VZR 1800 - Duszenie ...

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy Chopper i Cruiser, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...
Lechul
BS Brother
BS Brother
Województwo: śląskie
Kontakt:

Re: VZR 1800 - Duszenie ...

Post autor: Lechul »

pniaq pisze:A więc zagadka rozwikłana, ale zanim o usterce, to może najpierw dwa zdania o serwisie suzuki częstochowa
No i sobie czytam od kilku dni o paragonach, humorach a teraz nawet o kieleckim serwisie :evil:
pniaq pisze:Suzuki Diagnosis zwrócił usterkę przełącznika zapłonu oraz przepustnic wydechu za sondami labmda (czyli jak rozumiem, to ten system dopalania spalin czy cuś...).
A w związku z tym - jutro zajmę się przełącznikiem, natomiast moje wątpliwości kierują się w stronę tych przepustnic: czy da sie to zrobic, jak i takie tam :)
...najważniejsze, że już wiem co robic :)

A jak tam sprzęcik ?? Co dała wiedza "co robić" ?? Narzekasz na to, że zostawiłeś 150 zeta u nieprzyjemnego mechanika a VZR dalej "uduszony" ??
PLATOS VIOLETEROS CLASIKOS CLASIKEROS
RF 900 R
-----------------------------------------
NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ !!
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
573 258 254
Obrazek
osama
BS Brother
BS Brother
Otrzymane Polubienia: 15

Post autor: osama »

sama diagnostyka niewiele daje, trzeba usterkę jeszcze naprawić., a to pewnie nie będzie kosztowało 150 zł. Pozatym jak znam życie, czy do nich wrócisz czy pojedziesz do kogoś innego, to nie mając wydruku z kompa, i tak zrobią diagnostykę - znowu 150 zł + oczywiście naprawa.......

A co do samego tematu tego posta, to nie widzę w nim narzekania na serwisy motocyklowe - chyba się nie mylę prawda?? :angry_smile:
\m/-_-\m/

Nie pisać do mnie PW na forum BS - dzwonić (za rzadko tu jestem)

Był LS 650 Savage '86 BYŁ VS 800 Intruder '92

Lepiej się spóźnić, niż nigdy nie dojechać....

501-749-941
http://www.smugi.pl
email z pytaniami o części: sklep@smugi.pl
email: areknosama2@op.pl
pniaq

Post autor: pniaq »

Postanowiłem nie naprawiać tego systemu.
Teraz musze tylko znaleźć sposób zeby komputer nie pokazywał mi FI...
pniaq

Post autor: pniaq »

Lechul: w serwisie mi powiedzieli, że tego sie nie naprawia, tylko wymienia razem z całym wydechem (wspomniane wcześniej 8k).
W związku z tym postanawiam tego nie naprawiać tylko się tego pozbyc :)

Jak juz to zrobie, to oczywiście się z Wami podzielę :)
DiElektryk
Naciagacz Łańcucha
Województwo: dolnośląskie
Kontakt:

Post autor: DiElektryk »

W samochodach sonda lambda to element wymienny koszt od stu paru do kilkuset złotych. Nie wiem jak jest w moto. Kolego nie wiem jak tam jest z serwisem i co Ci sprawdzali ale z sondy muszą wychodzić przewody sprawdź może po prostu się który urwał, pękła żyła w środku albo wtyczka wysunęła. Co do emulacji to do instalacji gazowych są emulatory sondy lambda ale to już trzeba widzieć czy jest 1V czy 5V i takie tam...

Sondy nie można się pozbyć gdyż decyduje o składzie mieszanki, bez sondy albo moto będzie paliło jak smok albo mieszanka będzie za uboga, silnik przegrzejesz i dopiero będzie kuku.
było Jajo 600, jest SiBiaR F4 + wycieczkowóz DL650

tel. 794 749 776
Alarmy, CB Radia, Xenony i inne zabawki :)
KABOauto.pl
Waldex
Po drugiej stronie Mocy
Po drugiej stronie Mocy
Województwo: mazowieckie
Otrzymane Polubienia: 8

Post autor: Waldex »

