VS1400 - jaki olej w kardanie??

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy Chopper i Cruiser, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...
ODPOWIEDZ
harpoon
BS Admin
BS Admin
Województwo: śląskie
Polubił posty: 5
Otrzymane Polubienia: 25
Kontakt:

VS1400 - jaki olej w kardanie??

Post autor: harpoon »

Witajcie.
Wszyscy tak o tych olejach to i ja też.................. Szukałem, przeglądałem ale żadnych info na moje przemyślenia nie znalazłem. Znalazłem w swoich magazynach Shell'a Advance z takim opisem: "OLEJ DO PRZEKŁADNI Z WAŁEM KARDANA 80W90 GL-5 1L SHELL ADVANCE". Na pudełku nawet motocykl był namalowany. Zastanawiam się czy można by zastosować inny olej o takich samych parametrach, tzn 80W90 GL-5, ale bez opisu, że do kardana, np: "Olej przekładniowy 80W90 GL-5 1L CASTROL" :co?: :co?:
Koledzy VS-owcy, czekam na info...........
Marauder VZ800 - sprzedany
Intruder VS1400 - wspomnienie
Intruder M109R K7 - odjechał
XV1900 Raider - historia
Tiger Explorer 1200 - oswojony
KolejnyTiger 1200 XCa - nowe wcielenie
Tygrys po raz trzeci
tel. 665-392-191
Zibias
BS Brother
BS Brother
Otrzymane Polubienia: 2

Re: VS1400 - jaki olej w kardanie??

Post autor: Zibias »

Zbyszek
Intruder 1400
Fero
BS Brother
BS Brother

Post autor: Fero »

skoro masz w ofercie Motula to sprawdź właśnie ten olej SAE90 GL-5, ale to co wskazałeś też się nada
Fero
Intruder VS 1400
kom. 601479029
Dayan

Post autor: Dayan »

no ladnie... to mi sprzedales bez mrugniecia okiem a sam sie zapytujesz jaki ma byc? heh zakladam ze ten sam co do mnie. Czyli hipoidalny GL-5 80W-90
harpoon
BS Admin
BS Admin
Kontakt:

Dayan pisze:no ladnie... to mi sprzedales bez mrugniecia okiem a sam sie zapytujesz jaki ma byc? heh zakladam ze ten sam co do mnie. Czyli hipoidalny GL-5 80W-90
Zastanawiam się czy akurat ten, który kupiłeś jest jedyny, który się nadaje, czy też można zastosować coś innego o podobnych parametrach......
A tak w ogóle to ile Ci tego oleju zostało?? Bo my z FEREM moglibyśmy Cię może uwolnić od nadmiaru......... Potrzebujemy we dwóch jakieś 0,5L.............Po co kupować kolejną litrową butlę, której pół znów zostanie.......
XV1900 Raider - historia
Tygrys po raz trzeci
tel. 665-392-191
Dayan

Jeszcze nic nie robilem xD

Nie mialem czasu. Ale cos ok 200-220ml wchodzi jesli mnie pamiec nie myli, a tego jest litr. Mysle ze duzo nie rozleje wiec nadmiar z checia odstapie.

Jutro polece na przeglad, jak czas pozwoli to zrobie ten tyl i dam znac co i jak.

ps: pamietaj o uszczelce do wydechu!
Zygzak
Śmigający inaczej...
Województwo: mazowieckie

Post autor: Zygzak »

Harpi wyluzuj - idea kardana polega na jego bezobsługowości, więc takie pytanie :crazy: - :( .............chcesz coś zepsuć?....
Ostatnio zmieniony wt, 25 mar 2008, 15:41 przez Zygzak, łącznie zmieniany 1 raz.
Rostwór
BS Brother
BS Brother

Post autor: Rostwór »

Zygzak, bezobsługowość, nie oznacza, że nie warto dbać o to. Nigdy nie zaszkodzi wymienić olej. Nic na tym nie stracisz, tylko zyskasz.
ETZ 251
VX800
VX800'
TL 1000 S --> TL 1000 S Liter w dwóch kuflach
TygrysSport
Obrazek

rostwor@wp.pl
6 0 8 4 5 6 0 0 8
harpoon
BS Admin
BS Admin
Kontakt:

