Co zalać do Suzi GSX 750F???
Moderator: bohas
Co zalać do Suzi GSX 750F???
Witam
Moje Suzi 04r. ma 7200 przebiegu i bedzie trzeba w nim wymienic olej.
Pytanie tylko jaki :?: W instrukcji zalecany jest olej:
SEA 10W40
API grade SG or SF
Jak się nie myle to zalecają pólsyntetyk...Chciałbym by moje moto jeździło na najlepszym oleju i tutaj mysle o pełnym syntetyku, ale czy sie nadaje :?:
Zadzwoniłem najpierw do autoryzowanego serwisu Suzuki ,,Motorland" we Wrocku...Bardzo miły i sprawiający wrażenie wiedzącego co mówi Pan powiedział mi, że oni do Suzuki leją i polecają MOBIL 1 10/W40 z którego będe bardzo zadowolony(skrzynia bedzie chodzic ciszej i wogóle). I nie wydzi potrzeby w moim przypadku przechodzenbia na pełen syntetyk bo ten motor najlepiej sie czuje na pósyntetyku...Więc już myślałem, że wszystko wiem
Ostatnio w Lubinie też zauwazyłem serwis Suzki więc z ciekawości podeszłem i sie zapytałem...Kolejeny ,,fachowiec" wysmiał rady Motorlandu twierdząc, ze do mojego Suzuki poleca Castrola ewnt. Shela(co zreszta w Polsce ponoc zaleca sama firma Suzuki). Powiedział tez taką ciekawą rzecz...Że w motocyklach Suzuki fabrycznie leje sie półsyntetyk na okres dotarcia, ponieważ pełen syntetyk posiada dodatki teflonu które mają bardzo dobre właściwości antyścierne i na takim oleju motocykl kiepsko sie dotrze. Dopiero po dotarciu motocykla czyli w jego uwazaniu 20-25 tyś km(chyba sporo przesadzaił ) przechodzi sie na pełen syntetyk. Niby głupia rzacz, ale ja juz naprawde nie wiem co nalać i jakiej firmy Czy choc jeden z nich ma rację??
Dużo osób poleca mi specjalnie do olejaka Motula Ester semisyntethic 15 W50.
To co w końcu zalac :?: :?: :?:
Pozdrawiam
Moje Suzi 04r. ma 7200 przebiegu i bedzie trzeba w nim wymienic olej.
Pytanie tylko jaki :?: W instrukcji zalecany jest olej:
SEA 10W40
API grade SG or SF
Jak się nie myle to zalecają pólsyntetyk...Chciałbym by moje moto jeździło na najlepszym oleju i tutaj mysle o pełnym syntetyku, ale czy sie nadaje :?:
Zadzwoniłem najpierw do autoryzowanego serwisu Suzuki ,,Motorland" we Wrocku...Bardzo miły i sprawiający wrażenie wiedzącego co mówi Pan powiedział mi, że oni do Suzuki leją i polecają MOBIL 1 10/W40 z którego będe bardzo zadowolony(skrzynia bedzie chodzic ciszej i wogóle). I nie wydzi potrzeby w moim przypadku przechodzenbia na pełen syntetyk bo ten motor najlepiej sie czuje na pósyntetyku...Więc już myślałem, że wszystko wiem
Ostatnio w Lubinie też zauwazyłem serwis Suzki więc z ciekawości podeszłem i sie zapytałem...Kolejeny ,,fachowiec" wysmiał rady Motorlandu twierdząc, ze do mojego Suzuki poleca Castrola ewnt. Shela(co zreszta w Polsce ponoc zaleca sama firma Suzuki). Powiedział tez taką ciekawą rzecz...Że w motocyklach Suzuki fabrycznie leje sie półsyntetyk na okres dotarcia, ponieważ pełen syntetyk posiada dodatki teflonu które mają bardzo dobre właściwości antyścierne i na takim oleju motocykl kiepsko sie dotrze. Dopiero po dotarciu motocykla czyli w jego uwazaniu 20-25 tyś km(chyba sporo przesadzaił ) przechodzi sie na pełen syntetyk. Niby głupia rzacz, ale ja juz naprawde nie wiem co nalać i jakiej firmy Czy choc jeden z nich ma rację??
Dużo osób poleca mi specjalnie do olejaka Motula Ester semisyntethic 15 W50.
