jak w temacie. Gs to moj pierwszy motocykl i za bardzo nie wiem co i jak. kasy tez za bardzo nie mam, wiec nie chce wymieniac filtra oleju. co o tym myslicie? jaki jest najlepszy olej do gs-a? jaka firma? wiem tylko ze musi byc 10W40. GS jest z roku 1995.
dzieki
pozdrawiam
jaki olej do gs 500
Moderator: bohas
Re: jaki olej do gs 500
:shock:kulawy pisze:jak w temacie. Gs to moj pierwszy motocykl i za bardzo nie wiem co i jak. kasy tez za bardzo nie mam, wiec nie chce wymieniac filtra oleju. co o tym myslicie?
Filtr oleju to koszt około 4-5 litrów benzyny, nie napiszę co myślę o wymianie oleju bez wymiany filtra bo moderator będzie musiał dać mi bana za słownictwo :lol:
Możesz stosować dowolny olej przeznaczony do motocyklowych silników czterosuwowych z mokrym sprzęgłem o normie API nie niższej niż SE. W zależności od tego ile oleju bierze GS wybierasz olej bardziej gęsty (15W xx; 20W xx) lub rzadszy (10W xx). W zalezności ile pieniążków chcesz przeznaczyć wybierasz mineralny bądź syntetyczny. Ja ze swojej strony polecam nasz krajowy wyrób przeznaczony do silników motocyklowych czyli Orlen Platinium moto 4T 10W50 syntetyczny. Olej jest dosyć dobrze dostępny i cena nie odstrasza ok. 25 zł za litr (jak za syntetyk to tanio). Wymiana tylko i wyłącznie z filtrem inaczej bezsensem jest w ogóle wymieniac olej.