DiElektryk pisze:Sondy nie można się pozbyć gdyż decyduje o składzie mieszanki, bez sondy albo moto będzie paliło jak smok albo mieszanka będzie za uboga, silnik przegrzejesz i dopiero będzie kuku.
Z tego co wcześniej wyczytałem, to chodzi o układ recyrkulacji spalin (sonda lambda, nie ma nic do tego układu). W moto się z tym nie spotkałem, w samochodach jest taki zawór (stożek), który przy wyższych prędkościach obrotowych puszcza trochę spalin do dolotu, na wolnych obr. się zamyka. Jeśli się zabrudzi, najczęściej nagarem, to nie może się zamknąć, komp. to wychwytuje i zaświeca lampkę a silnik się dusi tymi spalinami na niskich obr. Lekarstwem na to w samochodach było oczyszczenie tego grzybka i podłożenie ślepej podkładki pod zawór, zeby spaliny przez niego nie latały i nie brudziły. Zawór się ładnie otwierał i zamykał a komp. nic nie "wiedział". Usterka pojawiała się najczęściej, po zatankowaniu marnego paliwa, przy którego spalaniu, powstaje dużo nagaru. Kilku znajomych, ratowało się w trasie zatankowaniem Vpowera i daniem w p.... maszynie, żeby ten nagar przepalić, jednak nie zawsze się to udaje. Dopytaj w tym serwisie, co dokładnie ten komp wychwycił, jakis nr usterki itp.
Jedź i daj jechać innym!
czarny GS500E pojechał.....
czarna SV650N pojechała...
czarny mruczek Z750S pojechał...
czarny większy mruczek Z1000SX pojechał...
jest jeszcze większy, srebrny mruczek FJR1300 AE
DiElektryk
Naciagacz Łańcucha
Kontakt:

pniaq pisze: Suzuki Diagnosis zwrócił usterkę przełącznika zapłonu oraz przepustnic wydechu za sondami labmda (czyli jak rozumiem, to ten system dopalania spalin czy cuś...).
Ja tu widzę sondy...

Co do dopalania to ten błąd raczej go nie oznacza - byłoby o zaworze EGR bo tak ten cudak się nazywa.

tel. 794 749 776
KABOauto.pl
Dany
BS Admin
BS Admin
Polubił posty: 176
Otrzymane Polubienia: 19
Kontakt:

Post autor: Dany »

Tu nie ma słowa o uszkodzeniu sondy lambda...
Za sondami... przepustnic za sondami... 8)
Motocykl... i do pełni szczęścia już tylko chwila... chwila wolnego, pogoda i kompan na kole.
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
Daniel
501484808
CX500E=>B12sK6=>GSF1250GT=>
AN400=>CBF1000=>1200RT&1200GS
DiElektryk
Naciagacz Łańcucha
Kontakt:

To bydzie ciężko :?

tel. 794 749 776
KABOauto.pl
osama
BS Brother
BS Brother
Otrzymane Polubienia: 15

Post autor: osama »

osobiście tego w VZR nie widziałem, ale to pewnie takie ustrojstwo jak w GSXR, normalna przepustnica na kolektorze przed wydechem, sterowana dwoma linkami (tyle widziałem). System będzie działał na podobnej zasadzie jak w silnikach 2T stożek na wydechu ( w zależności od "pojemności" wydechu będzie regulował obrotami oraz co najważniejsze mocą).

Sprawdź sobie pod wszystkimi osłonami wydechu, czy tam czegoś takiego nie ma, jeżeli jest to czy dobrze chodzi, bez oporów i czy zamyka się do końca.

Ja bym tak zaczął :twisted:
\m/-_-\m/

Nie pisać do mnie PW na forum BS - dzwonić (za rzadko tu jestem)

Był LS 650 Savage '86 BYŁ VS 800 Intruder '92

Lepiej się spóźnić, niż nigdy nie dojechać....

501-749-941
http://www.smugi.pl
email z pytaniami o części: sklep@smugi.pl
email: areknosama2@op.pl
KROPEK
Moderator
Moderator
Województwo: kujawsko-pomorskie
Polubił posty: 17
Otrzymane Polubienia: 22

Post autor: KROPEK »

Nasz Braciak koala przerabiał temat wydechów, sond lambda itp. a tu jego stronka z opisami tematów: http://www.sites.google.com/site/suzuki ... 1800m109r/
a tu temat na BSie: http://www.bractwo-suzuki.com.pl/forum/ ... f=5&t=6895
Miłej lektury :mrgreen:
Po całej gamie szybkich Suzuki przyszedł czas na moto dla starszego pana 🥸
B.....jednoślad R1250GS Triple Black
512 272 500
harpoon
BS Admin
BS Admin
Polubił posty: 5
Otrzymane Polubienia: 25
Kontakt:

