CB RADIO W MOTO?????????????????

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

Bidziu
Po drugiej stronie Mocy
Po drugiej stronie Mocy
Województwo: kujawsko-pomorskie
Kontakt:

CB RADIO W MOTO?????????????????

Post autor: Bidziu »

Witam ostatnio myślałem zeby założyć sobie CB w moto!:D Jestem elektronikiem więc mogę to sobi wykonaćnieco taniej, kupując uszkodzone radio i przerabiając je nieco. myślałem o małej antence z tyłu w bandicie, pod siedzeniem mam nieco miejsca na wzmacniacz sygnału a same radio na zbiorniku jakoś zamocować.. Mam tylko problem z samym głośnikiem i mikrofonem... myślałem zeby schować słuchawkę do ucha, mikrofon jak w interkomie a przełącznik głośnik-mikrofon w prawej ręce koło włącznika świateł... Nie widział ktoś SB radia motocyklowego gdzieś?? Ja niestety się z takim czymś nie spotkałem ale koleś który montuje taki sprzęt w samochodach twierdzi ze istenieje coś takiego... Jak widzieliście coś takiego gdzieś kiedyś to dajcie kilka porad jak to zrobić zeby było dobrze, konstruktorzy takiego sprzętu seryjnego na pewno się postrali zeby to było praktyczne i porządnie rozwiązane. A jak nie ma takiego czegoś to moze zrobie swój jakoś i jak się sprawdzi tylko udoskonale, lekko przerobie i opatentuje :twisted: :D :D :D :D
kom. 796 090 896

GMINA
Bachmiński

Post autor: Bachmiński »

panie drogi zawsze mowilem ze oglądanie filmów w stylu "mistrz kierownicy ucieka" szkodzi... :):):) a tak serio ,,, sary przemyśl ten pomysł zeby po wykonaniu nie okazał sie poroniony :) Wielki aspiracje nie zawsze prowadzą do wielkich odkryć...po co ci CB w moto?
Bidziu
Po drugiej stronie Mocy
Po drugiej stronie Mocy
Kontakt:

No pomysł juz mam od kilku lat... i nie wiem czy jest on az tak bardzo urojony, a koleś z którym rozmawiałem twierdził ze istnieje juz coś takiego...
Choc o dziwo nie mogłem w katalogu znaleźć no ale dlatego pisze bo moze ktos widział podoną rzecz. Po co mi CB radio w moto? Dobre pytanie! No na pewno CB jest przydatne na trasie w moto tak samo jaki w osobówce, dobrze to poprostu mieć i fajnie by było jakby kilka osób miało CB w moto i śmigając razem mozliwa by była komunikacja między sobą. Pomysł jest trchę dziwny i bardziej chodzi mi o zrealizowanie go jak samo uzywanie szczerze mówiąc. lubię majsterkować a jak coś moze mi się później przydac to tym lepiej! POZDRO!
kom. 796 090 896

GMINA
Bachmiński

Post autor: Bachmiński »

Nie łatwiej po prostu intercom ??? działa jak krótkofalówka , mozna między moto rozmawiac , a jest napewno lzejsze. Mikrofony są aktywowane głosem , po co wymyslac od nowa żeczy które już ktoś zrobił.
Bidziu
Po drugiej stronie Mocy
Po drugiej stronie Mocy
Kontakt:

nie wiem na ile metrów działają tekie interkomy noi jak to się sprawdza podczas rozmowy z kimś na innym moto... Mam poprostu stare CB radio i chciałem się pobawić... a przez interkom nie pogadam z innymi uzytkownikami naszych pięknych polskich dróg noi to nie ten sam zasięg;) zawsze jak się zgubisz poprostu wołasz na radyjku i wiesz jak śmigać dalej;)
A swoją drogą moznaby CB radio równiez aktywowac głosem... :) tylko ja jednak wolę przycisk;) lubie sobie pośpiewać podczas jazdy :oops: :D :D :D hehe POZDRO!!
kom. 796 090 896

GMINA
kukul

Post autor: kukul »

