Olej Fuchs silkolene pro 4 vs Motul
Moderator: Emil
Olej Fuchs silkolene pro 4 vs Motul
Witam
Panowie nalałem do Suzi za namową kolegi który pracuje w intercarsie olej Fuchs silkolene na estrach. Zachwala że super hiper oliwa, mechanik z okolicy który lata na torach na R1 również że najlepsza oliwa. Szukam po necie i praktycznie nic się nie dowiedziałem o niej. Czy zostać przy tym oleju czy na następną wymianę zalać motula 7100 lub liqui moly race 10w50?
próbując porównać silkolene do motula to pro 4 to odpowiednik 7100 czy 300V?
Comp 4 to 5100 czy 7100?
Marka na pewno jest znana czego nie można powiedzieć w Polsce. Olej pachnie jak płyn do naczyń Ludwik
Panowie nalałem do Suzi za namową kolegi który pracuje w intercarsie olej Fuchs silkolene na estrach. Zachwala że super hiper oliwa, mechanik z okolicy który lata na torach na R1 również że najlepsza oliwa. Szukam po necie i praktycznie nic się nie dowiedziałem o niej. Czy zostać przy tym oleju czy na następną wymianę zalać motula 7100 lub liqui moly race 10w50?
próbując porównać silkolene do motula to pro 4 to odpowiednik 7100 czy 300V?
Comp 4 to 5100 czy 7100?
Marka na pewno jest znana czego nie można powiedzieć w Polsce. Olej pachnie jak płyn do naczyń Ludwik
-
- The Real One
- Województwo: podlaskie
- Kontakt:
Re: Olej Fuchs silkolene pro 4 vs Motul
Fuchs znam ale ze stosowania do poj. ciężarowych i osobowych. Natomiast chodzi w naszej flocie min. od 8 lat bez zastrzeżeń. Cena konkurencyjna w stosunku do bardzo reklamowanych na naszym rynku innych marek. Tu mogę polecać (a kiedyś byłem sceptyczny, dziś na równi z innymi)
Natomiast co do użytku w silnikach 2oo nie potrafię nic powiedzieć.
Jeśli chodzi o oznaczenia... raczej dobieraj olej na podstawie zaleceń producenta motocykla w odniesieniu do wymagań SAE i zakresu temperatur w jakich użytkujesz moto ....
Natomiast co do użytku w silnikach 2oo nie potrafię nic powiedzieć.
Jeśli chodzi o oznaczenia... raczej dobieraj olej na podstawie zaleceń producenta motocykla w odniesieniu do wymagań SAE i zakresu temperatur w jakich użytkujesz moto ....
- pozdrawiam
kali
GSF 1200 (bandziorno)
tel. 509 524 282
gg: 6310520
kali
GSF 1200 (bandziorno)
tel. 509 524 282
gg: 6310520
-
- Po drugiej stronie Mocy
- Województwo: mazowieckie
- Otrzymane Polubienia: 8
FUCHS SILKOLENE PRO 4 10W40 syntetyk - ten? Jeśli pachnie Ludwikiem, to ma sprawdzony dodatek myjący...
Na tor lepszy ten liqui moly race 10w50, ze względu na tą drugą cyfrę. Do turystyki Fuchs jest OK.
Na tor lepszy ten liqui moly race 10w50, ze względu na tą drugą cyfrę. Do turystyki Fuchs jest OK.
Jedź i daj jechać innym!
czarny GS500E pojechał.....
czarna SV650N pojechała...
czarny mruczek Z750S pojechał...
czarny większy mruczek Z1000SX pojechał...
jest jeszcze większy, srebrny mruczek FJR1300 AE
czarny GS500E pojechał.....
czarna SV650N pojechała...
czarny mruczek Z750S pojechał...
czarny większy mruczek Z1000SX pojechał...
jest jeszcze większy, srebrny mruczek FJR1300 AE
Tal silkolene pro o zapachu ludwika. Już go wlałem zostać przy nim na dłużej?
Jak by to powiedzieć o ile na starym czarnym już jak smoła motulu 5100 10w40 biegi wchodziły idealnie z lekkim stuknięciem, to po zalaniu silkolene skrzynia chodzi duuużo ciszej ale po ok tygodniu na zimnym silniku nie ma problemu z wbiciem 1 i N ale na mieście jak się zagrzeje to już kilka razy stałem na światłach za mną sznur aut a ja szukałem 1. Jak już wbiłem to z nerwów prawie na koło stawałem. Luz również czasem idealnie wskakuje a czasem szukam i szukam i przeważnie 2 wskakuje. Wylać ten olej? Zrobiłem dop 100km na nim, jest juz dość ciemny.
