Intruder 1400 problem z gaźniki

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy Chopper i Cruiser, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...
Dawid
Podpatrywacz
Województwo: łódzkie

Intruder 1400 problem z gaźniki

Post autor: Dawid »

Siemka, mam problem z moim intruzem mianowicie mam cały czas strzały z wydechu na wolnych obrotach i przy otwarciu 1/3 przepustnicy nierówna praca strzały i szarpanie. Gaźniki już czyściłam, założone nowe zestawy naprawcze, robiłem synchronizację na wolnych obrotach jak i po lekkim dodaniu gazu, ustawiałem poziom paliwa w komorze pływakowej jak w instrukcji i dalej nic. Filtry powietrza są nowe psikłem je olejem do filtrów. Oczywiście regulowałem skład mieszanki i najbardziej strzela 2 cylinder przy odkręconej ok 3 obr. Śrubie pracuje najlepiej, ale dalej jak się doda gazu i puści mocno strzela czasem aż kuchnie w gaźnik. Może ktoś miał podobny problem ?
sky02
Prawa Ręka Mechanika
Województwo: małopolskie
Otrzymane Polubienia: 9

Re: Intruder 1400 problem z gaźniki

Post autor: sky02 »

Na 99% źle synchronizacj/sklad/mieszanki remont gaźników.
Ten motocykl nie jest prosty i nie za wiele osób sobie z nim daje radę. Może też gdzieś bierze lewe powietrze.

Na fabrycznych filtrach i fabrycznych wydechach lub markowych nie całkowitych przelotach skład mieszanki jest około 2obroty na pierwszym cylindrze (czyli tylni) i 2,5 na drugim czyli przedni.
Boulevard C50 '06 [W nowym domu]
Intruder VS1400 '93
Boulevard S83 '07
"Ze skuterami jest jak z grubymi babami. Nie jeździ się na tym tak źle ale jakoś tak wstyd przed kolegami..."
Dawid
Podpatrywacz

Właśnie już 3 razy czyściłem gaźniki, sprawdzałem na szczelność dolot i wydech również (sprawdzałem dymiarką) a ja go niedawno kupiłem i zastanawiam się teraz czy poprzedni właściciel nie pomylił się z przepustnicami bo nie porównywałem ich, a wiesz może czym się różnią ?
sky02
Prawa Ręka Mechanika

Chodzi ci o membrany w których są iglice bo samych przepustnic się raczej nie demontuje z gaźnika?

Różnią się ale nie ma to wpływu na pracę na jałowych. Twoje objawy tego nie wykluczają ale problem masz w układzie jałowym. Sprawdź czy dysze powietrza jałowe nie są złe i membrany air cut off. Dysze powietrza jałowe są po 2 na gaźnik.

Wszystkie dysze masz oryginalne i adekwatne do rocznika i kraju? Jest z 10 wersji tego gaźnika.
Intruder VS1400 '93
Boulevard S83 '07
"Ze skuterami jest jak z grubymi babami. Nie jeździ się na tym tak źle ale jakoś tak wstyd przed kolegami..."
Dawid
Podpatrywacz

Dysze wolnych obrotów w komorze pływaka mam na jednym 50 a na drugim 57.5 tylko tych dysz co wpada powietrze nie mogłem znaleźć jaki mają mieć rozmiar, te membranki air cut są dobre sprawdzałem już je. Ogólnie ma pół gazie też jest problem bo ma mocne szarpania i też słychać jak strzela w wydechu, a jak mu otworzysz na maksa manetkę to tak strzeli że nieraz aż w uszach zadzwoni :/
A mój Intruder jest z 92r produkcja i sprowadzony z Niemiec
sky02
Prawa Ręka Mechanika

92 z niemiec nie oznacza niemieckiego może być np USA :)
W Europejskim będziesz mieć 57,5 i 50. Ale w USA 55 i 50. Wynika to z zupełnie innych dysz powietrza. W USA w tym roczniku tył 40 i 1.55mm a przód 70 i 1.4mm w Europie tył 60 i 1.9mm a przód 55 i 1.7mm. Nie wiem jak zestaw naprawczy użyłeś jak np Keystera pełny z dyszami to tam są rozmiary dysz i rozpylacza z wersji Europejskiej.

I jak robiłeś według serwisowki to pierwszy cylinder to tylni a 2 to przedni. Niektórzy to mylą.

Jak porwałeś się na ten motocykl bez wiedzy specyficznej dla niego to tu jest bardzo dużo szczegółów które są ważne. Sama synchronizacja np liczy się na opuszczonym baku a nie na podniesionym a po opuszczeniu zmienia się na obrotach.

Te VS robi dobrze kilka osób w kraju i zazwyczaj poprawia po innych mechanikach. Nawet bardzo renomowanych w okolicy.

