Wracam sobie wczoraj ok 22 do domu i pod garazem uslyszalem jakies dziwne dzwieki z lewej strony. Pochylam sie i widze jakies blyski hmmm patrze blizej a tu na kablu w okolicy gdzie wchodzi w fajke bije mi iskierkami na cylinder. Wyglada to tak jak elektryczne zapalniki w kuchence gazowej. Co moge sam z tym zrobic bez fatygowania sie doserwisu?
Dodam ze im wyzsze obroty to efekt zanika (no chyba ze iskierki zmieniaja polozenie).
vs 600 - przbicie na kablu od swiecy (?)
Re: vs600 przbicie na kablu od swiecy (?)
z tego co się orientuję nawet na nowych kablach w ciemności widać przeskakującą iskrę, nie są one pokaźnych rozmiarów ale są, jeśli mówisz o tym że słychać trzaski przeskakującej iskry to już za wiele i przewody cza wymienić
Re: vs 600 przbicie na kablu od swiecy (?)
hmm, przeczyscilem kable. W miejscu wejscia w fajke dalem kapke smaru przewodzacego i chyba objawy ustapily. Obserwacja za dnia wiec pewnosci nie mam.
-
- BS Brother
- Województwo: pomorskie
- Otrzymane Polubienia: 2
Re: vs 600 przbicie na kablu od swiecy (?)
Mógłbyś to rozwinąć ? Co to za smar ? Co miało na celu poprawienie przewodzenia z fajki na zewnątrz ?Dayan pisze:W miejscu wejscia w fajke dalem kapke smaru przewodzacego i chyba objawy ustapily.
Chyba nie załapałem .
OSA
Simson SR2,WSK,JUNAK,XS400(jeszcze nie wiedziałem że SUZI jest najlepsze),GSXR400 - wynalazek , małżeństwo , chwila nieuwagi żony - GSX1300R
No i jest wymarzony pierdopęd na tor !! ( w 2012 niestety zdrada
)
A do wiosny na DR-Z 400SM lub E
No i jest wymarzony pierdopęd na tor !! ( w 2012 niestety zdrada
A do wiosny na DR-Z 400SM lub E
Re: vs600 przbicie na kablu od swiecy (?)
Szczerze to sam nie wiem czemu to mialo sluzyc ale mam takie zboczenie od kompa, ze jak cos sie z nim dzieje to najpierw wszystko czyszcze i sprawdzam polaczenia.
Tak jak napisalem nie jezdzilem moto po ciemku wiec nie wiem czy ten zabieg mial jakis rzeczywisty wplyw na ustapienie iskrzenia.
Jak uda mi sie w koncu zalac sprzeglo plynem :? to sprawdze. Aczkolwiek nie wykluczam ze kable beda wymienione bo mam zamiar odwiedzic serwis co bedzie sie wiazalo z wyjeciem silnika wiec przy okazji niech i to zrobia.
PS: smar do polaczen elektrycznych z dodatkiem miedzi. Smaruje tym czyms miejsca gdzie kable sa sklonne do zachodzenia nalotem no i klemy w aku.
Tak jak napisalem nie jezdzilem moto po ciemku wiec nie wiem czy ten zabieg mial jakis rzeczywisty wplyw na ustapienie iskrzenia.
Jak uda mi sie w koncu zalac sprzeglo plynem :? to sprawdze. Aczkolwiek nie wykluczam ze kable beda wymienione bo mam zamiar odwiedzic serwis co bedzie sie wiazalo z wyjeciem silnika wiec przy okazji niech i to zrobia.
PS: smar do polaczen elektrycznych z dodatkiem miedzi. Smaruje tym czyms miejsca gdzie kable sa sklonne do zachodzenia nalotem no i klemy w aku.