Witam. Wczoraj zabrałem się za wymianę łańcucha rozrządu i po złożeniu wszystkiego z nowym łańcuchem pojawił się problem.
obracając próbnie kluczem patrząc jak otwierając się i zamykają zawory ssąco- wydechowe nie zgrywają się prawidłowo z suwami silnika.
Wygląda to tak. Przy pierwszym suwie (ssanie ) zawory ssące otwierają się mniej więcej dopiero w połowie tego suwu, a zamykają się, chwile po rozpoczęciu już suwu sprężania. Tłok dochodzi do punktu szczytu, i jak zaczyna się suw pracy, to zaraz zaczynają już się otwierać wydechowe zawory, a w czwartym suwie jakim jest wydech, wydechowe zawory już są zamknięte.
Dziwna sprawa, bo do wymiany łańcucha przygotowałem się czytając serwisówkę, znaki wałka rozrządu z głowicą zgrywają się jak i oznaczenie na kole magnesowym wraz z korpusem silnika, luzy zaworowe ustawione (tłok w górnym punkcie suwu sprężania) 0,08 ssące/wydechowe 0.13, Prowadnice są ok, napinacz na nowym łańcuchu wysunięty jest 12 mm ( na starym był aż 22mm wysunięty że pracował już lekko pod kątem ...) Po tym przejrzałem 3 razy serwisówkę czy czegoś nie przegapiłem i żadnych nowości, dodatkowych notatek nie znalazłem. Teraz wychodzi na to, że musiał bym lekko wałek rozrządu przestawić w jedną stronę i odejść od oryginalnego oznaczenia Wałek rozrządu/ głowica by znaleźć dobry punkt aby zawory cykały prawidłowo, no ale czy tak powinno być i to jeszcze w motocyklu Japońskim ?
Savage ls 650 96r ustawienie rozrządu
-
- The Real One
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Otrzymane Polubienia: 2
Re: Savage ls 650 96r ustawienie rozrządu
Jak tak masz ustawione to powinno być dobrze. Innej opcji nie ma.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
LS 650 Savage - odjechał
H...a Deauville - czas na wygodę
H...a Deauville - czas na wygodę
Re: Savage ls 650 96r ustawienie rozrządu
Dziękuje za odpowiedź, punkty ustawione właśnie jak na obrazkach. Widocznie tak musi być. Pozdrawiam i temat do zamknięcia