B12 i olej na uszczelce pokrywy zaworów

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

ArekG

B12 i olej na uszczelce pokrywy zaworów

Post autor: ArekG »

Witam,
Proszę o poradę. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem dużego Bandziora. Na uszczelce pokrywy zaworów pojawiły się ślady oleju, najpierw zauważyłem je na dwóch śrubach mocujących pokrywę. Pytanie co z tym zrobić. Dociągnąć śruby mocujące (czy można to zrobić samemu bez klucza dynamometrycznego?), czy szykować się na wymianę uszczelki pokrywy. Znajomy, który jeździ motorami od kilkunastu lat (w tym Suzuki i inne), mówi żeby zostawić, bo i tak co jakiś czas się pokaże. Prawda czy fałsz?
Pozdrawiam,
Arek
Abe

Post autor: Abe »

Ja odpowiem na cześć pytania.... Z tego co wiem śruby trzymające pokrywe zaworów nie muszą być dokręcane kluczem dyn. Trzymają one tylko pokrywe... jak chcesz to mozesz ją nawet drytem przymocować :). Tak więc klucz dyn. nie jest potrzebny.
Pawel_H

Post autor: Pawel_H »

Abe pisze:... jak chcesz to mozesz ją nawet drytem przymocować :). Tak więc klucz dyn. nie jest potrzebny.
Witam. Z tego co mi wiadomo to wszystkie śruby powinne być dokręcane odpowiednim momentem a wszczególności śruby i nakrętki przy silniku a to dlatego że przy dociąganiu zwykłym kluczem bardzo łatwo jest pozrywać gwinty :( i nierówno dociągnąć a drutem to można wsk skręcać
Pozdrawiam
Rysiek

Re: B12 i olej na uszczelce pokrywy zaworów

Post autor: Rysiek »

ArekG pisze:Znajomy, który jeździ motorami od kilkunastu lat (w tym Suzuki i inne), mówi żeby zostawić, bo i tak co jakiś czas się pokaże. Prawda czy fałsz?
uszczelka jak sama nazwa wskazuje sluzy do uszczelniania... w moim b12 sam reg zawory i uzylem ponownie "starej" uszczelki - wszystko gra i jest cacy- nic nie cieknie, nic sie nie poci bo i nie ma prawa o ile uczszelka jest w dobrej kondycji.
Osobiscie nie znioslbym obrzyganego olejem silnika i zrobilbym wszystko by ten defekt usunac....

PS- do przykrecenia pokrywy nie uzywalem klucza dyna.. poniewaz go nie posiadam.. mysle ze przykrecenie "z wyczuciem" wystarczy i nie zniszczy uszczelki, ktora posluzy jeszcze na kilka kolejnych regulacji.
ODPOWIEDZ