Jaką tylną oponę wybrać do VZR 1800?
Jaką tylną oponę wybrać do VZR 1800?
Witam
Rozglądałem się za tylną oponą do mojego VZRka - niestety bo to wydatek nie mały a z nastaniem wiosny czeka mnie jej wymiana.
W necie jest kilka propozycji ... I tu mnie dopadły dylematy co wybrać? Nie chodzi mi o teoretyczne rozważania, ale o opinię praktyków tych co mieli okazję jeździć również na innej oponie niż seryjnie montowana (Dunlop SportMax). Proszę również o podpowiedź gdzie można tanio dostać taki kawał gumy bo ceny między sklepami on-line potrafią się różnić nawet o ok 20%.
Dodaję ankietę w której umieściłem opony o rozmiarze takim jaki przewidziany jest do największego z Intruderów 240/40R18. Nie wiem czy to wszystkie dostępne opcje i czy są w śród nich gnioty - tylko takie znalazłem - jeśli jest coś jeszcze na rynku godnego uwagi napisz.
Jeśli to coś może podpowiedzieć w Waszych sugestiach to czasami zdarza mi się jeździć z przepisową prędkością, ale dodam że w stylu dalekim od sportowych aspiracji.
i oby do wiosny...
Rozglądałem się za tylną oponą do mojego VZRka - niestety bo to wydatek nie mały a z nastaniem wiosny czeka mnie jej wymiana.
W necie jest kilka propozycji ... I tu mnie dopadły dylematy co wybrać? Nie chodzi mi o teoretyczne rozważania, ale o opinię praktyków tych co mieli okazję jeździć również na innej oponie niż seryjnie montowana (Dunlop SportMax). Proszę również o podpowiedź gdzie można tanio dostać taki kawał gumy bo ceny między sklepami on-line potrafią się różnić nawet o ok 20%.
Dodaję ankietę w której umieściłem opony o rozmiarze takim jaki przewidziany jest do największego z Intruderów 240/40R18. Nie wiem czy to wszystkie dostępne opcje i czy są w śród nich gnioty - tylko takie znalazłem - jeśli jest coś jeszcze na rynku godnego uwagi napisz.
Jeśli to coś może podpowiedzieć w Waszych sugestiach to czasami zdarza mi się jeździć z przepisową prędkością, ale dodam że w stylu dalekim od sportowych aspiracji.
i oby do wiosny...
Re: Jaką tylną oponę wybrać do VZR 1800?
Nie powiem odnośnie jakie inne ale ja bym został przy fabryce bo z tego co widze u mnie znika w miare przyzwoicie a nie zaliczam sie do tych co odkręcają rolgaz delikatnie
Kolego, znam tylko dwie-fabryczną i Elite.I powiem Ci-Elite to najwieksze gówno.Mialem na niej 2 gleby, a nigdy w zyciu nie lezalem na motocyklu, mimo ze nie oszczedzalem sprzetu.Jest twarda, nadaje sie do customow a nie do motocykli ktore mozna polozyc w zakrecie!!!Mialem Dunlopa Sportmaxxa, bylo super-pelna kontrola.Zalozyli mi bez mojej zgody w Poznaniu w Liberty Motors opony Dunlop Elite-maszyna potrzaskana na glupkowatym zakręcie.Ja cudem przezylem.Nigdy wiecej takiego szajsu nie zaloze.Zreszta , Dunlop na swej stronie rekomenduje do VZR 1800 Sportmaxxy, a Elite do customow i duzych turystykow...
-
- BS Brother
- Województwo: mazowieckie
Pirelli Diablo beda mialy ekstra trzymanie, ale beda szybko znikaly.
Zalecam wymiane gum kompletami - czyli jezeli masz jeszcze polowe przodu, to kup ten sam model na tyl.
Jak juz zajezdzisz obie, to wymien komplet.
Zalecam wymiane gum kompletami - czyli jezeli masz jeszcze polowe przodu, to kup ten sam model na tyl.
Jak juz zajezdzisz obie, to wymien komplet.
-
- BS Brother
- Województwo: śląskie
Wprawdzie nie mam tak ciezkiego motocykla, ale bardzo przyjemnie jezdzi mi sie na Marathon'ach
...trzeba być szalonym, żeby nie zwariować...
... nie ma juz nic ...
http://bikepics.com/members/byq/
Znajdziesz mnie rowniez na: http://www.nano-reef.pl/index.php
... nie ma juz nic ...
http://bikepics.com/members/byq/
Znajdziesz mnie rowniez na: http://www.nano-reef.pl/index.php
-
- Śmigający inaczej...
Zetknąłem sie z wyposażaniem wielu customów w opony AVON. Nie drążyłem problemu pod względem przydatności dla VZR-a, ale może warto?
Pozdrawiam. Zygzak~~
Pozdrawiam. Zygzak~~
Próbowaliście może eksperymentów z ciśnieniem w tylnej gumie Sportmax ?
