Jak smarować łańcuch
Moderator: Emil
Jak smarować łańcuch
No właśnie - mam pytanie - jak mam smarować łańcuch w TLR-ce żeby jej nie uwalić smarem. Może ktoś ma lub zna jakiś patent. Bo z której strony niepodszedłbym to coś jest zachlapane:
- z tyłu: zębtka + flega (nadmieniam że biała)
- z boku: opona + felga - jak wyżej,
- od dołu: wydech + wzmocnienie wahacza, opona
Urok ten wynika z faktu, że 99,9% motocykli wzmocnienie wahacza jest u góry - no ale nie w TLR - tu oczywiscie jest na dole.
Chyba że wybiorę wersję w której najmniej jest robort z czyszczeniem
- z tyłu: zębtka + flega (nadmieniam że biała)
- z boku: opona + felga - jak wyżej,
- od dołu: wydech + wzmocnienie wahacza, opona
Urok ten wynika z faktu, że 99,9% motocykli wzmocnienie wahacza jest u góry - no ale nie w TLR - tu oczywiscie jest na dole.
Chyba że wybiorę wersję w której najmniej jest robort z czyszczeniem
-
- BS Brother
- Województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Re: Jak smarować łańcuch
Używaj smarów teflonowych (przeznaczonych do łańcucha).
To nie jest zwykły, lepiący i brudzący smar, a takie coś, co przylepia się do łańcucha i zaraz zastyga, tworząc gładką i nie lepiącą się powierzchnię.
Koszt jednej puszki - 30-35 PLN.
To nie jest zwykły, lepiący i brudzący smar, a takie coś, co przylepia się do łańcucha i zaraz zastyga, tworząc gładką i nie lepiącą się powierzchnię.
Koszt jednej puszki - 30-35 PLN.
Hmm - nie chodzi mi oto że smar jest rozrzucany przez nagrzany łańcuch (to wiem, że nie ma być to Towot - ja używam Motula) tylko o to że nie spotkałem gorszego dojścia (no chyba że był to kardan :lol: ) do łańcucha które pozwalałoby tak smarować, żeby nie ubrudzić motocykla.
-
- BS Brother
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Aplikatorem Motula delikatnie na zębatkę od tyłu pokręcając kołem (wersja ze stojakiem) lub podjeżdżając sprzetem po kawałku (wersja bez stojaka) ----> fotka poglądowa. Możesz oczywiście zastosować wersję dająca pełny dostęp do łancucha ale to juz lekki hardcore :lol: ------>fotka poglądowa
PLATOS VIOLETEROS CLASIKOS CLASIKEROS
RF 900 R
-----------------------------------------
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !!
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254
RF 900 R
-----------------------------------------
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !!
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254
smarowanie u mnie odbywa się nastepująco;
1. koniecznie po jeździe(nigdy przed), na rozgrzany łańcuch
2. stawiam na podstawkę (centralną oczywiście)
3. uruchamiam silnik , pierwszy bieg, wolno obracające sie kolo
4. przesłaniam oponę kawalkiem szytwnego kartonu to miejce natrysku smaru (srodkowa część wachacza mniej wiecej)
5. natryskuję smar od wewnętrznej strony łańcucha (kolo sie obraca wiec nie musze sprayem szarpac)
6. smaruję do czasu aż łańcuch bedzie całkowicie mokry(zwykle trzy pelne obroty łańcucha)
7. pozwalam chwilkę pokręcic sie łańcuchowi bez natryskiwania
8. wyłączam wszystko i luzik...)
smar zastygnie i przy nastepnym śmiganiu tak nie chlapie
oczywiście przed smarowaniem powinno sie umyć łańcuch ))
1. koniecznie po jeździe(nigdy przed), na rozgrzany łańcuch
2. stawiam na podstawkę (centralną oczywiście)
3. uruchamiam silnik , pierwszy bieg, wolno obracające sie kolo
4. przesłaniam oponę kawalkiem szytwnego kartonu to miejce natrysku smaru (srodkowa część wachacza mniej wiecej)
5. natryskuję smar od wewnętrznej strony łańcucha (kolo sie obraca wiec nie musze sprayem szarpac)
6. smaruję do czasu aż łańcuch bedzie całkowicie mokry(zwykle trzy pelne obroty łańcucha)
7. pozwalam chwilkę pokręcic sie łańcuchowi bez natryskiwania
8. wyłączam wszystko i luzik...)
smar zastygnie i przy nastepnym śmiganiu tak nie chlapie
oczywiście przed smarowaniem powinno sie umyć łańcuch ))
Może źle sformułowałem pytanie - wbrew pozorom wiem jak się smaruje łańcuch a chodziło mi o to czy ktoś nie ma patentu żeby przyspieszyć i łatwić sam proces smarowania w TLR.
Wg. mnie sensowan była podpowiedź Kropka o scotoiler'ze
P.S. Sorki ale nie chce mi się wierzyć że przed smarowaniem łańcucha za każdym razem go myjesz. Bardzo w to wątpię - jeżeli tak robisz to jesteś rodzynkiem i gratuluę ci cierpliwości i staranności, poza tym chciałbym zobaczyć jak podkładasz karton pod obracający się łańcuch w TLR - wierz mi na prawdę jest mało miejsca a bardzo lubię swoje palce.
