Intruder VL 1500 - Drgania

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy Chopper i Cruiser, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...
ODPOWIEDZ
LAKIS

Intruder VL 1500 - Drgania

Post autor: LAKIS »

Przemo jedno pytanie jako do użytkownika VL 1500.
Czy przy prędkości około 90-100 km/h odczuwasz silne drgania całego motocykla i to takie, że szkliwo z zębów chce odpaść?
Obecnie też jeżdżę VL 1500 jednak komfort jazdy z prędkością 110 jest beznadziejny. Z moich obserwacji wynika, że drgania pochodzą z silnika, ale może ten typ tak ma. Szukam porównania.

Pozdrawiam znad morza

Lakis
Przemo1

Post autor: Przemo1 »

Cześć. Nie mam problemu z wibracjiami. Wszystko jest ok pod tym względem. Powiedz mi jak długo masz ten motor? Może wymienimy kilka uwag co tych motocykli?
LAKIS

W sumie to mam go dopiero od sierpnia, przejechałem troszkę ponad 2000 km. W zeszłym tygodniu kupiłem tanie kuferki plastyki 44l wraz ze stelażem do VL 1500, -na wypady w dłuższą trasę- jednak wymagały małej przeróbki. Musiałem dorobić płaskownik z "fasolkami" w celu przesunięcia kufrów na tył motocykla. Plecaczek nie miał miejsca na swobodne postawienie stóp. Solo jest Ok. A! kufry zakupiłem w Moto - akcesoria
Martwią mnie te drgania -wibracje. Po przejechaniu 200km mrówki chodzą mi po rękach. Czytałem, że VL nie posiadają w silniku wałków równoważących czy jakoś tak i takie drgania są dopuszczalne :?: Brak mi porównania więc pozostanie mi chyba odwiedzić serwis :wink:
Jak na razie to nie miałem żadnych problemów z motorkiem, tylko to mycie i czyszczenie chromów trwa prawie 2 dni :twisted:

Pozdrawiam znad morza

Waldemar
Lechul
BS Brother
BS Brother
Województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: Lechul »

Czy te drgania występują tylko w czasie jazdy ??
Sprawdź czy na postoju w zakresie obrotów odpowiadających tym "nieprzyjemnym" prędkościom też nawiedzaja Cię "mrówki".
Jeśli tak - sprawdź wszystkie punkty mocowania silnika.
Jeśli nie - trzeba zacząć szukać w elementach kręcących się (wyważenie kół, stan opon, wał napędowy-chociaż tu akurat jakieś luzy objawiałyby się w całym zakresie obrotów a szczególnie przy ruszaniu).
PLATOS VIOLETEROS CLASIKOS CLASIKEROS
RF 900 R
-----------------------------------------
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !!
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254
Obrazek
LAKIS

Lechu dzięki za szybką odpowiedź i pomoc.
Faktycznie drgania te też występują na postoju jak przygazuję.
Prawdopodobnie będzie to coś związane z mocowaniem silnika ponieważ wał nie wykazuje luzów a koła wyważyłem.
Obadam dokładnie mocowanie jednak i tak na 28.03 umówiłem się do serwisu. O przyczynach powiadomię w późniejszym terminie :wink:

Pozdrawiam
LAKIS

Właśnie szarpałem za silnik jednak żadnych luzów nie wykazywał. Mimo to przy przygazowaniu na postoju drżą wszystkie blachy i cały tłumik gdzie wydobywa się metaliczny dźwięk nie wspomnę o "mrówkach" na rękach czy własnym siedzeniu :roll:
Czy silnik mocowany jest na tulejach gumowych, czy na samych śrubach bezpośrednio do ramy?
Lechul
BS Brother
BS Brother
Kontakt:

Raczej na sztywno na śrubach do ramy.
RF 900 R
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254
Obrazek
LAKIS

To może te drgania są rzeczą naturalną przy takiej pojemności i momencie obrotowym silnika :?:
Lechul
BS Brother
BS Brother
Kontakt:

Nie sądzę :roll:
Jazda taka "kanapą" ma być megakomfortowa. Drgać to może co najwyżej komórka w kieszeni. Będziesz w serwisie to niech dokładnie sprawdzą mocowanie silnika. I żeby było bez gadki w stylu: "Ten typ tak ma....". Pozdrawiam.
RF 900 R
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254
Obrazek
isowiec

Post autor: isowiec »

Witaj. Też dosiadam VL 1500 i nie mam żadnych problemów z drganiami, jedynym problemem były drgania kierownicy przy jeździe bez trzymanki, ale te ustąpiły po wymianie przedniej opony i jest ok.
ODPOWIEDZ