Zastanawiam się nalać motula 7100 10w40 czy valvoline synpower czy LM ?
LM synth race 10w50 mam za 175zł, motula 7100 10w40 za 140zł a valvoline synpower 10w50 za 100zł
Zawsze chcę jak najlepiej a wychodzi jak zwykle.
proszę o pomoc
Zastanawiam się nalać motula 7100 10w40 czy valvoline synpower czy LM ?
LM synth race 10w50 mam za 175zł, motula 7100 10w40 za 140zł a valvoline synpower 10w50 za 100zł
Zawsze chcę jak najlepiej a wychodzi jak zwykle.
proszę o pomoc
To jednak nie wina oleju chyba. W ten sam dzień po wymianie oleju wymieniłem płyn hamulcowy oraz od sprzęgła. Może nie wysprzegla do końca i dlatego takie objawy.
-
- BS Brother
- Województwo: pomorskie
Royal Purple max cycle 10W40. Sprawdzone na torze w extremalnych warunkach.
Popylacz torowy Daytona 675
Gsxr 600 K8- U Kossy w posiadaniu.
Gsxf 600 '99- sprzedany
tel. 509536349
0Rh+
Gsxr 600 K8- U Kossy w posiadaniu.
Gsxf 600 '99- sprzedany
tel. 509536349
0Rh+
-
- Moderator
- Województwo: lubelskie
- Polubił posty: 6
- Otrzymane Polubienia: 43
No a z motulem 300v co jest nie tak (może poza ceną )?
Pytam na przyszłość, bo na tamim obecnie latam.
Kefas można czytać jihadek (dżihadek) lub Piotrek 502-683-907
Pasja + Wizja + Działanie = Sukces (CZYLI MOTO!!!)
WSK 125 => MZ ETZ 150e => MZ ETZ 251e => Bandit 600 N => SV 1000 S
Pasja + Wizja + Działanie = Sukces (CZYLI MOTO!!!)
WSK 125 => MZ ETZ 150e => MZ ETZ 251e => Bandit 600 N => SV 1000 S
300v competition 15w50 to bardzo dobry olej, polecam. Do cafejki z innej stajni leję tylko jego, jest drogi ale po 1kkm wygląda jak miód. Zero spopielin. Jedyna "wada" - silnik misi być w idealnym stanie bo ta oliwa jest dość rzadka i zarżnięty piec będzie ją żłopał na potęgę, a że kosztuje trochę to szkoda kasy. No ale jak kogoś stać to może go nawet do nagrzewnicy lać No i nie najlepiej znosi niskie temperatury, ale na sportowym moto przy -25 raczej nikt nie jeździ. Polecam kupować w puszkach a nie w bańkach, w plastiku jest sporo podróbek. Puszki mają hologram na kapslu i zawsze można na stronie internetowej sprawdzić autentyczność
Moim zdaniem zachwalany wszędzie i wciskamy wszystkim motul 5100 10w40 to średniak. Za tę kasę można dostać lepszą oliwę. Po 1kkm robi się czarny jak zad szatana, a to niby półsyntetyk...
Mogę także polecić produkty angielskiej marki Millers. Bardzo przyzwoite oleje. Seria motorsport kosztuje podobnie do motula 5100 a jest o kilka klas wyżej.
Moim zdaniem zachwalany wszędzie i wciskamy wszystkim motul 5100 10w40 to średniak. Za tę kasę można dostać lepszą oliwę. Po 1kkm robi się czarny jak zad szatana, a to niby półsyntetyk...
Mogę także polecić produkty angielskiej marki Millers. Bardzo przyzwoite oleje. Seria motorsport kosztuje podobnie do motula 5100 a jest o kilka klas wyżej.
-
- Moderator
- Województwo: dolnośląskie
- Kontakt:
Wlałem pierwszy raz 300v do RMZ-ty i części wyleciały na zewnątrz przez karter i dekiel. Przypadek?Kefas pisze:No a z motulem 300v co jest nie tak (może poza ceną )?
RM-Z 250 + GM500
tel. 502 341 006
tel. 502 341 006
Jeśli dość szybko ściemniał olej to znaczy, że działa to znaczy, że myje silnik i skrzynię od środka. W tej dziedzinie jest bardzo skuteczny wychodzi. Chyba, że go przegrzałeś, ale w 100 km ?Tasek pisze:Wylać ten olej? Zrobiłem dop 100km na nim, jest juz dość ciemny.
proszę o pomoc
upsssss temat pewnie dawno nieaktualny ale z ciekawości co z tym olejem egzotycznej firmy ? dalej w silniku ?