Zapieczona szpila w zacisku na przedniej tarczy

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

Pit

Zapieczona szpila w zacisku na przedniej tarczy

Post autor: Pit »

Witam!

W przyszla sobote bede lecial moja Inazuma do Polski, wiec postanowilem wczoraj ze przed taka trasa powymieniam wszelkie plyny, olej i ... klocki hamulcowe. I tu natrafilem na problem ktory mnie rozlozyl :? Aby wymienic klocki nalezy wyjac ta cholerna szpile na ktorej sa one 'zapiete' - niestety ten element ma tendencje do 'zapiekania sie' i oblazi cieniutka warstwa rdzy ktora doslownie 'spawa' je do zacisku :? Po pol godzinie silowania sie ze szpila lewego zacisku (i po zuzyciu pol puszki WD40) udalo mi sie ja ruszyc, wyjac, wyczycic. Niestety szpila w prawym zacisku nawet nie drgnie, spryskalem ja WD40, zostawilem na noc aby zmiekla, szarpalem sie z nia kolejna godzine dzisiaj rano i nic :x

Powoli trafia mnie szlag i nie moge zrozumiec jak ktos w Suzuki mogl zaprojektowac ten element? Przeciez wystawiony na wode, wiatr, syf z asfaltu musi wczesniej czy pozniej sie zapiec. Dlaczego nie jest to po prostu sruba, ktora bym odkrecil (tak jak widzialem w 'Homarku' sasiada)? Tak czy inaczej jestem w kropce, nie wiem co jeszcze moge zrobic aby ta zapieczona szpile wyrwac z zacisku :x Czy bede musial kupic caly nowy zacisk??

Bede bardzo wdzieczny za wszelkie rady a jednoczesnie zwracam uwage: sprawdzcie stan swoich zaciskow a dokladnie tego elementu, bo zaniedbany sprawi kiedys kupe problemow...
Neon
BS Brother
BS Brother
Województwo: świat i okolice
Kontakt:

Post autor: Neon »

Omijam temat zapieczonej szpili, nie mam pojecia jak Ci pomoc. Chce tylko napisac ze po Twoim powrocie z Polandu mozemy sie spiknac, bo ja w Oxfordzie siedze.

Pozdro.
<<= Neon =>>

140 koni w jednej dloni zaklete ....
GixxeR 1000 '08
Pit

Bardzo sie ciesze ze w koncu bede mogl posmigac z kims z Bractwa po UK :wink: Mieszkam w Kew Gardens, wiec to tylko moment od M40 i dalej pol godziny do Oxfordu. Przesle Ci na priva moj numer.

Pozdrawiam,
Pit
Tato

Post autor: Tato »

Nie wiem jakie sa zaciski w twoim moto ale u mnie w gsxr 1100 mialem ostatnio taki sam problem poradzilem sobie w ten sposob ze wymontowalem zacisk rozkrecilem na pół (cztery śruby) wyjąłem stare klocki włożyłem nowe,skrecilem zacisk,wmontowałem do moto ,odpowietrzylem i latam dalej,ale juz szukam nowe zaciski bo taki sposób wymiany klocków jest denerwujący.
Pit

Byc moze mamy nieco inne zaciski (chociaz wydaje mi sie ze wiekszosc z zaciskow ma podobna budowe), bo gdyby nawet udalo mi sie odkrecic 2 (w moim przypadku) sruby 'spajajace' zacisk to i tak klocki sa 'nawleczone' na ta cholernej szpile, wiec i nie uciekniesz od koniecznosci wyrwania jej z zaciskow :x No chyba ze rozkreconym zaciskiem mozna jakos 'krecic' i ruszyc to cholerstwo...

Jutro biore dzien wolny i lece z tym do serwisu, niech pokaza jak sobie z tym radza 'fachowcy' 8) bo w piatek Suzi musi byc w idealnym stanie, ruszamy o 4rano w sobote.

Pozdrawiam,
Pit
Lechul
BS Brother
BS Brother
Województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: Lechul »

Witam !!
Potraktuj ten zapieczony element płynem hamulcowym a jeszcze lepiej coca-colą. Pozdrawiam.
Czy to Twój zacisk ?? Co sie zapiekło ??
Ponaprawiamy przez net ?? :wink: Może się udać.
http://www.pieces-suzuki.com/suzuki-rec ... FIG48.html
PLATOS VIOLETEROS CLASIKOS CLASIKEROS
RF 900 R
-----------------------------------------
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !!
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254
Obrazek
Pit

Tak to dokladnie moj zacisk!
Zapiekla mi sie ta szpila (element nr 10), ktora przechodzi przez otwory w klockach (nr 3 gdyby ktos mial watpliwosci :wink: ) a sama jest ulokowna w glownym korpusie zacisku. Jedyne miejsce za ktore moge chwycic kombinerkami to koncowka tej szpili, ktora wystaje na 3-4mm :x albo za srodek szpili dostepny pomiedzy klockami (czyli max 10-12mm) :x Te cholerstowo zapieklo sie w samym trzonie zacisku i wyglada jak zaspawane. Kiedy probuje 'przekrecic' ja chwytajac spooorym kluczem za srodek szpili (tak udalo mi sie uwolnic szpile z drugiego zacisku) w to klucz jedynie zrywa powierzchnie szpili, ktora nadal ani drgnie :x

Do tej pory uzywalem WD-40, o Coli slyszalem ale myslem ze to dobre do czyszcznia klinkieru na elewacji a do penetrowania przypieczonych elementow to tylko WD... ale jeszcze dzisiaj sprobuje.

