GSX-R 750 K5 dziwne dzwieki z silnika

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy Super Sport, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: Emil

ODPOWIEDZ
konti

GSX-R 750 K5 dziwne dzwieki z silnika

Post autor: konti »

Witam braci i siostry
Jak w temacie widac problem jaki mnie trapi dotyczy mojego GSX-a, dokladnie chodzi o nieprzyjemne dzwieki wydobywajace sie po odpaleniu motocykla, dochodza z silnika jakies metaliczne odglosy, ale tylko gdy silnik jest zimny, od temperatury 30stopni zaczynaja sie wyciszac a od mniej wiecej 50stopni zanikaja... :/

spotkal sie ktos moze z czyms takim??
prosze o porade bo niemam pojecia czy to cos groznego?

planuje poczatkowo zmienic olej, zeby sprawdzic najprostrze rozwiazanie, ktore moglo by pomoc i tu drugie pytanie olej o jakim oznaczeniu wlac?? i jakiej firmy najlepiej?? bo napewno bedzie to pol syntetyk gdyz niewiem co wczesniej bylo zalane:/

z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Emil
Moderator
Moderator
Województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa/okolice ("na wschód, tam gdzie cywilizacja")
Polubił posty: 5
Otrzymane Polubienia: 14

Re: GSX 750 R K5 dziwne dzwieki z silnika

Post autor: Emil »

konti pisze:planuje poczatkowo zmienic olej, zeby sprawdzic najprostrze rozwiazanie, ktore moglo by pomoc i tu drugie pytanie olej o jakim oznaczeniu wlac?? i jakiej firmy najlepiej?? bo napewno bedzie to pol syntetyk gdyz niewiem co wczesniej bylo zalane:/
pomijajac ze bylo setki razy, to: lej syntetyk, czym Ty sie martwisz? k5 to praktycznie nowy motocykl
wspolczesne oleje sa mieszalne, wlewasz 10w40 lub 15w50 lub szalejesz i kupujesz np. supersportowy 0w60 za 3x wieksza cene :mrgreen: , lub..., lub...
a jesli chodzi o marke to wszystkie oleje to praktycznie to samo, wytrzymuja spokojnie 60tys km, wiec jak bedziesz zmienial co 6-8tys (do tego jeszcze wymienial filtr) to kazdy bedzie dobry :)

jak sie juz zupelnie martwisz to zrob pierwsza zmiane oleju i filtra np. po tysiacu km - syf sie wyplucze i bedzie git :)

opinia prywatna, nie potwierdzona zadnymi badaniami ani marketingowym bełkotem
pozdrawiam,
Emil

. . gix 1.6 . . . Duża moc nie zwalnia od myślenia . . . było i się zmyło, jest pomarańczowo-czarny robal
Quake
BS Brother
BS Brother
Województwo: lubuskie
Kontakt:

Re: GSX-R 750 K5 dziwne dzwieki z silnika

Post autor: Quake »

Witam
Półsyntetyk do GS OK do Gixa zalej pełny syntetyk nie kombinuj z gęstością reszta jak Emil napisał...
Pozdrawiam
GSXR1000K5 - przyjacielowi sprzedany, super przerobione a raczej to co z niego zostało.
HUSKWARNA- CROSS tez sprzedany, ale kiedyś wrócę !!!
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Suz ... 1000/50690
Jeśli wola kliknij http://www.pajacyk.pl/
konti

Post autor: konti »

dzieki koledzy, wlasnie o to mi chodzilo o porade mniej wiecej co do tego modelu, wiem ze temat olejow byl juz wiele razy, ale z tego co wyczytalem to ile marek i rodzajow smarowania silnika tyle tez jest roznych zdan na ten temat...

mam nadzieje tylko ze zmiana oleju pomoze i nie bedzie tych dziwnych dzwiekow na zimnym silniku!?

a jak by czasem, ktos cos slyszal o takim przypadku jeszcze to prosze o info
dzieki i pozdrawiam
Bidziu
Po drugiej stronie Mocy
Po drugiej stronie Mocy
Województwo: kujawsko-pomorskie
Kontakt:

Post autor: Bidziu »

A te metaliczne dźwięki to nie czasami niewyregulowane luzy zaworowe??
kom. 796 090 896

GMINA
covboy
Po drugiej stronie Mocy
Po drugiej stronie Mocy
Województwo: podlaskie

Post autor: covboy »

Nagraj i wrzuć na youtube, będzie można coś więcej powiedzieć.
ODPOWIEDZ