Post autor: harpoon »

DiElektryk pisze:(...)Sondy nie można się pozbyć gdyż decyduje o składzie mieszanki, bez sondy albo moto będzie paliło jak smok albo mieszanka będzie za uboga, silnik przegrzejesz i dopiero będzie kuku(...)
Powiedz to mojemu VZR'owi :devil: :mrgreen:

Ani grama sondy, ani grama żadnych przepustnic,zaworów i dziwnych wynalazków na wydechu............
Ot kawałek rury by COBRA i moduł sterujący do tych wydechów by COBRA - FI2000 :angry_smile:
Brzmi i lata marzenie, spalanie na poziomie Intruza VS1400, żadnych kłopotów :mrgreen:
Kto był nad Soliną miał okazję posłuchać i zobaczyć nawet jak nie chciał :twisted:
Marauder VZ800 - sprzedany
Intruder VS1400 - wspomnienie
Intruder M109R K7 - odjechał
XV1900 Raider - historia
Tiger Explorer 1200 - oswojony
KolejnyTiger 1200 XCa - nowe wcielenie
Tygrys po raz trzeci
tel. 665-392-191
ERIC
Moderator
Moderator
Województwo: świat i okolice

Post autor: ERIC »

Fakt działa jak ta lala a dźwięk :shock: !!
GSX R 600==> Hayabusa K7 ==> 2 letni brak :moto: teraz K1600GTL L3
email i.wojtakowskimałpabtinternet.com
kom.+447588750375
Obrazek Nowe hobby
smoq73

Post autor: smoq73 »

Dany pisze:No i właśnie dlatego to tyle kosztuje...
Najdroższe są informacje...
Pomyśl sobie że koszt takiego urządzenia to jakieś 20-30 tyś ( bo pewnie tyle musi zapłacić ASO ) do tego utrzymanie lokalu oraz pracowników i ich wyszkolenie ( żeby wiedział co robić ) więc cena 150 zł za solidne informacje...
Kolo może był mało przyjemny lub też wypowiadał się z niezrozumiałym poczuciem humoru ale to tylko człowiek.... 8)

Na alledrogo w minutę znalazlem duzo taniej, domyslam sie ze da sie naprawde tanio kupic komputer diagnostyczny. To nie jest żadna magiczna skrzynka, tylko interfejs odczytujący komunikaty z komputera w motocyklu. Nie 20-30 tys.
Dany
BS Admin
BS Admin
Polubił posty: 176
Otrzymane Polubienia: 19
Kontakt:

Post autor: Dany »

smoq73 pisze:
Dany pisze:No i właśnie dlatego to tyle kosztuje...
Najdroższe są informacje...
Pomyśl sobie że koszt takiego urządzenia to jakieś 20-30 tyś ( bo pewnie tyle musi zapłacić ASO ) do tego utrzymanie lokalu oraz pracowników i ich wyszkolenie ( żeby wiedział co robić ) więc cena 150 zł za solidne informacje...
Kolo może był mało przyjemny lub też wypowiadał się z niezrozumiałym poczuciem humoru ale to tylko człowiek.... 8)

Na alledrogo w minutę znalazlem duzo taniej, domyslam sie ze da sie naprawde tanio kupic komputer diagnostyczny. To nie jest żadna magiczna skrzynka, tylko interfejs odczytujący komunikaty z komputera w motocyklu. Nie 20-30 tys.

Nie zapomnij zapytać o legalność oprogramowania, sprzętu i literatury technicznej. No i oczywiście update wraz z połączeniem on-line...
Jedyny ( czego nie pochwalam ) legalny w pełni sposób uzyskania pełnego dostępu do zasobów danej marki to autoryzacja i zakup od importera sprzętu diagnostycznego...
I to zapewniam Cię że wielokrotnie przewyższy koszt 20-30 tyś zł.

Niestety wszystkie inne formy zakupu są :wink: troszkę mniej legalne...
Pzdr
Motocykl... i do pełni szczęścia już tylko chwila... chwila wolnego, pogoda i kompan na kole.
私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。
Daniel
501484808
CX500E=>B12sK6=>GSF1250GT=>
AN400=>CBF1000=>1200RT&1200GS
ODPOWIEDZ