Zacznij od sprawdzenia jakie masz modele gaźników przód i tył, potem od tego czy masz wszystkie dysze tak jak trzeba, membranki całe i sprężyny w dobrych miejscach. Potem czyszczenie. Synchronizacja i ustawienie składu mieszanki z dużym wentylatorem na przód bo to schodzi kilka godzin jak jest nie działający zupełnie.
Do tego warto zrobić by pass masy na moduł bo wiązka jest stara i kiepska i czasem przez brak masy na module przerywają.
Dużo łatwiej ustawia się na fabrycznych filtrach (namoczonych w oleju) i fabrycznych wydechach albo na markowych. Na KN to mordęga.
Intruder VS1400 '93
Boulevard S83 '07
Dawid
Podpatrywacz

Dzięki bardzo za tą pomocną radę, ja patrzyłem nr na gaźniku ale nie mogłem rozczytać tego tak słabo widoczne, a po nr Vin 3 sklepy podały mi różne daty produkcji, ja szukałem tego w serwisówce ale takich informacji jak napisałeś nie znalazłem i jak sprawdziłem rozmiary dysz to wszystko się zgadzało, dla pewności te membranki air cut też zmienię ale widzę że są dwa rodzaje dla starszych roczników i nowszych więc muszę się dowiedzieć konkretnie co ja mam za gaźniki i pochodzenie motocykla. Może wiesz gdzie mógłbym sprawdzić po nr Vin ? Dzwonię do serwisów Suzuki ale trochę zlewają
sky02
Prawa Ręka Mechanika

Napisz mi wszystko co masz. VIN nie jest decydujący bo nie masz gwarancji że ktoś nie wymienił całego gaźnika. Jak chcesz się bawić sam to napisz mi jakie masz oznaczenia gaźników i jakie masz dysze, wszystkie i w którym miejscu. Potem będziemy jechać dalej.
Intruder VS1400 '93
Boulevard S83 '07
Dawid
Podpatrywacz

Więc tak mój gaźnik pionowy nie ma tej sprężyny co trzyma przepustnice na zewnątrz i śruby na której się opiera przepustnica nr iglicy 5D21 z jednym rowkiem dysza główna 125 a wolnych obrotów 50, pływak plastikowy, poziom paliwa udało mi się osiągnąć od kreski mikuni max 14mm, miałem wcześniej zaworki do pływaka metalowe założone teraz założyłem te z gumką poziomu paliwa nie zmieniły (regulowałem podgięciem blaszki na pływaku) docelowo ustawiłem wysokość pływaka jak w serwisówce na lekko ponad 9mm mierzone od krawędzi komory pływakowej do najwyższego punktu pływaka. Dysza od wolnych obrotów od strony filtra powietrza rozmiar 55, a dysza pod aircut 2.0
Gaźnik poziomy, dyszla główna 140, dysza wolnych obrotach 57.5 dysza od strony filtra powietrza 60. Nr iglicy 5D35. Zaworek pływaka założyłem gumowy pływak jest nowy oryginał tutaj ustawiłem idealnie wysokość paliwa w komorze na 9-9.5 mierzone od łączenia komory pływakowej (mierze podpinając przezroczysty wężyk pod spust i napełniając komorę paliwem) na tym cylindrze najbardziej wali w wydech.
Membrany aircut zamówiłem nowe (sprawdzili mi w sklepie ze powinny być ACV-306) chce wykluczyć że tak łapie lewe powietrze. Dysza pod aircut 2.0

Jeszcze membrany przepustnicy nie wiem jak rozróżnić bo wyglądają identycznie
sky02
Prawa Ręka Mechanika

Gaźnik pionowy czyli przód tak? A poziomy to tył?
Dysze i oznaczenia iglic się nie zgadzają z 92 rokiem. Jakie masz oznaczenie na gaźnikach to które się zaczyna od 38B?

To co podajesz to brzmi jak 87-88

Jaki masz rozmiar rozpylaczy? Nie masz dysz powietrza w przednim ?
Śruba nie jest konieczna do działania ona trzyma przepustnicę przed zamknięciem całkowitym gdyby się linka zerwała tak zeby chociaż jałowe były. Ale sprężynę musisz mieć bo się przepustnica nie zamyka sama.
Jeżeli nie masz dysz powietrza z przodu i lub sprężyny to tu masz na pewno duży problem

membrany muszą po wsadzeniu mieć „przelot” na podcięciu czyli musi być w osi gaźnika. Zmierz otworki, nie ten w który wchodzi iglica tylko ten który jest wolny i reguluje ciśnienie. Sprężyny w membranie też są różne.
Intruder VS1400 '93
Boulevard S83 '07
Dawid
Podpatrywacz

Więc tak oznaczenie gazników jest praktycznie nie do odczytania
Przedni gaźnik(pionowy)
Dysza główna 125
Dysza obok wolnych obrotów 50
Dysza od strony wejścia filtra powietrza 55
Gaźnik tylny (poziomy uszczelka kartonowa)
Dysza główna 140
Dysza obok wolnych obrotów 57.5
Dysza od strony filtra powietrza 60

Tak membrany z przepustnica sprawdziłem mają w innym miejscu wycięcie i nie da się ich pomylić otwór obok iglicy 2.4mm

Nie rozumiem jakich dysz powietrza w przednim gaźniku ?

