówno na dowód rejestracyjny jak i na prawo jazdy (niepotrzebne skreślić)
Prawo o ruchu drogowym,dział V rozdział 1 : Uprawnienia Policji:
Art. 129. 1. Czuwanie nad bezpieczeństwem i porządkiem ruchu na drogach, kierowanie ruchem i jego kontrolowanie należą do zadań Policji.
2. Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do:
uniemożliwienia:
b) korzystania z pojazdu, którego stan techniczny, ładunek, masa lub nacisk osi ......................... albo naruszają wymagania ochrony środowiska,
Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:
1) stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd:
c) narusza wymagania ochrony środowiska;
w sprawie kontroli ruchu drogowego
§ 7. 1. Policjant, zatrzymując dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem lub jego używania, wydaje pokwitowanie. Wzór pokwitowania stanowi załącznik nr 1 do rozporządzenia.
2. W razie uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd zagraża bezpieczeństwu ruchu lub narusza wymagania ochrony środowiska, pokwitowanie, o którym mowa w ust. 1, stanowi jednocześnie skierowanie na dodatkowe badania techniczne.
Zwracam uwagę na pkt 2 :"W razie uzasadnionego przypuszczenia"
w tym załączniku nr 1 jest miejsce zarówno na dowód rejestracyjny jak i na prawo jazdy (niepotrzebne skreślić)
Prawo o ruchu drogowym,dział V rozdział 1 : Uprawnienia Policji:
Art. 129. 1. Czuwanie nad bezpieczeństwem i porządkiem ruchu na drogach, kierowanie ruchem i jego kontrolowanie należą do zadań Policji.
2. Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do:
uniemożliwienia:
b) korzystania z pojazdu, którego stan techniczny, ładunek, masa lub nacisk osi ......................... albo naruszają wymagania ochrony środowiska,
Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:
1) stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd:
c) narusza wymagania ochrony środowiska;
-
- BS Brother
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Witam !!
Pogadaj z Gradusem to Ci pomoże ściągnąć te cacka :twisted:
http://www.cobrausa.com/content/index.c ... &bikeID=88
koniecznie z tym wieszakiem
http://www.cobrausa.com/pdf/3717.pdf
no i masz szczęście, że to nie do "gaźnikowca" bo wtedy koniecznie musisz doliczyć Jet Kit o który pytałeś myślę:
http://www.cobrausa.com/content/index.c ... braJetKits
Pogadaj z Gradusem to Ci pomoże ściągnąć te cacka :twisted:
http://www.cobrausa.com/content/index.c ... &bikeID=88
koniecznie z tym wieszakiem
http://www.cobrausa.com/pdf/3717.pdf
no i masz szczęście, że to nie do "gaźnikowca" bo wtedy koniecznie musisz doliczyć Jet Kit o który pytałeś myślę:
http://www.cobrausa.com/content/index.c ... braJetKits
PLATOS VIOLETEROS CLASIKOS CLASIKEROS
RF 900 R
-----------------------------------------
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !!
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254
RF 900 R
-----------------------------------------
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !!
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254
To Gradus odpowie tak: Jeżeli wydech custom, to tylko z jetkitem i filtrem "high flow" - motor zmienia sie naprawde nie do poznania, elastyczność, "wkręcanie sie", "ciąg z dołu" - o 3 oczka w górę. Cobra oferuje jetkity do róznych kombinacji filtr-wydech - moim zdaniem naprawde warto (nawet jetkit+filtr przy oryginalnym wydechu to niebo a ziemia w porównaniu z fabryką). Troche wiecej wachy tylko łyka, no bo układ dolot/wydech sie robi bardziej "przepadzisty" :lol::lol::lol:. Tak że ze strony techniczno - użytkowej dla mnie bomba.
Na temat legalności w PL sie nie wypowiadam, bo nie moge. Tutaj NIKT nie zwraca uwagi na takie drobiazgi jak głośny wydech - wręcz przeciwnie: nawet na tablicach nad autostradami nieraz piszą rzeczy typu "BIKERS ! LOUD PIPES SAVE LIVES" - że niby moto jest bardziej "zauważalne" z pustymi rurami. Przegląd techniczny ? Zapomnijcie ! Jedyny przegląd jaki tu obowiązuje to test spalin (sami wzywają) ale z tego co wiem i widzę, to motocykli nawet to nie obowiązuje ! (nie wzywali od 2003 :lol: ). Jak masz świecące światła i chociaż kawałek jakiejś rury "na wylocie", to jesteś OK, a gliniarze jadąc obok jeszcze ci przez szybę pokażą :ok2: jak im się moto spodoba....
Na temat legalności w PL sie nie wypowiadam, bo nie moge. Tutaj NIKT nie zwraca uwagi na takie drobiazgi jak głośny wydech - wręcz przeciwnie: nawet na tablicach nad autostradami nieraz piszą rzeczy typu "BIKERS ! LOUD PIPES SAVE LIVES" - że niby moto jest bardziej "zauważalne" z pustymi rurami. Przegląd techniczny ? Zapomnijcie ! Jedyny przegląd jaki tu obowiązuje to test spalin (sami wzywają) ale z tego co wiem i widzę, to motocykli nawet to nie obowiązuje ! (nie wzywali od 2003 :lol: ). Jak masz świecące światła i chociaż kawałek jakiejś rury "na wylocie", to jesteś OK, a gliniarze jadąc obok jeszcze ci przez szybę pokażą :ok2: jak im się moto spodoba....