GSX 600 F ciśnienie sprężania

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

bohas
Moderator
Moderator
Województwo: opolskie

GSX 600 F ciśnienie sprężania

Post autor: bohas »

W związku z tym, że wziąłem się za całkowity remont mojego moto, wczoraj puki jeszcze był aku podłączony zmierzyłem ciśnienie sprężania i oto wynik:

1. gar - 10,5 bar
2. gar - 10,5 bar
3. gar - 10,3 bar
4. gar.- 11,5 bar

Jeśli chodzi o warunki pomiaru to: aku sprawny, wszystkie świece wykręcone, przepustnice otwarte, luz na zaworach prawidłowy tylko jeden minus że pomiar był na zimnym silniku, wieć trzeba wziąć poprawkę na zanirzony wynik z wiadomych powodów.

Pytanie mam czy ktoś może się orientuje ile powinno wynosić ciśnienie albo czy jest jakiś przelicznik, bo producent podaje tylko stopień spręzania, a jak wiadomo jest to całkiem inny parametr. Drugie pytanie jakie mi się nasuwa to czy na tym czwartym nie ma za dużej różnicy do pozostałych trzech garków i czy mam ingerować w dłubanie przy głowicy. Może wypadało by zajżeć na gniazda zaworów.

Moto jest z 1990 roku i ma już spory przebieg a z tego względu że je przytachałem z niemiec nie mam kompletnie nic na temat jego przeszłości. Jedyne co jest to wbite w FAHRZEUGBRIEF (niemiecka karta pojazdu) że moto było odblokowane w 2004 roku wieć chyba nie był katowany. :)

Proszę o jakiekolwiek info na ten temat.
marvin

Post autor: marvin »

Wg mnie 10.5 atm to dobre cisnienie (moze inaczej - wystarczające) - jeśli byłoby równe na wszystkich garach to nie ma problemu. Przy stopniu sprężania 9.6:1 10.5 atm jest całkiem poprawne. Tylko ta różnica...
Mówią, że 10% to max jaki można tolerować, więc 11.5 - 10.3 daje 1.2 co przekracza 10% nawet najwyższego z ciśnień. Tak jest przy silnikach do puszek, które się nie wkręcają tak wysoko. W motocyklu podejrzewam, że będzie to miało większy wpływ - tzn. silnik pracuje z nierównym momentem, co spowoduje na pewno szybsze zużywanie.
A nie bierze Ci oleju ten silnik? Bo przeważnie pierwsza rzecz, na której traci się ciśnienie to pierścienie tłokowe - tyle, że pierwsze sypią się zgarniające...
Mogę się mylić - z motocyklowymi silnikami nie mam żadnych doświadczeń. Niech mnie ktoś poprawi. Ale chciałeś jakiekolwiek info ;)
bohas
Moderator
Moderator

Własnie ta różnica mnie troszkę martwi. Fakt że pomiar robiłem 2 razy więc wykluczam błąd pomiaru tylko podkreślam, że pomiar był robiony na zimnym silniku. Jesli chodzi o olej to faktycznie bierze, zrobiłem jakieś 7 000 km i słyszałem że każdy moto bierze olej tylko zależy ile. Stawiam na uszczelniacze zaworów a może być tez, że pierscionki trzeba będzie wymienić. Z tego co mi kumpel mówił który latał za mną że objaw był taki: JaK rozpędzony hamowałem silnikiem, to po odkręceniu przydymil i tyle. Myślę że jak już rozbieram cały moto to pokopię troche w silniku. Pomierze, posprawdzam, żeby jeszcze pare latek pocykał.
marvin

Wszystko zależy, ile tego oleju bierze - jeśli mieści się w fabrycznych parametrach - OK.
A jaki kolor tego dymu był? Czarny czy taki niebiesko-siwy?
Uszczelniacze zaworów to tylko jeśli chodzi o ilość branego oleju, na ciśnienie nie mają wpływu (ale to pewnie wiesz).
Jeśli będzie rozłożony to warto pomierzyć pierścienie, tzn. ich grubość. Przy sprawdzaniu szczelności zaworów jest większy problem - można na odwróconej "do góry nogami" głowicy zalać komory spalania płynem o dużym współczynniku penetracji (małym napięciu powierzchniowym - najmniejsze jakie znam ma płyn hamulcowy, ale do tego się nie nadaje) i sprawdzić ile zeszło płynu przez noc (oczywiście wcześniej zakręcić czymś otwory na świece). Jeśli poszedł, można się brać za docieranie zaworów w gniazdach, ale to wymaga rozbrojenia głowicy na elementy...

