GSF 600S Problem z predkosciomierzem
Moderator: bohas
GSF 600S Problem z predkosciomierzem
Witam panow
Mam malutki problem..
Kupilem motorek podany w temacie i mam problem z predkosciomierzem, bo nie liczy predkosci ..
Po przekreceniu zaplonu , zegary sie kalibruja - wskazowki osiagaja min. i max. po czym wracaja do zera..
Motor odpala - obrotomierz bez zarzutu .. natomiast predkosci brak..
Nie mam linki , jest to elektroniczny.. od czego by zaczac szukac..
Moze ma ktos podobne doswiadczenia, albo propozycje ?
Dzieki za zainteresowanie
Mam malutki problem..
Kupilem motorek podany w temacie i mam problem z predkosciomierzem, bo nie liczy predkosci ..
Po przekreceniu zaplonu , zegary sie kalibruja - wskazowki osiagaja min. i max. po czym wracaja do zera..
Motor odpala - obrotomierz bez zarzutu .. natomiast predkosci brak..
Nie mam linki , jest to elektroniczny.. od czego by zaczac szukac..
Moze ma ktos podobne doswiadczenia, albo propozycje ?
Dzieki za zainteresowanie
-
- Moderator
- Województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa/okolice ("na wschód, tam gdzie cywilizacja")
- Polubił posty: 5
- Otrzymane Polubienia: 14
Re: GSF 600S Problem z predkosciomierzem
jak dobrze pamiętam elektronika mierzy obroty na zębatce koło sprzęgła i porównuje z zapiętym biegiem i na tej podstawie wylicza prędkość, czyli któryś z tych 2ch czujników/kabli przede wszystkim jest podejrzany
pozdrawiam,
Emil
. . gix 1.6 . . . Duża moc nie zwalnia od myślenia . . . było i się zmyło, jest pomarańczowo-czarny robal
Emil
. . gix 1.6 . . . Duża moc nie zwalnia od myślenia . . . było i się zmyło, jest pomarańczowo-czarny robal
sprawdź. Ja w w swoim jaju tak miałem, że przypadkiem "ułamał" mi się jeden ząbek z tej zębatki
Napęd do czujnika prędkości
sprawdź po zdjęciu tego dekla czy masz zębatke z tymi 4 wypustkami (jak mi zostały 3 to zarówno prędkościomierz jak i miernik km pokazywał o ok 1/4 wolniej i mniej km nawinięte. Obrotomierz pracował prawidłowo)
Zatem zerknij na to i czy tam masz czujnik prędkości do odczytu danych a później podumamy co dalej
PS. no właśnie a przejechane km Ci nalicza?
sprawdź po zdjęciu tego dekla czy masz zębatke z tymi 4 wypustkami (jak mi zostały 3 to zarówno prędkościomierz jak i miernik km pokazywał o ok 1/4 wolniej i mniej km nawinięte. Obrotomierz pracował prawidłowo)
Zatem zerknij na to i czy tam masz czujnik prędkości do odczytu danych a później podumamy co dalej
Jutro będę grzebal przy niedzieli, dziś w pracy jestem.. ale mam już punkty zaczepienia, będę szukał i oczywiście dam znać, może uda nam się coś znaleźć..
Kilometrów przebytych też nie nalicza.. u mnie prędkośćiomierz nawet nie rusza (wskazówka), natomiast obroty są w porządku
Kilometrów przebytych też nie nalicza.. u mnie prędkośćiomierz nawet nie rusza (wskazówka), natomiast obroty są w porządku
-
- BS Brother
- Województwo: dolnośląskie
Sprawdź czujnik przy zębatce zbawczej wykręć go przemyj tam zbiera się smar, przejrzyj przewody od niego. Tez kiedyś z tym walczyłem tylko u mnie był inny problem poprzedni właściciel z innego kraju zamontował urządzenie do wyskalowania licznika zgodnie z prędkością rzeczywista, chip plus 11 micro przełączników. Zamontował to pod zadupkiem a ja nieświadomie wkładając butelkę z wodą przelaczylem te przełączniki, i licznik przestał działać spędziłem nad tym spora chwilę za nim doszedłem co i jak. Obecnie powróciłem do fabrycznych ustawień gdyż bez instrukcji (metoda prób i błędów )nie udało mi się prawidłowo wysterować tego gadżetu.
Odważni nie żyją wiecznie lecz ostrożni nie żyją wcale
GSF600 S
GSF600 S
Ta zebatka cala .. ma wszystkie cztery wypustki.. jest ok ..Generał pisze:sprawdź. Ja w w swoim jaju tak miałem, że przypadkiem "ułamał" mi się jeden ząbek z tej zębatki
Czujnik wyjąłem .. w zalaczniku pokazuje ktory..Ptaku pisze:Sprawdź czujnik przy zębatce zbawczej wykręć go przemyj tam zbiera się smar, przejrzyj przewody od niego. Tez kiedyś z tym walczyłem tylko u mnie był inny problem poprzedni właściciel z innego kraju zamontował urządzenie do wyskalowania licznika zgodnie z prędkością rzeczywista, chip plus 11 micro przełączników. Zamontował to pod zadupkiem a ja nieświadomie wkładając butelkę z wodą przelaczylem te przełączniki, i licznik przestał działać spędziłem nad tym spora chwilę za nim doszedłem co i jak. Obecnie powróciłem do fabrycznych ustawień gdyż bez instrukcji (metoda prób i błędów )nie udało mi się prawidłowo wysterować tego gadżetu.
wyczyscilem .. bylo troszke smaru .. brudu ..
Co dalej .. czy mam mozliwosc sprawdzenia samego tego czujnika ? Miernikiem czy czyms ?
Moze sam on jest popsuty ? I do wymiany ?
EDIT:
Zamowilem ten czujnik .. napisze jaki efekt..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
witam
niestety wymiana tego czujnika nic nie dala.. trzeba szukac dalej .. bede sprawdzal jeszcze wszystkie polaczenia ..
niestety wymiana tego czujnika nic nie dala.. trzeba szukac dalej .. bede sprawdzal jeszcze wszystkie polaczenia ..
Problem naprawiony.. cały dzień w garażu przyniósł efekt.. przyczyna był urwany kabel i dwa luty w liczniku
no i gra gitara. Porównaj teraz z kimś innym w trakcie jazdy czy pokazuje prawidłowo prędkość.
Wiesz ostrożności nigdy na wiele...
Wiesz ostrożności nigdy na wiele...