stuki w silnkiu gs500

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

kulawy

stuki w silnkiu gs500

Post autor: kulawy »

czesc!
Mam problem z moim suzuki gs 500 (rocznik 1995) Mianowicie od czasu zakupu czyli jakis ponad miesiąc temu pojawiają sie stuki w silniku. dochodzą chyba z okolic głowicy. dziwne jest to ze raz są a raz ich niema.
W sobote podczas juz zimowego cotygodniowego odpalania znowu sie pojawiły wiec postanowiłem to zarejestrować moim aparatem.
Prosze o pomoc jak ktos będzie wiedział o co chodzi.

poniżej zamieszczam link do filmiku:
http://video.google.pl/videoplay?docid= ... 8731769169

Pozdrawiam!
cyngiel

Post autor: cyngiel »

Hej,
właśnie słucham twojej maszynki... i choć sam tego na szczęście nie stwierdziłem nigdy, to słyszałem o "urodzie" silnika gs500, której atutem jest klekot związany z poosiowym luzem (nadmiernym) wałka(-ów) rozrządu. Zjawisko znane mi z wielu opisów w sieci. Bo luzy w główkach korbowodów to raczej nie będą. Te właśnie opisy skłaniają do potraktowania tematu polubownie.
Uważam, że powinieneś przy okazji kontroli luzu zaworowego, a najlepiej jak najwcześniej, zmierzyć ten luz np. szczelinomierzem po zdjęciu górnych pokryw łożysk wałków i porównać z danymi z serwisówki. Istotny będzie potem moment dokręcenia śrub. Przy tej okazji wyrównaj naciąg śrub sprężynujących głowic/cylindrów poprzez ich kolejne poluzowanie o 1/2 obrotu i dokręcenie określonym momentem. Ta ostatnia czynność często jest zaniedbywana (niektóre serwisy nawet o niej nie wiedzą :shock: ).
Luzy mają to do siebie, że się z czasem powiększają i to w postępie geometrycznym...szkoda też łańcuszka rozrządu i ...uszu.

Działaj, życzę powodzenia!
Ostatnio zmieniony ndz, 11 lut 2007, 18:52 przez cyngiel, łącznie zmieniany 1 raz.
kulawy

Post autor: kulawy »

gdybym potraktowal temat tych stukow polubownie i zbytnio bym sie tym nie przejmowal to czy te stuki mogą przerodzic sie w powazniejsza awarie??
pytam bo mam nieoczekiwany klopot z kasa i nie moge wydac na serwis i naprawe:/
karus

Post autor: karus »

moj jest 93 ale tak nie stuka.
nie wiem co to może być ale ja bym tego nie zaniedbywał.
cos jest nie tak może właśnie łancuszek rozrządu jest zbyt luźny.
JarekNF

Post autor: JarekNF »

Wygląda mi to na luz na wałkach rozrządu (ten typ tak czasami ma), z tego co mi mówili w serwisie masz dwa wyjścia, wymiana wałków albo olać to, bo to niczym nie szkodzi.
Zobacz ten temat: http://www.bractwo-suzuki.com.pl/forum/ ... ight=#4554
cyngiel

Czy zostawić?...

Post autor: cyngiel »

Ja bym tego tak nie zostawił, trudno. Prawdopodobnie ktoś sprzedał Ci tego sprzęta ze względu na ten mankament.
Pamiętaj, że zawsze istnieje prawdopodobieństwo zablokowania tylnego koła w razie poważnej awarii silnika... :(
Ward

Post autor: Ward »

Witam! W moim GS mialem podobne stuki jednak byly znacznie cichsze - trzeba sie bylo wsluchac zeby je uslyszec. Niestety nie uporalem sie z tym a moto sprzedane. Jednak zdazylem zainac do serwisu MotoSuzi i zalecili wymiane lancuszka rozrzadu - efekt zaden, stukanie pozostalo. Potem doszedlem do wniosku z kolega ktory grzebie w motocyklach ze najprawdopodobniej sa to luzy osiowe na walkach rozrzadu. Niestety przyszedl czas rozstania i nie zdazylem sie z tym uporac. W kazdym razie raczej to nie lancuszek i raczje nie luzy zaworowe - to tez u siebie regulowalem

PS Tak glosnych stukow nie zostawil bym bez opieki serwisu, za wiele mozna stracic, rozrzad, silnik, nie mowiac juz o zdrowiu :(
ODPOWIEDZ