OLEJ SILNIKOWY
Moderator: bohas
OLEJ SILNIKOWY
Mam pytanko:Czy po zimie nalezaloby zmienic olej w silniczku,czy mozna trzymac sie maksymy:co 6000km?Pytam,bo obilo mnie sie o uszęta,ze najlepiej po zimie wymienic.Jak myslicie?Jak sami postępujecie?pozdrowionka
Re: OLEJ SILNIKOWY
Odświeżę tomat.
Jestem szczęśliwym posiadaczem nowej Hayki. Zbliża się czas I przeglądu. Osłupiałem kiedy serwis poinformował mnie, że silnik zostanie zalany PÓŁSYNTETYCZNYM olejem Shela. Skoro to nowy silnik to po jaką cholerę zalewają go półsyntetykiem skoro na rynku są dostępne nowoczesne oleje w pełni syntetyczne.
Ja rozumiem, że fabryczni można go zalać mineralnym, bo po 1 jest on tylko na 1000 km, a po 2 ma większe własności ścierne i silnik szybciej się dociera, ale po tym przebiegu to w/g mojej wiedzy (a taką mam) powinien być zalewany tylko syntetykiem.
Jestem szczęśliwym posiadaczem nowej Hayki. Zbliża się czas I przeglądu. Osłupiałem kiedy serwis poinformował mnie, że silnik zostanie zalany PÓŁSYNTETYCZNYM olejem Shela. Skoro to nowy silnik to po jaką cholerę zalewają go półsyntetykiem skoro na rynku są dostępne nowoczesne oleje w pełni syntetyczne.
Ja rozumiem, że fabryczni można go zalać mineralnym, bo po 1 jest on tylko na 1000 km, a po 2 ma większe własności ścierne i silnik szybciej się dociera, ale po tym przebiegu to w/g mojej wiedzy (a taką mam) powinien być zalewany tylko syntetykiem.
Kronos pisze:Odświeżę tomat.
Jestem szczęśliwym posiadaczem nowej Hayki. powinien być zalewany tylko syntetykiem.
Ja po zakupie tez spotkałem sie z opinią zeby zalewac półsyntetykiem (tak twierdził serwis) ale po rozmowach z ludzmi znajacymi sie na zeczy, zostało mi to wypersfadowane i polecili mi olej MOTUL link do produktu http://www.motosprzet.pl/index.php?m=Ma ... adbrwcy4gq
Znam człowieka co nawet wylał pierwszy olej i zalał go odrazu 100% syntetykiem ( )
wiec radził bym ci zalac moto dobrym 100%ym syntetykiem
pozdrawiam
Leją teraz Shela. Shel musiał w d...e Suzuki wejść więc teraz jest "najlepszy" Shel.
-
- Moderator
- Województwo: świat i okolice
Wiem o czym piszesz Kronos ja w serwisie jak wspomniałem ze chcę na 2 serwis Motula 100% syntetyk to pan powiedział kulturalnie że oczywiście niema problemu po okresie gwarancyjnym mogę zalać silnik nawet woda, a teraz gdy moto na gwarancji to oni odpowiadają za motocykl i będę miał wlane do silnika to samo co wszyscy.
Z tego wszystkiego nawet nie wiem jakim olejem zalali mi hajke !! (najpierw nie dowierzałem w to co mi powiedział myślałem ze źle zrozumiałem, mój angielski nie jest nie wiadomo jak dobry )
Wiec z jaką firmą podpiszą umowy taki olej jest lany i najlepszy.
Z tego wszystkiego nawet nie wiem jakim olejem zalali mi hajke !! (najpierw nie dowierzałem w to co mi powiedział myślałem ze źle zrozumiałem, mój angielski nie jest nie wiadomo jak dobry )
Wiec z jaką firmą podpiszą umowy taki olej jest lany i najlepszy.
-
- Moderator
- Województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa/okolice ("na wschód, tam gdzie cywilizacja")
- Polubił posty: 5
- Otrzymane Polubienia: 14
w Warszawie leja tez Shell ale full synth, to nie rozumiem tej argumentacji ze ktos kogos gdzies ma (znaczy lali w zeszlym roku bo nie wiem co teraz do nowej hayki by zaproponowali)
pozdrawiam,
Emil
. . gix 1.6 . . . Duża moc nie zwalnia od myślenia . . . było i się zmyło, jest pomarańczowo-czarny robal
Emil
. . gix 1.6 . . . Duża moc nie zwalnia od myślenia . . . było i się zmyło, jest pomarańczowo-czarny robal
-
- Moderator
- Województwo: zachodniopomorskie
A ja wlewam do SV castrol GPS, i jestem zadowolony
Pozdrawiam Radek
H-CB1 ->SV 650sK3->GSR750 L01+Tytan Akrapek->GSR1200+Tytan Akrapek
601 795 498
BS - radoslaw.fut@futex.pl
B RH+
H-CB1 ->SV 650sK3->GSR750 L01+Tytan Akrapek->GSR1200+Tytan Akrapek
601 795 498