witam wszystkich. po zimie SV mojego syna zaczeła grymasić. zaczeło sie ślizgać sprzęgło,po regulacjach linki i śrubki do regulacji sprzęgła nic nie pomagało.zamówiłem nowe tarcze i wymieniłem je w kloejności tej samej jak były poprzednie.po wyregulowaniu było wydawało się dobrze ale tylko przez ok.100km,potem problem wrócił. nie wymieniłem sprężynek,czy to może być przyczyną.może mieliście takie problemy,prosiłbym o podpowiedzi co ewentualnie może być przyczyną.pozdrawiam
jeśli temat już był to proszę o link,nie mogłem poszukać tego tematu.
SV 650 problem ze sprzęgłem
Moderator: bohas
-
- Moderator
- Województwo: opolskie
Re: SV 650 problem ze sprzęgłem
Czy nowe tarcze moczyły sie w oleju przed założeniem ?? (powinny dobe sie pomoczyć)
Czy wymieniałeś moze olej w silniku ??
Czy wymieniałeś moze olej w silniku ??
email: bohas@interia.pl
-
- Po drugiej stronie Mocy
- Województwo: mazowieckie
- Otrzymane Polubienia: 8
Napisz jak regulowałeś sprzęgło... Przyczyną tych poślizgów, może być niewłaściwa regulacja.
Jedź i daj jechać innym!
czarny GS500E pojechał.....
czarna SV650N pojechała...
czarny mruczek Z750S pojechał...
czarny większy mruczek Z1000SX pojechał...
jest jeszcze większy, srebrny mruczek FJR1300 AE
olej zmieniałem jesienią przejechał jakieś 1000km,motul 10w40 5100.
tarcze moczyłem w tym oleju przez jeden dzień.
regulowałem linką i śrubką na śrubokręt,tą która reguluje wodzikiem.
czy wodzik powinien mieć jakąś kulkę? bo to sprzęgło bardzo przypominało mi sprzęgło chyba WSK lub innego motąga z moich młodzieńczych lat. pozdrawiam
tarcze moczyłem w tym oleju przez jeden dzień.
regulowałem linką i śrubką na śrubokręt,tą która reguluje wodzikiem.
czy wodzik powinien mieć jakąś kulkę? bo to sprzęgło bardzo przypominało mi sprzęgło chyba WSK lub innego motąga z moich młodzieńczych lat. pozdrawiam
-
- Po drugiej stronie Mocy
- Województwo: mazowieckie
- Otrzymane Polubienia: 8
Ale co tą linką i tą śrubką? Pytałem o konkrety.Mario1 pisze:regulowałem linką i śrubką na śrubokręt,tą która reguluje wodzikiem.
Masz tu wytyczne naszego kolegi slayera, które mi pomogły pozbyć się poślizgu sprzęgła, bez jego wymiany:
"Wyreguluj sprzęgło jak w serwisówce.Często okazuje się, że mimo właściwego luzu przy klamce sprzęgło nie działa prawidłowo.Powodem bywa często zła regulacja na popychaczu.Po zdjęciu plastikowej osłony luzujesz przeciwnakrętkę 10 mm, płaskim wkrętakiem obracasz śrubę w prawo ale tylko do pierwszego oporu.Potem cofasz śrubę o 1/4 obrotu i blokujesz przeciwnakrętkę."
Jeśli od razu masz opór, tak jak było u mnie, to wykręcasz śrubkę, aż się poluzuje i wkręcasz jak wyżej opisano do oporu i cofasz o 1/4 obr. W mojej SV miałem "podparte" i na 6ym biegu, przy odkręceniu na max od 6 tyś obr. sprzęgło się ślizgało. Po tej regulacji dużo łagodniej daje się włączyć 1 bieg...
Jedź i daj jechać innym!