Zakrywanie chlodnicy oleju

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

Mateusz78

Zakrywanie chlodnicy oleju

Post autor: Mateusz78 »

Witam!

Czytalem na forum, ze niektorzy zakrywaja chlodnice oleju na 2/3 powierzchni styropianem/kartonem, ale mowa byla tylko o dojazdach do pracy. Temp. spadla ponizej 10oC i zastanawiam sie czy tego nie zrobic. Musze zrobic z 10km zanim sie silnik nagrzeje porzadnie. Z cala pewnoscia chwyci szybciej temp. pracy, ale czy przy dluzszej jezdzie (trasa) nie bedzie problemu z przegrzewaniem sie?

Osobiscie wydaje mi sie, ze chlodnica jest przystosowana do ekstremalnie wysokich temp. pracy, a spokojna jazda przy temp. w okolicy +8oC nie powinna miec zadnych negatywnych konsekwencji nawet na dluzszych trasach. Chlodnica od tylu ma gumowa oslone, wiec powietrze oplywa ja tylko od przodu nie na wylot. Mam zamiar zakryc 2/3 powierzchni.
I sie zastnawiam, czy ten kawalek odkryty + powietrze oplywajace silnik wystarczy.

Macie jakies doswiadczenia w tym temacie?

Do tej pory to tylko w zuku zakrywalem chlodnice heheh
studi

Post autor: studi »

z tym zakrywaniem - to chyba jakaś prowokacja? :wink:
Mateusz78

Nie. Mam olejaka, wiec nie ma termostatu, ani nie jest chlodzony woda. Zawsze jest chlodzony tak samo bez wzgledu na pogode, wiec?
studi

więc jak nie zagrzeję moto na postoju, to go nie dotykam, więc zakrywanie chłodnicy nic nie da :wink:
a jak bedziesz latał w teperaturach pozwalających latać na moto, to silnika nie wychłodzisz - raczej to jest niemożliwe

no chyba ze latasz przy -10 :wink:

daj sobie spokój - bo kiepsko takie patenty wyglądają - tak myślę :D
Mateusz78

W sumie masz racje. Dzis bylo +6oC. Zlapal temp. po kilku minutach. Jechalem trase kolo 100km z predkoscia 90km/h (mgla i slisko) i silnik sie nie wychlodzil. Wiec zakrywanie nie ma sensu...
hikor

Post autor: hikor »

Witam.
W singlach niektórzy przesłaniają część chłodnicy oleju i całkiem to sobie chwalą :)
hikor
studi

po co? :? mają wskaźnik temp? - bzdury jakieś...chyba domowi mechanicy od trabantów :roll:
hikor

Np. po to aby temp. oleju osiągała wartości podobne do tych osiąganych w okresie letnim. Efektem częściowego przesłaniania chłodnicy oleju jest zauważalnie niższe zużycie paliwa, silnik szybciej osiąga temp. pracy i chętniej wchodzi na obroty. Podkreślam, że piszę o singlach. Silniki wielocylindrowe pracują w innych warunkach cieplnych i takie manewry mogą mijać się z celem.
hikor
ADIS

Post autor: ADIS »

Hej:-)

Ja też wtrącę moje "trzy grosze". Nie tak dawno miałem mały problem z moim moto i wyczytałem ową informację o zasłanianiu chłodnicy. Kupiłem czujnik temp. oleju. Po zasłonięciu rzeczywiście podskoczyło o ok 15 stopni. Jednak w opini mechaników i mojej już też :-) jest to nie wskazane, gdyż temp oleju ( w olejakach ) nie jest rownoważna z temperaturą silnika ( głowica, cylindry, tłoki ). Ponoć motocykle wyczynowe specjalnie schładza się do nawet 60 stopni, ze względu na mozliwość dużych skoków temperatury.
hikor

Z motocyklami wyczynowymi jest zupełnie inna historia. Silniki pracują tam w systemie zerojedynkowym :) Na prostej gaz na max (temp. silnika rośnie) a przed zakrętem hamowanie do prędkości nie zapewniających dobrego chłodzenia. Single (piszę o enduro) muszą być przystosowane m. in. do wolnej jazdy na wysokich obrotach co wymusza na konstruktorach montowanie wydajnego systemu chłodzenia. W temperaturach <10 st. C przysłanianie chłodnicy oleju poprawia gospodarkę cieplną silnika (podkreślam wciąż, że piszę o singlach - enduro).
hikor
ADIS

UPS....sorry, nie doczytałem, ze chodzi Ci głównie o single enduro.
Wiem, ze dobrze dogrzany silnik pracuje najbardziej ekonomicznie ( mniejsze spalanie, większa szczelność poszczególnych elementów ).
Pytanie.........Dlaczego w olejakach nie montuje się zadnego ukladu
( termostatu ) regulującego przepływ oleju przez chłodnicę?
meyer2
Lajtowy Motonita
Województwo: wielkopolskie

Post autor: meyer2 »

nie jestem w 100% przekonany, ale wydaje mi sie że gsxf750 od któregoś rocznika (powyżej 98) miał takie coś o czym piszesz :)
SV 1000 S '04 *** FZS600 '03 *** SV 1000 S '03 *** GSX-F 600 '98 *** GS 500 E Five Stars '97 *** J... jednoślad TS 350 '89
tel. 602-810-996

http://www.bikepics.com/members/meyer2/
ADIS

Hmm.......
Ja nie słyszałem o takim rozwiązaniu. Na pewno jest to jakiś problem.Chociażby z uwagi na spadki i wzrosty ciśnienia oleju.Trzeba wziąść pod uwagę fakt, że tym samym olejem jest smarowany silnik, a tutaj musi być zapewnione dostateczne ciśnienie oleju, ale to tylko moje gdybanie:-). Przeszukam internet...może coś znajdę.

Pozdr
ODPOWIEDZ