może banalne... ale ile zalać oleju ??
Moderator: bohas
może banalne... ale ile zalać oleju ??
Witam, mam mały dylemat, wymieniłem olej w BAndicie, zalałem 3300, ale w niecie znalazłem stronkę gdzie było napisane że niby trza zalać 3500 jak wymienia się filtr oleju, ja wymieniłem. Dolałem więc i teraz wskaźnik oleju jest na równi z kreską F (Full) (przed dolaniem był pomiędzy L a F) czy aby nie za dużo.... Ile zalewacie do Swoich Bandziorków ??
Sorki jeśli okaze się to dla kogoś błachy temat, ale wolę się upewnić....
Pozdrawiam> Marcin
Sorki jeśli okaze się to dla kogoś błachy temat, ale wolę się upewnić....
Pozdrawiam> Marcin
-
- Strzelający z Rury
- Województwo: -
a odpalales juz moto? jak odpalisz to troche oleju zostanie w filtrze oleju .
a nawet jak juz ci sie poziom ustalil na kresce full to wszystko jest ok.
a nawet jak juz ci sie poziom ustalil na kresce full to wszystko jest ok.
Komarek,TransAlp,BANDIT 1200, GSX-R 1000, 1/2 Burgman 400
Albo GSX-R ... albo NIC!!!! <<< chwilowo nie działa
KTM 990 Adventure
http://www.bikepics.com/members/kolasGSXR/
kom: 796-272-069
https://www.facebook.com/wPogoniZaNaszymiMarzeniami
Albo GSX-R ... albo NIC!!!! <<< chwilowo nie działa
KTM 990 Adventure
http://www.bikepics.com/members/kolasGSXR/
kom: 796-272-069
https://www.facebook.com/wPogoniZaNaszymiMarzeniami
-
- Po drugiej stronie Mocy
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Kontakt:
Ja w tym roku robiłem to po raz pierwszy w moim bandziorze, ale zalałem do połowy, odpaliłem moto, poczekałem aż spłynie i dolałem tak żeby było w połowie. Weszło chyba około 3400. Tak samo robię przy zmianie płynu hamulcowego - pozostawiam stan w połowie między maksimum a minimum. Wydaję mi się, że po to jest jakaś tolerncja żeby było ok, a zawsze najlepiej oscylować koło środkowej wartości, no ale to jest moje osobiste zdanie.
kom. 796 090 896
GMINA
GMINA
-
- BS Brother
- Województwo: mazowieckie
Akurat braciszku nie robisz najlepiej, poniewaz twoj sprzet jest chlodzony tylko powietrzem i olejem i powinien miec na Full - np. dla tego, ze przycisniety lubi lyknac i nagle moze sie zrobic Low - a po co sie martwic ze zabraknie?
Powinienes lac na Full, a tolerancja jest po to, zebys majac w polowie wiedzial, ze juz jest dobrze dolac. Nie nalezy doprowadzac do dolnego stanu bo olejaki sa bardzo wrazliwe na braki oleju.
W srodku stanu to by bylo dobrze gdyby istnialo ryzyko, ze ci przybedzie :lol:
Powinienes lac na Full, a tolerancja jest po to, zebys majac w polowie wiedzial, ze juz jest dobrze dolac. Nie nalezy doprowadzac do dolnego stanu bo olejaki sa bardzo wrazliwe na braki oleju.
W srodku stanu to by bylo dobrze gdyby istnialo ryzyko, ze ci przybedzie :lol:
-
- Po drugiej stronie Mocy
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Kontakt:
No dokładnie tak jest!! Nie wiem, gdzie w necie szukałeś bo nie problem to znaleńć...
Pozdrawiam Bartek
Nie chodzi o to jak jest chłodzony mój sprzęt, tylko chodzi o idee. Idea jest taka, że jest jakiś określony stan oleju i pewien poślizg +/-. Wiadomo, że lepiej mieć trochę więcej jak za mało, ale uważam że jeśli będe utrzymywał stan w granicach połowy(może trochę ponad) to będzie najlepiej. Co do brania oleju to nie mam żadnych wycieków, a obojętnie jak jezdzę nic nie bierze. Bynajmniej tak było w zeszłym sezonie (po wymianie zimeringu i popychacza - tego pręta od sprzęgła wchodzącego w korpus silnika) Uważam, że obojetnie czy wleję trochę ponad połowę, czy do F, bo po to jest pewna tolerancja żeby silnik pracował dobrze dla takiej ilości oleju... To są pierdoły ale ja i tak wszystkie płyny będe lał na minimum ponad średnią wartość, bo takie jest moje zdanie na ten temat, a co jakiś czas kontrolować te poziomy i tak trzeba.figer pisze:Akurat braciszku nie robisz najlepiej, poniewaz twoj sprzet jest chlodzony tylko powietrzem i olejem i powinien miec na Full
Pozdrawiam Bartek
kom. 796 090 896
GMINA
GMINA