Zakrywanie chlodnicy oleju
Moderator: bohas
Zakrywanie chlodnicy oleju
Witam!
Czytalem na forum, ze niektorzy zakrywaja chlodnice oleju na 2/3 powierzchni styropianem/kartonem, ale mowa byla tylko o dojazdach do pracy. Temp. spadla ponizej 10oC i zastanawiam sie czy tego nie zrobic. Musze zrobic z 10km zanim sie silnik nagrzeje porzadnie. Z cala pewnoscia chwyci szybciej temp. pracy, ale czy przy dluzszej jezdzie (trasa) nie bedzie problemu z przegrzewaniem sie?
Osobiscie wydaje mi sie, ze chlodnica jest przystosowana do ekstremalnie wysokich temp. pracy, a spokojna jazda przy temp. w okolicy +8oC nie powinna miec zadnych negatywnych konsekwencji nawet na dluzszych trasach. Chlodnica od tylu ma gumowa oslone, wiec powietrze oplywa ja tylko od przodu nie na wylot. Mam zamiar zakryc 2/3 powierzchni.
I sie zastnawiam, czy ten kawalek odkryty + powietrze oplywajace silnik wystarczy.
Macie jakies doswiadczenia w tym temacie?
Do tej pory to tylko w zuku zakrywalem chlodnice heheh
Czytalem na forum, ze niektorzy zakrywaja chlodnice oleju na 2/3 powierzchni styropianem/kartonem, ale mowa byla tylko o dojazdach do pracy. Temp. spadla ponizej 10oC i zastanawiam sie czy tego nie zrobic. Musze zrobic z 10km zanim sie silnik nagrzeje porzadnie. Z cala pewnoscia chwyci szybciej temp. pracy, ale czy przy dluzszej jezdzie (trasa) nie bedzie problemu z przegrzewaniem sie?
Osobiscie wydaje mi sie, ze chlodnica jest przystosowana do ekstremalnie wysokich temp. pracy, a spokojna jazda przy temp. w okolicy +8oC nie powinna miec zadnych negatywnych konsekwencji nawet na dluzszych trasach. Chlodnica od tylu ma gumowa oslone, wiec powietrze oplywa ja tylko od przodu nie na wylot. Mam zamiar zakryc 2/3 powierzchni.
I sie zastnawiam, czy ten kawalek odkryty + powietrze oplywajace silnik wystarczy.
Macie jakies doswiadczenia w tym temacie?
Do tej pory to tylko w zuku zakrywalem chlodnice heheh
więc jak nie zagrzeję moto na postoju, to go nie dotykam, więc zakrywanie chłodnicy nic nie da
a jak bedziesz latał w teperaturach pozwalających latać na moto, to silnika nie wychłodzisz - raczej to jest niemożliwe
no chyba ze latasz przy -10
daj sobie spokój - bo kiepsko takie patenty wyglądają - tak myślę
a jak bedziesz latał w teperaturach pozwalających latać na moto, to silnika nie wychłodzisz - raczej to jest niemożliwe
no chyba ze latasz przy -10
daj sobie spokój - bo kiepsko takie patenty wyglądają - tak myślę
Np. po to aby temp. oleju osiągała wartości podobne do tych osiąganych w okresie letnim. Efektem częściowego przesłaniania chłodnicy oleju jest zauważalnie niższe zużycie paliwa, silnik szybciej osiąga temp. pracy i chętniej wchodzi na obroty. Podkreślam, że piszę o singlach. Silniki wielocylindrowe pracują w innych warunkach cieplnych i takie manewry mogą mijać się z celem.
hikor
hikor
Hej:-)
Ja też wtrącę moje "trzy grosze". Nie tak dawno miałem mały problem z moim moto i wyczytałem ową informację o zasłanianiu chłodnicy. Kupiłem czujnik temp. oleju. Po zasłonięciu rzeczywiście podskoczyło o ok 15 stopni. Jednak w opini mechaników i mojej już też
jest to nie wskazane, gdyż temp oleju ( w olejakach ) nie jest rownoważna z temperaturą silnika ( głowica, cylindry, tłoki ). Ponoć motocykle wyczynowe specjalnie schładza się do nawet 60 stopni, ze względu na mozliwość dużych skoków temperatury.
Ja też wtrącę moje "trzy grosze". Nie tak dawno miałem mały problem z moim moto i wyczytałem ową informację o zasłanianiu chłodnicy. Kupiłem czujnik temp. oleju. Po zasłonięciu rzeczywiście podskoczyło o ok 15 stopni. Jednak w opini mechaników i mojej już też
Z motocyklami wyczynowymi jest zupełnie inna historia. Silniki pracują tam w systemie zerojedynkowym
Na prostej gaz na max (temp. silnika rośnie) a przed zakrętem hamowanie do prędkości nie zapewniających dobrego chłodzenia. Single (piszę o enduro) muszą być przystosowane m. in. do wolnej jazdy na wysokich obrotach co wymusza na konstruktorach montowanie wydajnego systemu chłodzenia. W temperaturach <10 st. C przysłanianie chłodnicy oleju poprawia gospodarkę cieplną silnika (podkreślam wciąż, że piszę o singlach - enduro).
hikor
hikor
UPS....sorry, nie doczytałem, ze chodzi Ci głównie o single enduro.
Wiem, ze dobrze dogrzany silnik pracuje najbardziej ekonomicznie ( mniejsze spalanie, większa szczelność poszczególnych elementów ).
Pytanie.........Dlaczego w olejakach nie montuje się zadnego ukladu
( termostatu ) regulującego przepływ oleju przez chłodnicę?
Wiem, ze dobrze dogrzany silnik pracuje najbardziej ekonomicznie ( mniejsze spalanie, większa szczelność poszczególnych elementów ).
Pytanie.........Dlaczego w olejakach nie montuje się zadnego ukladu
( termostatu ) regulującego przepływ oleju przez chłodnicę?
-
- Lajtowy Motonita
- Województwo: wielkopolskie
nie jestem w 100% przekonany, ale wydaje mi sie że gsxf750 od któregoś rocznika (powyżej 98) miał takie coś o czym piszesz 
SV 1000 S '04 *** FZS600 '03 *** SV 1000 S '03 *** GSX-F 600 '98 *** GS 500 E Five Stars '97 *** J... jednoślad TS 350 '89
tel. 602-810-996
http://www.bikepics.com/members/meyer2/
tel. 602-810-996
http://www.bikepics.com/members/meyer2/
Hmm.......
Ja nie słyszałem o takim rozwiązaniu. Na pewno jest to jakiś problem.Chociażby z uwagi na spadki i wzrosty ciśnienia oleju.Trzeba wziąść pod uwagę fakt, że tym samym olejem jest smarowany silnik, a tutaj musi być zapewnione dostateczne ciśnienie oleju, ale to tylko moje gdybanie:-). Przeszukam internet...może coś znajdę.
Pozdr
Ja nie słyszałem o takim rozwiązaniu. Na pewno jest to jakiś problem.Chociażby z uwagi na spadki i wzrosty ciśnienia oleju.Trzeba wziąść pod uwagę fakt, że tym samym olejem jest smarowany silnik, a tutaj musi być zapewnione dostateczne ciśnienie oleju, ale to tylko moje gdybanie:-). Przeszukam internet...może coś znajdę.
Pozdr