Bidziu każde radio można przystosować do pracy na moto. Odradzam uruchamianie nadawania głosem (VOX) ponieważ będziesz cały czas nadawał albo nie będzie cię słychać. Widziałem zestawy Albrechta które zawierały w sobie modół interkomu kierowca - pasażer + do tego radio (odbiornik FM) + wyjście do sterowania radiotelefonem (i tu obojętne co podłączysz PMR, LPD, CB czy nawet zestaw tel. komórkowego) jedyną wadą tego interkomu było (jak na mój gust) zbyt "delikatne" wykonanie, cieniutkie kabelki itp. Ale miał fajne cieniuteńkie głośniki montowane pod wyściółką kasku i mikrofonik na żepie do montażu w szczęce kasku. Co do samego montażu to nie zastanawiałbym się nad montowaniem wzmacniacza co nad odpowiednim zamontowaniem anteny, która w przypadku motorku nie będzie miała zbyt dużej skuteczności (sam wzmacniacz da Ci to, że będzie Cię słychać dalej niż Ty będziesz słyszał. Więc np. wchodzi w grę wyklejenie kufra od spodu jakąś folią miedzianą i przykręcenie anteny na pokrywie kufra, tak żeby antena miała jakąś masę (powierzchnię jako przeciwwagę falową do promiennika). Serwisuję wszelakie radiotelefonu i montowałem je już w różnorakich miejscach jeżeli masz jakieś dylematy to wal śmiało. Co do radii CB dla motocykli to wiem, że GoldWing ma dedykowane radio ale jego cena jest adekwatna do ceny GoldWIng'a - szczerze nie polecam jest do tego delikatnie mówiąc "nie za dobre" Na koniec pamiętaj że cała moc radia tkwi w jego antenie !! najlepsze radio bez anteny jest gówno warte. Pozdrawiam
Dragon

Post autor: Dragon »

Radyjko fajna sprawa :) Ciekawe jak by to było na ścigaczu<lol2> :wink: POZDRO
prymek

Re: CB RADIO W MOTO?????????????????

Post autor: prymek »

Tu o polowe taniej niz na allegro: http://www.cb-radio.info.pl/sklep/zesta ... d,496.html
moze ktos uzywa taki zestawik?
pzdr
prymek
rookie

Post autor: rookie »

ktory zestawik?
Nikoś
Po drugiej stronie Mocy
Po drugiej stronie Mocy
Województwo: dolnośląskie

Post autor: Nikoś »

www.instagram.com/motoworldadv/
Ambasador marki Spidi :upside_down_face:
FUTEK
Moderator
Moderator
Województwo: zachodniopomorskie

Post autor: FUTEK »

Pozdrawiam Radek
H-CB1 ->SV 650sK3->GSR750 L01+Tytan Akrapek->GSR1200+Tytan Akrapek
601 795 498
BS - radoslaw.fut@futex.pl
B RH+
Waldex
Po drugiej stronie Mocy
Po drugiej stronie Mocy
Województwo: mazowieckie
Otrzymane Polubienia: 8

Post autor: Waldex »

ART-BIT Lublin, Lotnicza 3 - Znam ten sklep, naprawili mi tam radyjko 13 lat temu... :mrgreen: Ciekawy jestem, jak ten zestaw motocyklowy działa na moto? Zdjęcia tego zestawu mi się nie otwierają. BS w Lublinie też istnieje, może ktoś znajdzie chwilę, podjedzie na tą Lotniczą i rzuci okiem na ten zestaw - ciekawe, czy w każdym kasku da się zmontować głośnik i mikrofon z tego zestawu?
Jedź i daj jechać innym!
czarny GS500E pojechał.....
czarna SV650N pojechała...
czarny mruczek Z750S pojechał...
czarny większy mruczek Z1000SX pojechał...
jest jeszcze większy, srebrny mruczek FJR1300 AE
FUTEK
Moderator
Moderator
Województwo: zachodniopomorskie

Post autor: FUTEK »

Otwierają sie ale trochę to trwa. Cierpliwości
Pozdrawiam Radek
H-CB1 ->SV 650sK3->GSR750 L01+Tytan Akrapek->GSR1200+Tytan Akrapek
601 795 498
BS - radoslaw.fut@futex.pl
B RH+
frycu5

Post autor: frycu5 »

Myśle raczej ze chodzi bardziej o nasłuch , czy nie ma koło nas misiaków . Wiec wystarczy nam tylko 19 ch. moze to jest jakiś pomysł i za mała kase http://sklep.avt.pl/p/pl/485477/najpros ... owana.html Jeśli chodzi o antenke no to oczywiście najlepiej by był to produkt fabryczny (tylko gdzie zaczepić antenke ) , ale myśle ze przewód o odpowiedniej dł. zaczepiony w dowolny sposób wygodny dla użytkownika (np. wystający z plecaka lub przyklejona cieniutka pętla na kask ) też by wystarczył . 2 km nasłuchu w terenie niezabudowanym to i tak powinna wystarczyć do tych celów
prymek

Post autor: prymek »

Moze jestem przewrazliwiony ale tylko zestawy bezprzewodowe czyli np. na bluetooth, ktore w razie... nie zrobia krzywdy pod kaskiem
pzdr
ODPOWIEDZ