A jeśli już rozłożysz silnik, to daj znać co mu było :)
bohas
Moderator
Moderator

Dym wiadomo - niebieskawy, jak przy spalaniu oleju, a oleju dolałem łącznie jakieś 2 litry więc chyba troche dużo (zrobiłem 7000km). Mam jakieś 3 miesiące czasu więc spokojnie będe dłubał.
marvin

Nie wiem jakie Twoja maszyna ma zużycie oleju w papierach, ale wynika ze jakies 300ml bierze na 1000km. Wg mnie dużo jak na nowoczesny silnik.
Obstawiam pierścienie tłokowe - po wymianie powinny zniknąć oba problemy.
Pozdrawiam.
KROPEK
Moderator
Moderator
Województwo: kujawsko-pomorskie
Polubił posty: 19
Otrzymane Polubienia: 36

Post autor: KROPEK »

Natomiast ja stawiam na uszczelniacze zaworowe i ewentualną wymianę słabszych sprężyn zaworowych oraz szlif gniazd i zaworów (generalnie remont głowicy !). Powinieneś koniecznie zrobić pomiary na ciepłym silniku.
Po całej gamie szybkich Suzuki przyszedł czas na moto dla starszego pana 🥸
B.....jednoślad R1250GS Triple Black
512 272 500
Lechul
BS Brother
BS Brother
Województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: Lechul »

Witam !!
GSX600F 1990-91
luz zaworów ssących (zimne) - 0,10-0,15 mm
luz zaworów wydechowych (zimne) - 0,10-0,15 mm
ciśnienie sprężania - 12-17 bar
ciśnienie oleju - 3-6 bar

Żródło: katalog Autodata "Dane diagnostyczne motocykli"
PLATOS VIOLETEROS CLASIKOS CLASIKEROS
RF 900 R
-----------------------------------------
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !!
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254
Obrazek
bohas
Moderator
Moderator

Myśle że się troche wyjasniło :)

http://i16.tinypic.com/2mg08p2.jpg

Znalazłem w serwisówce troche danych, nawet podane jest jaka jest dopuszczalna różnica pomiędzy cylindrami. Tak czy siak dzięki za informacje, jak rozbiore głowice to dam znać "co w trawie piszczy"

Lechul zastanawiam się czemu podali w tych danych co napisałem, że zawory ssące i wydechowe mają taki sam luz, z regułu wydechowe mają większy luz od ssacych bo się bardziej nagrzewają a co za tym idzie - wydłużają.
Pomijając to, sciągnąłem sobie całą serwisówkę więc muszę ją troche przestudiować.
Lechul
BS Brother
BS Brother
Województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: Lechul »

Witam !!
Dziwi mnie aż taka róznica w wartościach ciśnień
"moje" - 12-16 bar
"twoje" - 9,78-14,67 bar
Te drugie bardziej odpowiadaja temu co zmierzyłeś więc tego sie trzymaj :wink: .
Co do luzów to widać że rozgraniczono wartości dla typów regulacji.
Ta sama wartość dla regulacji "śrubkowej", różna dla "płytkowej"
PLATOS VIOLETEROS CLASIKOS CLASIKEROS
RF 900 R
-----------------------------------------
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !!
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254
Obrazek
bohas
Moderator
Moderator

Mineło kilka miesiecy. Silnik złozony, moto juz prawie... Zostaly jeszcze owiewki do pomalowania. Postanowiłem odpisac jak to wygląda po remoncie:

Wymienione: uszczelniacze na zaworach, nowa uszczelka pod głowica, zawory dotarte i ustawione. Pomiar ciśnienia sprężania:

Silnik zimny:

1 cyl - 12 atm
2 cyl - 11,5 atm
3 cyl - 12 atm
4 cyl - 12,5

Pomiar na ciepłym silniku wyszedł identycznie !! !!
Poprawiło się ciśnienie średnio o jedną atmosfere od pomiaru robionego przed remontem. Mysle ze w trakcie sezonu dokonam jeszcze raz pomiaru, gdyż było to pierwsze odpalanie po remoncie, muszę trochę pojeździć zeby się to dopasowało.
Maksymalna róznica pomiędzy cylindrami mi wyszla 1 atm, dopuszczalna jest maks. 2 atm więc jest w normie.

Pozdrawiam zainteresowanych :lol:
ODPOWIEDZ