jaki olej do gs 500

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

kulawy

jaki olej do gs 500

Post autor: kulawy »

jak w temacie. Gs to moj pierwszy motocykl i za bardzo nie wiem co i jak. kasy tez za bardzo nie mam, wiec nie chce wymieniac filtra oleju. co o tym myslicie? jaki jest najlepszy olej do gs-a? jaka firma? wiem tylko ze musi byc 10W40. GS jest z roku 1995.
dzieki
pozdrawiam
voti
BS Brother
BS Brother
Województwo: podkarpackie

Post autor: voti »

Czerwony potwór
Piotrusgsx

Re: jaki olej do gs 500

Post autor: Piotrusgsx »

kulawy pisze:jak w temacie. Gs to moj pierwszy motocykl i za bardzo nie wiem co i jak. kasy tez za bardzo nie mam, wiec nie chce wymieniac filtra oleju. co o tym myslicie?
:shock:
Filtr oleju to koszt około 4-5 litrów benzyny, nie napiszę co myślę o wymianie oleju bez wymiany filtra bo moderator będzie musiał dać mi bana za słownictwo :lol:
kuchar
The Real One
The Real One
Województwo: mazowieckie
Otrzymane Polubienia: 1

Post autor: kuchar »

ja leje motula 5100
pierwsza SUZI :) czerwona GS 500 E
a obecnie srebrna SV 650 S :D
meyer2
Lajtowy Motonita
Województwo: wielkopolskie

Post autor: meyer2 »

kuchar ma 100% racji motul 5100 ester i nic więcej nie potrzeba, bardzo dobry olej :!:
SV 1000 S '04 *** FZS600 '03 *** SV 1000 S '03 *** GSX-F 600 '98 *** GS 500 E Five Stars '97 *** J... jednoślad TS 350 '89
tel. 602-810-996

http://www.bikepics.com/members/meyer2/
fredi

Post autor: fredi »

Możesz stosować dowolny olej przeznaczony do motocyklowych silników czterosuwowych z mokrym sprzęgłem o normie API nie niższej niż SE. W zależności od tego ile oleju bierze GS wybierasz olej bardziej gęsty (15W xx; 20W xx) lub rzadszy (10W xx). W zalezności ile pieniążków chcesz przeznaczyć wybierasz mineralny bądź syntetyczny. Ja ze swojej strony polecam nasz krajowy wyrób przeznaczony do silników motocyklowych czyli Orlen Platinium moto 4T 10W50 syntetyczny. Olej jest dosyć dobrze dostępny i cena nie odstrasza ok. 25 zł za litr (jak za syntetyk to tanio). Wymiana tylko i wyłącznie z filtrem inaczej bezsensem jest w ogóle wymieniac olej.
ODPOWIEDZ