Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...
Jaki powinien być naciąg łańcucha w Bandicie, czytałem na postach wcześniejszych że około 2-3 cm, jednak należy to sprawdzićjk motor stoi na podnóżku czy jak jest obciążony ?? jak to sprawdzić tak coby było to wiarygdne, wczoraj sprawdzałem u siebie po postawieniu motoru na nóżkę centralną, przyłożyłem kawałek listewki do łańcucha, od spodu oczywiscie, tak aby oparł się łańcuch o nią na całej długosci - likwidacja zwisu, następnie trzymając listewkę nieruchomo jednaręką , drugą uniosłem łańcuch do góry a koleś zmierzył różnicę pomiędzy listewką a łańcuchem - około 2,2 cm...- czy to jest odpowi tok postępowania przy mierzeniu naciągu ? czy przejmować sietym że czasami śmigam z laską i naciag siewtedy zmienia ? - jak sobie z tym radzicie...a moze za bardzo przejmuje się tym naciągiem ??
ja staralem sie trzymac 1.5 do 2cm luzu !! łancuch naciagniesz tylko na centralnej bo kolo musisz miec w powietrzu !! obruc kolem pare razy i sprawdz czy wszedzie łancuch jest tak samo luzny !!
tydzien temu moj naped odmowil wspolpracy byl juz tak stary i zużyty ze trzeba bylo wymienic.
Rzeczywiscie naciag najlatwiej wykonac na centralce, ale wlasciwy luz powinno sie korygowac stawiajac moto na kolach. Roznica miedzy naciagniem na centralce a na kolach jest dosc znaczna.
Ja jeszcze dodatkowo weryfikuje luz stawiajac moto na kolach i zajmujac miejsce na kanapie.
KOMIN pisze:no własnie dobry temat ja mam problem z tyl, że mój nacięg nie jest równy na całej długości. czy to oznacza jego koniec??
jesli naciągniesz łańcuch a potem pokręcisz kołem i zobaczysz zę za każdym razem naciąg jest inny w tym sensie żę raz jest bardzo napięty a raz wisi to zacznij sie oglądaćza nowym zestawem napędowym. pozdrawiam
gg 2883934
Bandit 650s+Leo Vince SBK Evolution II sprzedany, CZARNA PADLINA sprzedana ciekawe co teraz ...
BMX, Over the Top, Merida Crossway 100 D... Pozdrawiam
"aha to dlatego łańcuch grzechota jak kręce kołem"
w moim równieżjak postawię go na nóżkę centralną i zakręcę kołem to grzechocze... ale to ponoć normalne... dzwoniłem dzisiaj do serwisu do Jeleniej Góry i luz na łańcuchu ma być od 2 do 3 cm. Bez obciążenia, czyli motor postawiony na centralnej.
zestaw to zestaw łąńcuch + zębatki orginał cosik koło 500 zł moze lepiej
gg 2883934
Bandit 650s+Leo Vince SBK Evolution II sprzedany, CZARNA PADLINA sprzedana ciekawe co teraz ...
BMX, Over the Top, Merida Crossway 100 D... Pozdrawiam
Mi grzechotał,grzechotał az wkoncu pekł! Naszczescie nic sie nie sto!! Zamowiłem juz nowy razem z zebatkami wynosi mnie 600zł.Moto unieruchomione na 2 tyg-porazka bo własnie tego dna odebrałem prawko!!! Pozdrawiam
Podłącze się do tematu.
Może mi ktoś z napisać jak krok po kroku jak ustawić odpowiedni naciąg łańcucha? Zmieniałem oponę z tyłu.. kolo założyłem podkładki i inne gadżety też. Zmierzyłem od końca wahacza do środka osi 8cm z jednej i drugiej strony (tak było wcześniej) ale po zdjęciu moto z centralki łańcuch jest za mocno napięty. Co teraz? Odkręcić oś i popuścić napinacze łańcucha tak żeby oś się przesunęła o tyle samo po obu stronach? 1cm na stronę wystarczy?
Cytat z oryginalej instrukcji obsługi mojego GSF 1250 SA K7:
1. Motocykl ustaw na nóżce bocznej
2. Poluzuj nakrętkę osi
3. Poluzuj nakrętki kontrujące - prawą i lewą
4. Ustaw właściwy luz (20-30mm) za pomocą śrub naciągowych. Podczas regulacji naciągu łańcucha zębatka zdawcza przy silniku musi być w jednej osi z zębatką tylnego koła. Dla ułatwienia tego na wahaczu i naciągach łańcucha zrobiona są oznaczenia, które powinny być użyte jako punkty odniesienia. Obydwie strony muszą zostać ustawione identycznie.
5. Po ustawieniu właściwego luzu dokręć nakrętki zabezpieczające - lewą i prawą.
6. Dokręć nakrętkę osi.
7. Po skończonej operacji sprawdź ponownie luz łańcucha i w razie potzreby wyreguluj.
Nieco się to różni od opinii tu wygłoszonych. Sam oceń, kto jest mądrzejszy - domorośli mechanicy czy producent.
Cytowałem instrukcję słowo w słowo.
Moim zdaniem łatwiej jest zrobić to jednak na centralnej, tyle że trzeba zostawić troszkę wiekszy luz tak aby po postawieniu na bocznej stopce wynosił 2-3 cm.
bede pisal na temat..... Napisz nowy temat na forum a nie ciagnij ten. Potem jak ktos bedzie chcial skorzystac z opcji szukam bedzie mial latwiej. Mod. Mar