Dzieki,
Pit
Lechul
BS Brother
BS Brother
Kontakt:

W takim razie po odkręceniu dolnego bolca nr 6 i popuszczeniu górnego
podniesiesz jak na zawiasie cały zacisk z klockami do góry i zsuniesz klocki z tej szpilki bez ruszania jej :P :P :P
RF 900 R
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254
Obrazek
Pit

Analizujac schemat wydaje sie to mozliwe, ale niestety nie ma mozliwosci zsuniecia klockow ze szpili w ten sposob :? Schemat nie przedstawia tego dokladnie, ale to wyglada tak ze oba klocki leza 'w srodku' glownego zacisku a ta cholerna szpila wchodzi w bok zacisku, wychodzi z niego, nawleka klocki przez te oczka na dole, i ponownie wchodzi w zacisk z drugiej strony. Takze pomimo tego ze 'uwolnie' jeden koniec obu klockow, to drugi jest nadal spiety szpila :? Pewnie to co pisze wydaje sie zagmatwane, wiec jeszcze dzisiaj wieczorem wrzuce zdjecia...

Tak czy inaczej, dziekuje za zaangazowanie!

A oto zdjecia:

Obrazek

Obrazek
Lechul
BS Brother
BS Brother
Kontakt:

Aaaaaaaaaa to zupelnie inna "kalafonia" !! :wink: !!
Coca-cola na zmianę z młotkiem. Tylko !!
Delikatnie, żeby nie sklepać końcówki tej szpilki (najlepiej uderzać przez mosiężny pobijak).
Powariowali w tym Hamatsu czy jak ?? :evil: ??
Średniowiecze :roll: :? :roll:
RF 900 R
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254
Obrazek
Pit

Ciekawe czemu moje zdjecia zniknely z poprzedniego postu :?:

Moczylem szpile cala noc w Coli, tluklem mlotkiem 'przez srubokret' w drugi koniec szpili ktory jest widoczny przez malenki otwor w zacisku, szarpalem sie z wielkimi obcegami i nic. Jestem wsciekly, pewnie bede musial pilowac szpile i rozwiercac reszty tego gow..a w zacisku :evil: Stracilem ogromna porcje uznania dla inzynierow z Suzuki. Zamiast wstawic srube z gwintem, zaprojektowali prymitywna szpile z agrafka, do wyjecia ktorej trzeba szukac kowala... Zenada.
yogurt

Post autor: yogurt »

Może zamiast WD-40 spróbuj CX-80, a zamiast coca-coli - naftę.
Spróbuj też ostrożnie, równomiernie podgrzać zacisk przed kolejnymi próbami wybicia kołka.
Pit

Powalcze z zaciskiem dzis wieczorem. Dzieki za rady Yoghurt! Musze chyba tylko pamietac zeby po oblaniu zacisku nafta nie zaczac go za szybko podgrzewac :lol: No i kto by pomyslal ze tak prozaiczne kwestia jak wymiana klockow da mi tyle 'wrazen'...

(kilka godzin pozniej)

No i powalczylem, pilka do metalu, szpila obcieta, jutro czeka mnie przewierecenie sie przez resztki tego gow..a i wstawienie nowej :x oby mieli takie na stanie w serwise. Przy okazji wyczyscilem cylinerdki, brudne byly jak widac na zdjeciach i nie chowaly sie do konca... teraz swieca jak nowe :wink:

Obym poskladal moto do piatku wieczorem :rolleyes:
barcic1

Post autor: barcic1 »

WITAJ.Kiedys mialem podobny problem. poradzilem sobie w ten sposob-wziolem maly palniczek--(taki co sluzy np do lutowania)rozgrzalem porzadnie miejsca w ktorych siedzi trzpien,zacisk wlozylem w imadło,a nastepnie duza zabka,zkrecilem ja tak jakby ten trzpien byl o.5 raza cienszy,a nastepnie ja zatrasnolem(trzeba bylo duzo sily zeby zamnac zabke,ale za to jak sie zlapie to nie pusci) obracaj w jednym kierunku--nigdy nie rob na zmiane.--powinno puscic:):)powodzenia
barcic1

Post autor: barcic1 »

zapomnialem dodac.zabka zlap w srodku nie z zewnatrz :)
ODPOWIEDZ