Po 1 (podobnie jak Dom) mam pewne wątpliwości co do przebiegu ... czy motocykl który ma 8 lat może mieć jedynie 12tyś??? Ja mam swojego prawie od nowości, teraz ma 5 lat i już mam 35tys a nie jeżdżę bardzo dużo. Więc motocykl 2 razy młodszy a przebieg 3 razy dłuższy... no ale może faktycznie tylko stał w garażu.
Po 2 powiedziałeś iż łańcuch był suchy więc prawdopodobnie nie był odpowiednio konserwowany!!! I tu może pojawić się problem z tym że łańcuch schodząc z malej zębatki nie od razu się prostuje – tulejki i oringi w łańcuchu są wypracowane przez co może szumieć (niesmarowany = duże tarcie = zużycie = szum).
Ale ja bym najpierw sprawdził inną rzecz. Jeśli dochodzą do Ciebie odgłosy metaliczne, z dużym natężeniem i częstotliwością, dźwięk uderzenia metal o metal, trochę podobne jakby piasek z pod kuł uderzał w metal... to jest na to rozwiązanie!!! Kiedyś długo tego nasłuchiwałem i nie mogłem zlokalizować. Po rozebraniu okazało się iż na wąchaczu przy zębatce zdawczej jest guma która chroni wahacz od uderzeń łańcucha. Często zdarza się iż jeśli ktoś rzadko naciąga łańcuch lub gdy łańcuch jest zużyty to w tej gumie łańcuch wybija otwór i uderza bezpośrednio w wahacz i właśnie stąd ten hałas.
Po 3 oryginalny łańcuch powinien spokojnie przy prawidłowej konserwacji wytrzymać ponad 24tyś km Ja swój wymieniłem po 30tyś. Sprawdź zużycie zębów (powinny być symetryczne ) i stopień rozciągnięcia łańcucha (dokładne dane podał Kawa)
Po 4 łańcuch powinien być czysty ( a nie tak jak piszesz oblepiony wszystkim) może to być przyczyną hałasu. Do czyszczenia łańcucha najlepsza jest Nafta świetlna gdyż: czyści łańcuch, nie wysusza, nie powoduje korozji, nie szkodzi dla ogingów gumowych, ma działanie lekko smarujące no i jest do tego tania.
Po 5 łańcuch powinien być smarowany co najmniej co 1tyś km a przy gorszych warunkach częściej. Sprawdzanie naciągnięcia i ewentualne naciągnięcia powinny być przeprowadzane częściej niż raz na tyś km.
Osobiście wymieniam i dokonuje przeglądów (fakt że samodzielnie ale... jednak przegląd) tak jak zaleca producent i nie mam żadnych problemów. Jedynie jest słyszalny piękny pomruk silnika

co do zaworów to normalne że są słyszalne przy zimnym silniku, ale przy ciepłym nie powinny o sobie zbytnio dawać znaku.
Adam – wycie jest zazwyczaj oznaką zużytego łożyska. Więc teraz postaraj się zlokalizować dokładnie które to łożysko może wyć.