Wg. mnie sensowan była podpowiedź Kropka o scotoiler'ze
P.S. Sorki ale nie chce mi się wierzyć że przed smarowaniem łańcucha za każdym razem go myjesz. Bardzo w to wątpię - jeżeli tak robisz to jesteś rodzynkiem i gratuluę ci cierpliwości i staranności, poza tym chciałbym zobaczyć jak podkładasz karton pod obracający się łańcuch w TLR - wierz mi na prawdę jest mało miejsca a bardzo lubię swoje palce.
nie ma problemu, jak bede smarował to nagram to na video
scotoiler w super-sporcie? :roll: proszę cię...
ps.
w takim razie ja tez nie zrozumiałem Twojego pytania...przyspieszyć?
scotoiler w super-sporcie? :roll: proszę cię...
ps.
w takim razie ja tez nie zrozumiałem Twojego pytania...przyspieszyć?
Dlaczego powątpiewasz w sens stosowania tego urządzenia ? Nie spoktałem jeszcze nikogo kto miałby coś do powiedzenia na ten temat z własnego doswiadczenia więć sama idea wydaje mi się słuszna. Jeżeli uważasz inaczej - podpowiedz mi WHY ? Właśnie po to moje pytanie. Kto pyta nie WIELBŁĄDZI
-
- Śmigający inaczej...
Akurat Studiego zdziwienie rozumiem, bo "sc-o" co prawda dostosowuje swoją wydajność do parametrów jazdy itd. , ale w Twoim przypadku (pytasz - jak to zrobić, żeby nie brudziło?) to faktycznie bez sensu. Nie ma siły żeby nawet kropelka dostarczona w czasie jazdy nie zapewniła "wachlarza z pary olejowej" na "wszystko co otacza". Przyznam także rację Studiemu w kwesti stosowania tego "wypasu" do super sportów. Wybacz, ale przeznaczenie takich maszyn wymaga zdecydowanie solidnego serwisowania "pomiędzy", a nie "w trakcie" wyścigów - bo do tego przecież zostały skonstruowane - skoro w tym dziale jesteśmy, a Twoja maszyna nie jest Cruiserem .
Wracając jednak do pytania - skoro już się pojawiło - sprawa jest moim zdaniem prosta - świni smarem, jak go za dużo naładujesz! Więc chyba przesadnie trochę dbasz o sprzęt. Mówią, że nawet kotka na śmierć można zagłaskać
Pozdrawiam. Zygzak~~
Wracając jednak do pytania - skoro już się pojawiło - sprawa jest moim zdaniem prosta - świni smarem, jak go za dużo naładujesz! Więc chyba przesadnie trochę dbasz o sprzęt. Mówią, że nawet kotka na śmierć można zagłaskać
Pozdrawiam. Zygzak~~
no to chyba nie musze nic wiecej gadac... :roll:
dodam tylko ze scottoiler wymyslono na potrzeby motocykli głównie turystycznych...
gdzie w trasie, różnych warunkach itp nie bardzo jest możliwa i wskazana kombinacja ze smarowaniem...
ps.
jak biore sporta na pałowanie 200km , to sprzęt stoi przygotowany juz po poprzednim śmiganiu
ps.2
można również do sporta zamontowac oparcie... :lol: ...tylko po co?
dodam tylko ze scottoiler wymyslono na potrzeby motocykli głównie turystycznych...
gdzie w trasie, różnych warunkach itp nie bardzo jest możliwa i wskazana kombinacja ze smarowaniem...
ps.
jak biore sporta na pałowanie 200km , to sprzęt stoi przygotowany juz po poprzednim śmiganiu
ps.2
można również do sporta zamontowac oparcie... :lol: ...tylko po co?
-
- BS Brother
- Województwo: lubuskie
- Kontakt:
Witam
Studi , Emil co był na imprezie u nas ma takie ustrojstwo w ZX10R i sobie chwali jakoś to działa a i czysta to drynda jest. Więc może i dało by to radę na szerszą skalę. Przyznam sie szczerze, że zastanawiałem sie nad tym niestety za wiele kombinacji z ukrywaniem wężyka przy wahaczu i mi sie odechciało, wiele pracy w estetykę trzeba włożyć sporo inaczej to syf....
Pozdrawiam
Studi , Emil co był na imprezie u nas ma takie ustrojstwo w ZX10R i sobie chwali jakoś to działa a i czysta to drynda jest. Więc może i dało by to radę na szerszą skalę. Przyznam sie szczerze, że zastanawiałem sie nad tym niestety za wiele kombinacji z ukrywaniem wężyka przy wahaczu i mi sie odechciało, wiele pracy w estetykę trzeba włożyć sporo inaczej to syf....
Pozdrawiam
GSXR1000K5 - przyjacielowi sprzedany, super przerobione a raczej to co z niego zostało.
HUSKWARNA- CROSS tez sprzedany, ale kiedyś wrócę !!!
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Suz ... 1000/50690
Jeśli wola kliknij http://www.pajacyk.pl/
HUSKWARNA- CROSS tez sprzedany, ale kiedyś wrócę !!!
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Suz ... 1000/50690
Jeśli wola kliknij http://www.pajacyk.pl/
-
- BS Brother
a ja nie smarowałem łańcucha i co?? silnik wybuchł mi 2 razy:D
ale może to jest sposób na te wszystkie wolnojazdy??:) hihihi
ale może to jest sposób na te wszystkie wolnojazdy??:) hihihi
ETZ 251
VX800
VX800'