użytkowanie GS'a pomóżcie nowicjuszowi!!!

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

emsi

użytkowanie GS'a pomóżcie nowicjuszowi!!!

Post autor: emsi »

witam,
od tego tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem GS'a. Jest to mój pierwszy w życiu motor i przyznam, że mam problem z prostymi sprawami dotyczącymi użytkowania. Np. dzisiaj sprawdzalem poziom oleju i tu problem: sprawdzać na rozgrzanym silniku czy zimny? przy zimnym bagnet był suchy, lekko rozgrzany - już było ok, olej jest. A tak w ogóle jaki olej: syntety czy półsyntetyk? jakiej marki najlepiej.
czy jakiś doświadczony posiadacz GS'a mógłby udzielić mi kilku praktycznych rad związanych z codziennym użytkowaniem (nie tylko związanych z olejem)? może jakiś poradnik książkowy po polsku?
nie chcę zarżnąć sprzętu, który choć nie nowy to dla mnie cudowny i zamierzam jeszcze w tym roku go potestować ( czytaj: nauczyć się jeździć )
kolas
Strzelający z Rury
Województwo: -

Post autor: kolas »

witam.
olej sprawdzac na zimnym silniku. a co do dolewania to jak nie wiesz co jest w srodku to lepiej nie dolewaj bo mozesz sobie tylko pogorszyc sprawe.syntetyk napewno nie bo by ci wszystko skleil.
A jezeli chodzi o olej-to MOTUL !!!

ale to tylko moje skromne zdanie i nie kazdy moze sie z nim zgadzac.
pozdrawiam
Komarek,TransAlp,BANDIT 1200, GSX-R 1000, 1/2 Burgman 400
Albo GSX-R ... albo NIC!!!! <<< chwilowo nie działa ;)
KTM 990 Adventure
http://www.bikepics.com/members/kolasGSXR/
kom: 796-272-069

https://www.facebook.com/wPogoniZaNaszymiMarzeniami
greg

ostry przeglad!

Post autor: greg »

witam!
ja tez mam gs'a i jak go ku[pilem to wymienialem wszystko to co moim zdaniem trzeba było wymienic!
Na Twoim miejscu wymienil bym olej z filtrem,chyba ze masz Gs'e z pewnego zrodla i oddalbys reke ze wszystko bylo robione:)po za tym zajrzyj w filtr powietrza,moze trzebaby było go wymienic.
zobacz na uszczelniacze,bo (w zaleznosci od stanu)mogo przeciekac,jak to było w moim przypadku.
zobacz tez w jakim staniemasz aku.,zeby nie bylo niespodzianek.
przejzyj tez lancuch i jego naciagniecie,no i stan oczywiscie,a jak trzeba to nasmaruj!to chyba wszystko..:)reszta zalezy od Ciebie:)
i pamietaj,o tym ze GS'y nie lubia miec malo paliwa:)moim zdaniem nie wybieraja ze zbiornika wszystkiego co im dasz:)wiec lepiej wiecej niz na styk:)ja sie juz raz tak przejechalem:)
pozdrowka i milego smigania,konciowka sezonu wiec,spiesz sie:)!!
emsi

Dzięki :jumpie: W tygodniu lecę z koksem a potem śmigam aby mi się sezon nie zamknął nim wszystko zrobię.
Do zobaczenia!
greg

?

Post autor: greg »

i jak zrobiles przeglad?jak tam Twoj Gs?
emsi

niestety dopiero w środę wjeżdżam "na kanał" ale w weekend :moto: !
GWIZDEK

Post autor: GWIZDEK »

Witaj
zanim zaczniesz "testować" sprzęta........sprwadź hamulce........tj. stan tarczy, klocki, płyn hamulcowy (zdaje się że powinien byś jasny - nie przegżany), stan przewodów hamulcowych (czy nie ciekną, czy nie popękane na wierzchu) ..........jak już się rozpędzisz abyś miał pewność że się zatrzymasz :)
no i oponki .............zdaje się że głębokość bieżnika powinna być większa od: 2mm przód, 1,6mm tył.
posprawdzaj wszystkie światełka

czapke na głowę...............i w drogę :moto:
miłego śmigania
pozdrawaim
emsi

Wielkie dzięki za wszelkie rady. Dzisiaj byłem w serwisie, sprzęt sprawdzony, a jego stan pomimo swoich 10 lat oceniony na b. dobry - klocki żyleta, łańcuch na co najmniej 10 tys km, olej wymieniony na Motul ( zgodnie z radą ) 5100. Silnik podobno w bardzo dobrym stanie technicznym. Czyli POŚMIGAM!

Naprawdę wielkie dzięki za rady! :papa:
ODPOWIEDZ