To co w końcu zalac :?: :?: :?:
Pozdrawiam
lej motula i to powie Ci wiekszość osób która jezdzi na motocyklach... a co do docierania .. to ja slyszałem ze dociera sie na oleju mineralnym.. i okres docieranie w przypadku Fki to okolo 600KM.. tak mi mówili w Częstochowskim serwisie "MARPOL" wiec rób jak uważasz 
pozdro..
ps wypadało by przeczytać zasady forum
pozdro..
Piersza sprawa uważaj na panów z żegiestowskiej , jest to obiektywana opinia wielu ludzi ( niestety też moja ) .Jeżeli wogule używa się półsyntetyku to do pierszego przeglądu po 1000km , a w miare "nie ktaowac " wypada do 1500km . Co do oleju 10W40 jest on najlepszy ze względu na temperatury w jakich jeśdzimy , można ewentualnie wybrac 10W50 ze względu na lepkość. Do olejaków napewno polecam "pezoil" (przepraszam jeśli myle nazwe) na Castrola też ne można nażekać , natomiast nie polecam Mobila , ja i paru kolegów nażekaliśmy na prace sprzęgła.
P.S. we wrocku w suzuki policza ci ok. 250zł za zmiane filtrów oil/air i sam olej , zawsze się możesz potargować , ale jest to na tyle prosta czynność ze nawet ktoś kto ma 2 lewe ręce wykona ją sam :lol:
P.S. we wrocku w suzuki policza ci ok. 250zł za zmiane filtrów oil/air i sam olej , zawsze się możesz potargować , ale jest to na tyle prosta czynność ze nawet ktoś kto ma 2 lewe ręce wykona ją sam :lol:
Nie wiem co macie na myśli, ale przywitalnie mam już za sobąslusznie Alucard
zasady obowiazuja
Prosze bardzo oto niezbity dowód
http://www.bractwo-suzuki.pl/forum/view ... 1498#11498
Dzięki za podpowiedzi
Eeee no piwko to musimy walnąć bez gadania
Także zgłoszę sie napewno
A co do oleju to już postanowiłem, ze nie będę kombinował(nie chce być mądrzejszy od japońskich inzynierów
) i zaleje Castrola GPS 10W40(który jest zgodny z oznaczeniami w instrukcji). Wczesniej zalałem go do R6 i byłem szalenie zadowolony z tego oleju. Po 6 tyś km na nim, dalej miałem problemy z odczytaniem jego poziomu z bagnetu bo był tak czyściutki jak zaraz po zalaniu - tylko się błyszcało tłuste na bagnecie
A zuzycie tez praktucznie minimalne...Fakt, ze Castrol się ceni ale w końcu moja niunia zasługuje na to co najlepsze
Braciszek w RF900 leje motula i nie narzeka, ale ja coś nie przepadam za tym olejem....
Pozdrawiam :!:
Także zgłoszę sie napewno
A co do oleju to już postanowiłem, ze nie będę kombinował(nie chce być mądrzejszy od japońskich inzynierów
Tak się składa że też jeźdże takim sprzętem tylko z 99 r i gosć w serwicie polecił mi olej 10w-50 poniewaz jest to silnik chłodzony powietrzem i olejem to ponoc w bardzo ciepłedni nie robi sie tak rzadki to by było logiczne .MłodyWilk pisze:Eeee no piwko to musimy walnąć bez gadania![]()
Także zgłoszę sie napewno![]()
A co do oleju to już postanowiłem, ze nie będę kombinował(nie chce być mądrzejszy od japońskich inzynierów) i zaleje Castrola GPS 10W40(który jest zgodny z oznaczeniami w instrukcji). Wczesniej zalałem go do R6 i byłem szalenie zadowolony z tego oleju. Po 6 tyś km na nim, dalej miałem problemy z odczytaniem jego poziomu z bagnetu bo był tak czyściutki jak zaraz po zalaniu - tylko się błyszcało tłuste na bagnecie
A zuzycie tez praktucznie minimalne...Fakt, ze Castrol się ceni ale w końcu moja niunia zasługuje na to co najlepsze
Braciszek w RF900 leje motula i nie narzeka, ale ja coś nie przepadam za tym olejem....
ja zalewałem kiedys Castrolem gps10w-40 przeszedłem na półsyntetyk10-w 50.
Czy dobrze nie wiem ale w upalne dni to ma sens