GS 500 - nie odpala - Kamieńczyk zagrożony !!!

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

Giencia
BS Brother
BS Brother
Województwo: podlaskie

GS 500 - nie odpala - Kamieńczyk zagrożony !!!

Post autor: Giencia »

Mam problem z moim GS-em.
Ostatni raz jeździłam dwa tygodnie temu ( Babozlot :twisted: ). Po powrocie wogóle go nie odpalałam, aż do wczoraj. I wielkie zdziwienie, bo nawet nie zakręcil. Myślałam, że to akumulator, ale niestety nie. Jeżeli jakiś znawca GS-ów wie co za cholerstwo wlazło do mojej Suzi to niech się odezwie :help:

W przeciwnym razie nie będzie mnie w Kamieńczyku!!
Nie zatrzymam się, jak już złapię wiatr...
Czarna Suzi GS 500E - ale to juz było....
Czarny Bandit 600S ... i to też już było....
Na razie leżę i pachnę ....

tel. 721-25-75-25
figer
BS Brother
BS Brother
Województwo: mazowieckie

Re: RATUNKU!!! GS mi nie odpala - Kamieńczyk zagrożony !!!

Post autor: figer »

Sprawdz wtyczke przy klamce sprzegla, sprawdz czujnik nozki. Czesto takie prozaiczne bzdety. Sam tak mialem i dlugo sie naglowilem o co kaman - a stres przy tym :olaboga:
ObrazekObrazek
JarekNF

Post autor: JarekNF »

Nawet padnięte aku powinno zjęczeć, tym bardziej że niedawno jeździłaś. Tak jak napisał figer sprawdź wszystko co odcina zapłon.
qgel
BS Brother
BS Brother
Województwo: mazowieckie
Polubił posty: 8
Otrzymane Polubienia: 2

Post autor: qgel »

Może bezpiecznik, tylko nie wiem gdzie one są w GSie takim starszym ?
LS 650 Savage`91 ---> GSR600K7 ---> Diablo(GSR600 K6) ---> Rebel 500
tel. 603775119
qgel@wp.pl
A RH+
thc83

Post autor: thc83 »

Bezpiecznik jest faktycznie przy samym akumulatorze. Przy klamce sprzęgła w starszych GS-ach czujnika nie ma. Sprawdź czujnik przy bocznym podnóżku. Jak jest wciśnięty (stopka złożona) to musi zakręcić. Dalej...uszkodzony kabel z czujnika luzu (raczej wątpliwe w Twoim przypadku, ale gdy jest np. odłączony to też nie zakręci), coś niedobrego może też dziać się z głównym wyłącznikiem zapłonu (tym czerwonym w prawej ręce) lub starterem. To chyba wszystko jeśli chodzi o 0 reakcji rozrusznika w GS. Jeśli coś pominąłem lub źle napisałem ... poprawcie.

AHA, jeszcze jedno napisz, mianowicie czy kontrolka zielona i czerwona świecą sie po przekręceniu kluczyka czy nie?? To pomoże wykluczyć parę defektów. Może to wyda sie śmieszne ale możesz też spróbować wrzucić np. 3 bieg i delikatnie pchnąć bodajże motocykl do tyłu żeby poruszyć wałkiem rozrusznika, po czym wrzucić luz i spróbować zakręcić starterem.
POWODZENIA !!!!!!
Giencia
BS Brother
BS Brother

thc83 pisze:AHA, jeszcze jedno napisz, mianowicie czy kontrolka zielona i czerwona świecą sie po przekręceniu kluczyka czy nie??
Kontrolki się świecą. Generalnie wszytko jest ok po przekręceniu kluczyka tylko zero reakcji na START !!

Dzięki za rady. Dzisiaj coś pokombinuje i mam nadzieję, że się uda.

tel. 721-25-75-25
thc83

Re: GS 500 - nie odpala - Kamieńczyk zagrożony !!!

A więc przyczyny mogą być następujące:

1) Czujnik zamocowany przy bocznej stopce () zabrudzenie lub coś w tym stylu, generalnie "nie łączy". (to w sumie ostatnia rzecz jaką robiłaś po ostatniej jeździe tj. postawiłaś moto na podnóżku :)).
2) Nie łączy któryś z z przełączników w prawej ręce tj. główny zapłon i starter (wątpliowe).
3) Przytarty rozrusznik, uszkodzone szczotki lub coś w tym rodzaju. mógłby sie wtedy ustawić w tzw. martwym punkcie. Ruszenie wałkiem wówczas by pomogło (Po wciśnięciu startera buczałby, ale niekoniecznie.. to możliwe).
4) Spalony przekaźnik rozrusznika (raczej stawiałbym na to. Jest on z prawej strony motocykla, widoczny po zdjęciu bocznego plastiku). Kiedy dostaniesz się do niego można spróbować odłączyć przekaźnik i zakręcić rozrusznikiem podłączając go na krótko).
To chyba tyle
POWODZONKA JESZCZE RAZ !! !! !!
Mariom

Post autor: Mariom »

Giencia spróbuj najlepiej przy pomocy płci brzydkiej dać zasilanie bezpośrednio z aku. Jak zakręci to szukaj w tym co pisali koledzy wyżej. Jak nie zakręci to rozrusznik do sprawdzenia.
Powodzenia :D .
thc83

Czyli punkt 4 z tego co pisałem wyżej, a dowiesz sie czy to rozrusznik.
Giencia
BS Brother
BS Brother

Odpaliła moja Maszynka :jumpie:
Kabelek od startera był oderwany :evil:
thc83 pisze: 2) Nie łączy któryś z z przełączników w prawej ręce tj. główny zapłon i starter (wątpliowe).
A jednak to było to !!

Jeszcze raz wielkie dzięki za rady no i dozobaczenia jutro :jump:

tel. 721-25-75-25
thc83

To superowsko !! gratulacje i pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