-
- The Real One
- Województwo: pomorskie
Mam już z tyłu niezłego kartofla tak więc trzeba coś kupić... I tu pytanie ? Czy ktoś miał wcześniej styczność z owymi oponami TUTAJ, bądź ma jakieś przeżycia z tą firmą
Wyczytałem że Metzelery Marathony są ooh aah, lecz Continentale bardziej mi się podobają, nie wiem tylko jak z ich przyczepnością i trwałością...
Dzięki
Wyczytałem że Metzelery Marathony są ooh aah, lecz Continentale bardziej mi się podobają, nie wiem tylko jak z ich przyczepnością i trwałością...
Dzięki
"GSX-R mój, to jest to, kocham go..."
GSX-R 1000 K6
http://www.bikepics.com/members/hartke
Maciek
wyluzowany@wp.pl
GSX-R 1000 K6
http://www.bikepics.com/members/hartke
Maciek
wyluzowany@wp.pl
Mam Marathony jako 2-gi komplet po SportMaxach i muszę powiedzieć z nieukrywaną satysfakcją, że jestem zadowolony. Nie jeżdżę sportowo bo i VZR nie do tego służy (chyba :twisted: ), ale kręcąc żwawo Metzeler w mojej opinii spisuje się bez zarzutu.
-
- BS Admin
- Polubił posty: 164
- Otrzymane Polubienia: 17
- Kontakt:
:shock: to oni już sprzedają oponki do moto... szczena
Motocykl... i do pełni szczęścia już tylko chwila... chwila wolnego, pogoda i kompan na kole.
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
Daniel
501484808
CX500E=>B12sK6=>GSF1250GT=>
AN400=>CBF1000=>1200RT&1200GS
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
Daniel
501484808
CX500E=>B12sK6=>GSF1250GT=>
AN400=>CBF1000=>1200RT&1200GS
dla VZRa proponują na tył 240, lub jeszcze szerszego kapcia bo 260, ciekawe czy czuć dużą różnicę no i jak się schodzi na kolano w zakrętach na tym szerszym :?: :lol: LINKDany pisze::shock: to oni już sprzedają oponki do moto... szczena
-
- BS Brother
- Polubił posty: 1
Na którymś z forów widziałem ze ludzie zakładają na tył opone samochodowa tylko pompowana na dużo wyższe ciśnienie niż normalnie, czy ktoś jeszcze o tym słyszał?
Adam
Life is too short to be bored
GS500F ---> sprzedany
SV1000S K4
S1200
tel. 602 536 440
Life is too short to be bored
GS500F ---> sprzedany
SV1000S K4
S1200
tel. 602 536 440
JA zapodałem "fabrykę" super sie na nich śmigało przez 14000km ,jazda raczej ostra :twisted:
koszt 1500zł w Wawce z wymianą
koszt 1500zł w Wawce z wymianą
-
- Moderator
- Polubił posty: 34
- Otrzymane Polubienia: 70
Witam,wymieniam opony do VZR i podpowiedzcie czy dobry wybór to Dunlop SPORTMAX ?. Cena jaką mi zapropowano to 1576 za kpl z dostawą. A moze jednak inna marka ?
Intruder M 1800 R
»korzystaj z życia, bo tak szybko mija«.
»korzystaj z życia, bo tak szybko mija«.
-
- BS Admin
- Polubił posty: 5
- Otrzymane Polubienia: 24
- Kontakt:
Marek, moim zdaniem nie jest to dobry wybór. Jeśli o mnie chodzi, to do tego typu motocykli jedynie MEZTZELLER ME880 MARATHON.snajper pisze:Witam,wymieniam opony do VZR i podpowiedzcie czy dobry wybór to Dunlop SPORTMAX ?. Cena jaką mi zapropowano to 1576 za kpl z dostawą. A moze jednak inna marka ?
Dunlop jest dość twardą i śliską oponą (po zakupie VZR'a miałem DUNLOPA ELITE 3, który jest nieco lepszy od fabrycznego D221 Sportmax'a). Metz jest o wiele elastyczniejszy (bardziej miękka guma, która lepiej go trzyma asfaltu), uważam również, że o niebo lepsza przyczepność w deszczu...
Na Metz'u zrobiłem w sumie ok 30tys km (VZR oraz dwa Raidery) i sam nie założyłbym absolutnie nic innego...
Marauder VZ800 - sprzedany
Intruder VS1400 - wspomnienie
Intruder M109R K7 - odjechał
XV1900 Raider - historia
Tiger Explorer 1200 - oswojony
KolejnyTiger 1200 XCa - nowe wcielenie
Tygrys po raz trzeci
tel. 665-392-191
Intruder VS1400 - wspomnienie
Intruder M109R K7 - odjechał
XV1900 Raider - historia
Tiger Explorer 1200 - oswojony