Zygzak pisze:Harpi wyluzuj - idea kardana polega na jego bezobsługowości, więc takie pytanie w tej kwestii świadczy o totalnej amatorszczyźnie - :( .............chcesz coś zepsuć?....
Nikt Tobie nie każe nic robić.......Ja jestem już taki, że jak kupuję pojazd z drugiej ręki, to wymieniam wszystkie materiały eksploatacyjne, choćby nie wiem jak mnie poprzedni właściciel zapewniał, że to było robione...........Ot taki mój kaprys......
Więc albo w temacie albo :nie_powiem: !! :angry_smile:
XV1900 Raider - historia
Tygrys po raz trzeci
tel. 665-392-191
GrudiLee

Post autor: GrudiLee »

harpoon pisze:
Zygzak pisze:Harpi wyluzuj - idea kardana polega na jego bezobsługowości, więc takie pytanie w tej kwestii świadczy o totalnej amatorszczyźnie - :( .............chcesz coś zepsuć?....
Nikt Tobie nie każe nic robić.......Ja jestem już taki, że jak kupuję pojazd z drugiej ręki, to wymieniam wszystkie materiały eksploatacyjne, choćby nie wiem jak mnie poprzedni właściciel zapewniał, że to było robione...........Ot taki mój kaprys......
Więc albo w temacie albo :nie_powiem: !! :angry_smile:
Idea kardana nie polega na bez obsługiwości tylkona tym, że wymiany oleju są rzeczywiście dużo rzadziej. Moim zdaniem warto co jakiś czas np. kupując używane moto wymienić olej.

Więc po co tak z grubej rury do kolegi….

Kto co robi z własnym moto jego sprawa jego kasa :wink: więc peace, luz i fajeczka pokoju
Zygzak
Śmigający inaczej...

Post autor: Zygzak »

Jeesssuu ale mi się dostało :(...no ale może trochę słusznie - SORRRY HARP :), bo przeiez nie chciałem Nikogo obrazić!
Ale jeśli o tę konkretną robotę chodzi, to jednak bym sobie darował jeśli takiej potrzeby nie ma. Ale to moja subiektywna opinia.
Przy okazji to Wesołych Świąt życzę Szanownym Braciszkom Ch-c :moto:

Pozdrawiam. Zygzak~~
alejanu

Post autor: alejanu »

jeśli napisano, że 80W90 GL-5 to nie jest tak ważne jakiej firmy wlejesz. prawdą jest, że oleje przekładniowe wymienia sie o wiele rzadziej i co ważne jak nie trzeba to nie wymieniać. nowoczesne oleje przekładniowe nie trzeba tak często wymieniać. mogą one służyć kilka lat, tym bardziej, że w kardanie nie ma wielkich obciażeń, ani temperatur. po jakimś czasie (po jakim najlepiej było by olej przebadać) olej jednak kwasowieje, a to źle wpływa na uszczelnienia i może pojawić się wyciek. harpoon kupił moto od dobrego sprzedawcy, ale ktoś na nim ileś czasu jeździł i jeśli chce być pewny to niech wymieni. w przypadku oleju przekładniowego nie ma takiego znaczenia przebieg w km, ale bardziej czasokres między wymianami. w kardanie nowe oleje spoko wytrzymają 4-5 lat. potem lepiej je wymienić.
Fero
BS Brother
BS Brother

Post autor: Fero »

Janusz (Alejanu) i tutaj Twoje opinie są jak najbardziej potrzebne jako fachowca w materii smarowania
Fero
Intruder VS 1400
kom. 601479029
Dayan

kurna... dzis sobie zmienialem olej w kardanie i weszlo mi mniej niz 200ml (wg wskaznika z butelki xD), jakies 180ml wiec w sumie lalem az mi zaczelo wyciekac z wlewu. Takie "do pelna" moze byc?

ps: oleju zostalo na jeszce jeden kardan, chce ktos??? :wink:
ODPOWIEDZ