świeczki
Moderator: bohas
-
- Po drugiej stronie Mocy
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Kontakt:
świeczki
Co ile km wymieniacie świece w waszych sprzętach?
Coś mi dzisiaj minimalnie przerywało podczas jazdy i muszę sprawdzić przewody i świece. Można jakoś rozpoznać zużyte świece? Jak?
Coś mi dzisiaj minimalnie przerywało podczas jazdy i muszę sprawdzić przewody i świece. Można jakoś rozpoznać zużyte świece? Jak?
kom. 796 090 896
GMINA
GMINA
Do tej pory sprawdzalem tylko jak wyglada swieca...
W Kawie w ogole nie wymienilem.
Prawda jest taka, ze tam nie ma sie co zepsuc
Problem polega na tym, ze wypalaja sie elektrody.
Jezeli swieca ma 4, raczej dlugo to zajmuje.
Dlatego proponuje zamiast wymiany wyjecie swiecy i wyskrobanie jej do lsniacego metalu. Zajmuje to z godzinke, ale daje efekt (GSX po zimie nie palil, strzelal z tlumika i robil inne straszne rzeczy, wiec, scyzoryk i... odpalil za pierwszym razem :twisted: )
W Kawie w ogole nie wymienilem.
Prawda jest taka, ze tam nie ma sie co zepsuc
Problem polega na tym, ze wypalaja sie elektrody.
Jezeli swieca ma 4, raczej dlugo to zajmuje.
Dlatego proponuje zamiast wymiany wyjecie swiecy i wyskrobanie jej do lsniacego metalu. Zajmuje to z godzinke, ale daje efekt (GSX po zimie nie palil, strzelal z tlumika i robil inne straszne rzeczy, wiec, scyzoryk i... odpalil za pierwszym razem :twisted: )
A jezeli chcesz sie dowiedziec czegos o swiecach, to spojrz tutaj: http://66.249.93.104/search?q=cache:MCH ... =clnk&cd=1
Wiecej powiedziec o nich juz nie mozna :twisted:
Wiecej powiedziec o nich juz nie mozna :twisted:
Witam,
Świece powinno się wymieniać zgodnie z instrukcją, nie ważne, czy ładnie wyglądają i "jeszcze wydadzą" czy nie.
A jak często to zależy od typu moto i wskazań fabryki.
Voti, adresu nie mam, ale w skrócie wygląda to tak:
1) jasno szary, biały - mieszanka za uboga
2) beżyk, "kawa z mlekiem" - mieszanka prawidłowa
3) ciemnobrązowy, czarny - mieszanka za bogata
4) czarny z "futerkiem" lub zaolejony - przepalanie oleju
Kolor świec powinno się sprawdzać - i tu niektórzy się mocno zdziwią - na rozgrzanym silniku, jadąc z otwartą przepustnicą należy WYŁĄCZYĆ silnik (najlepiej kill-switchem) i UWAGA cały czas trzymać otwarty rollgaz.
Zatrzymać się, wtedy wykręcić świeczki.
Wiem, wydaje się to paranoiczne ale tak właśnie powinno się to robić.
Długa jazda na niskich obrotach a tym bardziej na ssaniu fałszuje kolor świec.
Ew. rozwiązanie to świece ColorTune do obserwacji koloru zapłonu mieszanki, wtedy raczej statycznie a nie w czasie jazdy
Najlepsza zaś metoda weryfikacji składu mieszanki to selektywna analiza każdego z garów przyrządem diagnostycznym. Nie na wszystkich moto jest to łatwe do zrobienia ale profesjonalne, dobrze wyposażone serwisy sobie z tym też radzą
pozdrawiam!
Kisiel
Świece powinno się wymieniać zgodnie z instrukcją, nie ważne, czy ładnie wyglądają i "jeszcze wydadzą" czy nie.
A jak często to zależy od typu moto i wskazań fabryki.
Voti, adresu nie mam, ale w skrócie wygląda to tak:
1) jasno szary, biały - mieszanka za uboga
2) beżyk, "kawa z mlekiem" - mieszanka prawidłowa
3) ciemnobrązowy, czarny - mieszanka za bogata
4) czarny z "futerkiem" lub zaolejony - przepalanie oleju
Kolor świec powinno się sprawdzać - i tu niektórzy się mocno zdziwią - na rozgrzanym silniku, jadąc z otwartą przepustnicą należy WYŁĄCZYĆ silnik (najlepiej kill-switchem) i UWAGA cały czas trzymać otwarty rollgaz.
Zatrzymać się, wtedy wykręcić świeczki.
Wiem, wydaje się to paranoiczne ale tak właśnie powinno się to robić.
Długa jazda na niskich obrotach a tym bardziej na ssaniu fałszuje kolor świec.
Ew. rozwiązanie to świece ColorTune do obserwacji koloru zapłonu mieszanki, wtedy raczej statycznie a nie w czasie jazdy
Najlepsza zaś metoda weryfikacji składu mieszanki to selektywna analiza każdego z garów przyrządem diagnostycznym. Nie na wszystkich moto jest to łatwe do zrobienia ale profesjonalne, dobrze wyposażone serwisy sobie z tym też radzą
pozdrawiam!
Kisiel