O sprężynkę chodzi mi jak patrzysz na gaźnik z boku to mój gaźnik nie tej śruby co podtrzymuje sprężynę i tej długiej sprężyny co odbija przepustnice, ale między gaźnikiem a dźwignia co podpinasz linkę mam sprężynę nawinięta jak w tylnym gaźniku i to działa normalnie. Tylko mój gaźnik wygląda na orginal bo nawet nie ma miejsca na tą śrubę z sprężyną
sky02
Prawa Ręka Mechanika

Teraz podałeś mi dysze paliwowe i powietrza nr 1
Brakuje mi rozmiaru dysz powietrza nr2

W jednym gaźniku jest pod air cutem a w drugim pod dużą membraną od góry. Wcześniej chyba podałeś jedną że jest 2mm jeśli druga też jest taka to gaźniki masz kompletne ale od rocznika 87-88.

O tą śrubę chodzi i sprężynę ?

Obrazek
Intruder VS1400 '93
Boulevard S83 '07
Dawid
Podpatrywacz

Dokładnie ja tej sprężynkę nie mam i śruby, a byłem u znajomego kolegi co ma już bardzo długo intruza i właśnie mi powiedział że mój był kombinowany i te gaźniki są z wersji 87-88, właśnie w sumie tylko te dysze i iglice mam inne, zastanawiam się gdzie mogę to dokupić by skompletować. A chciałem dokupić przepustnice z membraną, iglice, sprężyny do przepustnicy (nie wiem czy ktoś moich nie pomylił bo jedna jest dłuższa druga krótsza) złożyłem gaźnik jak było
Ogólnie wymieniłem oringi pod króćcami gaźnika i membrany aircut z sprężynkami zrobiłem synchronizację na wolnych jak i na lekkim dodaniu gazu, i teraz jest bez porównania przestał tak strzelać co jakiś czas strzela, jak mu szybko dam 1/3 manetki i puszczę to wtedy potrafi tak strzelać po wydechu.
Jak odkręcam 1/2 manetki to widzę na synchronizacji że przepustnice z membraną nie otwierają się w równym czasie potrzebuje kilku sekund by wyrównało się podciśnienie i to samo jak puszczę gaz jedna odrazu łapie podciśnienie a druga po chwili

A mam jeszcze pytanie moje przepustnice mają otwór obok iglicy 2.4mm a szukałem że są takie z mniejszym 1.1mm czyli wolniej się otwiera, gdzie znajdę dane które powinny być w tych gaźnikach ? Bo je też chciałbym zmienić tylko nie wiem na które a w opisach obie przepustnice pasują do tych lat i gaźników
sky02
Prawa Ręka Mechanika

Te sprężyny mają być innej długości. Myślę że masz wszystko okej z gaźnikami. Nie zmieniaj w nich nic.

Możesz mieć złą synchronizację, skład mieszanki i obroty jałowe.
Obroty ustaw na zagrzanym silniku (najlepiej takim z drogi) na 1050-1100. Wtedy korekta synchronizacji. I liczy się synchro z opuszczonym bakiem a nie ze zdjętym. Jak mas z fabryczne filtry i wydechy to skład mieszanki powinien wyjść w okolicy 2,5 obrotu przód i 2 tył.
Intruder VS1400 '93
Boulevard S83 '07
Dawid
Podpatrywacz

Zrobiłem synchronizację bez baku ale sprawdziłem z bakiem i nic nie zmieniło, a dlatego że linki pospinałem opaskami do innych przewodów i nie ruszają się przy ściąganiu baku. Zrobiłem jazdę próbną i podniosłem iglice na drugim gaźniku jest znaczna poprawa ale jeszcze muszę podnieś iglice na pierwszym bo sprawdzając świece na pierwszym jest trochę za jasna, a tylny już znacznie lepiej ale jeszcze mi trochę brakuje paliwa
A orientujesz się jakie przepustnice powinny być ? I czy krótsza sprężyna będzie z przodu czy z tyłu gaźnika ?
ODPOWIEDZ