Kłopot ze zmiana biegow w Sv 650 2002r

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

IXIDIGOKI

Kłopot ze zmiana biegow w Sv 650 2002r

Post autor: IXIDIGOKI »

Wczoraj wymienialem olej na Motul'a 5100 10W-40 wraz z filtrem oleju i napotkalem na pewien problem.Na wymiane zdecydowalem sie dlatego ze przy zmianie biegow na starym oleju strasznie nia szarpalo a biegi wchodzily dosyc ciezko nie mowiac o tym, ze dopiero po przechyleniu jej delikatnie na prawa strone olej w lipku zaczal byc widoczny.Spuscilem stary i zalalem nowy olej patrzac na lipko, byl w pozycji F. Odpalilem moja Su aby zassala do filtra i poziom spadl troche ponizej gornego poziomu F. Kontrolka cisnienia oleju zgasla, ja szczesliwy, typowa "bułeczka z masełkiem". Do czasu......Na jezdzie probnej okazalo sie, ze nie moge zmieniac biegow i mozliwa jest tylko "jedynka":x Po kombinacjach i wszelkiego typu probach wrocilem do garazu i zauwazylem, ze pod lipkiem, na silniku, wydziergana jest liczba "2300 ml". Co sie okazalo? Z butelki ubylo 2800ml, a poziom w oczku nie zostal przekroczony!!!!!!
Dla testu zlalem caly olej, wlalem go w naczynie z miarka i zaczalem od poczatku :D A wiec, wiedzac ze troche oleju zostalo w filtrze, wlalem dokladnie 2100ml Motula i tu nastapilo kolejne zdziwienie.....oleju w lipku ni widu ni słychu :x Na przejazdzce okazalo sie, ze biegi w koncu zaczely wchodzic ale nie tak plynnie jak powinny i delikatny problem byl nadal z 2 biegiem.

No i teraz pytanie takie....Dlaczego oleju nie widac w oczku i nadal jest problem ze zmiana biegow? Jest lepiej niz na starym oleju ale to jeszcze nie to.Co moze byc tego przyczyna? Dodam ze bez uzycia sprzegla wchodza bezproblemowo a Sv-ki dopiero sie ucze :lol:

Pozdrawiam a za odpowiedzi wielkie Dzieki :lol:
figer
BS Brother
BS Brother
Województwo: mazowieckie

Post autor: figer »

Ale poziom oleju sprawdzasz kiedy motor stoi w pionie, a nie na nozce? Jezeli wymieniales tez filtr, to wejdzie wiecej niz 2300.
Pozdro
ObrazekObrazek
IXIDIGOKI

Olej byl wlewany kiedy motor stal w pionie.Wtedy tez sprawdzany byl stan.

"Jezeli wymieniales tez filtr, to wejdzie wiecej niz 2300. "

Weszlo wiecej, dokladnie 2800ml (olej widoczny byl w lipku) ale o zmianie biegow moglem zapomniec.

I teraz dlaczego nadal mam problem ze zmiana? Biegi wchodza, ale ciezkawo :x
Desmont
BS Brother
BS Brother
Województwo: śląskie

Post autor: Desmont »

u mnie co prawda 1000 czka ale zadna roznica przy wymianie wchodzi 150ml wiecej niz wydziergane... do filtru siem wleje i stad roznica... przy wlaniu na styk i zassaniu filtrem... poziom spada prawie do lki. A SVka lubi F nie posredniaki
PZDR
Desmont
Suzi SV1000S '04 ;) najpiekniejszy dzwiek V-ki.
Co dwie lufy to nie jedna, co akrapki to akrapki

Obrazek Obrazek
GG2404004; tel. 607 082 621; skype: lukasz.pio
IXIDIGOKI

No dobra...olej zalany na pograniczu "F" a srodkiem stanu-boje sie wiecej bo znowu moze nie wysprzeglac :x Ale co z 2 biegiem? Czy mozliwe jest to, ze skrzynia w niej jest juz na szczaw ??
figer
BS Brother
BS Brother
Województwo: mazowieckie

Post autor: figer »

Wiesz, tak na odleglosc to tylko Kaszpirowski... :roll:
ObrazekObrazek
IXIDIGOKI

Hehe. No coz...masz racje. W takim razie bede sie musial troche pomeczyc, chociaz i tak na razie jezdzic nie bede bo na zwrot hajsu z ubezpieczenia czekam, no i plastYkY i lampe trza bedzie sobie skads zalatwic :roll:
A jak juz bedzie po wszystkim to moze sie gdzies stykniem na trasie i pokumbinujem :D
Dzieki wszystkim za pomoc PZDR
Desmont
BS Brother
BS Brother

przy wysokim zylowaniu na jedynce przelaczenie przy 10k i zbyt nerwowym manewrowaniem sprzeglem i gazem tez mi czasem dwojka nie wskoczy albo wyskoczy albo zgrzytnie niemilo, no i czasami sie zdarzy ze kontrolka Nki zglupnie tzn jest 2 swieci N :)
zauwazylem ze jezeli odpuszcze max gas i jednoczesnie smigne sprzeglem przy wrzutce dwojki i w trajcie puszczania sprz dodam pol gazu wchodzi miekko... ale przy 10k problem jest z pelna koordynacja ruchowa :twisted: i sa tego niemile konsekwencje
PZDR
Desmont

Obrazek Obrazek
IXIDIGOKI

Czasami zdarza sie tak, ze z jedynki mam problem z wrzuceniem na luz tzn podnosze ciegno w gore, przez doslownie chwile swieci sie N i od razu wskakuje dwojka. I odwrotnie, z dwojki proba na luz i wskakuje jedynka :x
Desmont
BS Brother
BS Brother

a to juz kwetia pary w stopie i rodzaju obowia w twardym bucie dlugodystansowym czasami zdarza mi sie przehopac na trojke:D enka nawet nie mignie.
A ze na jedynce czujesz opor przy zmianie to norma przy wyzszych obrotach Suza jakby zacisnela kleszcze na jedynce ale pytalem mechanikow to norma wina niskiego przelozenia wiec luz na czache czasem przeskoczysz za wysoko
PZDR
Desmont

Obrazek Obrazek
IXIDIGOKI

Desmont pisze:zauwazylem ze jezeli odpuszcze max gas i jednoczesnie smigne sprzeglem przy wrzutce dwojki i w trajcie puszczania sprz dodam pol gazu wchodzi miekko...

To wyglada mi na manewr smigniecia bez sprzegla, tylko bez kombinowania. Desmont- PZDR
Desmont
BS Brother
BS Brother

bez sprzegla czuje kazdy zabek.... natomiast przy szybkiej synchronizacji gasu ze sprzeglem wchodzi miekko.
natomiast fakt zawsze w dol sprzegla nie uzywam takie przyzwyczajenie z poprzedniego moto
PZDR
Desmont

Obrazek Obrazek
IXIDIGOKI

To u mnie odwrotnie-bez sprzegla wchodzi mieciutko i bez zabkow, a w dol z problemem i z bolem zebow :twisted: ale to raczej kwestia wyczucia obrotow.
Loser

Post autor: Loser »

Z poziomem nie ma sie co martwic - u mnie tez weszlo ponad 100 ml niz powinno. Poziom oleju na granicy gornej kreski i wszystko ok. Moze po jakims czasie sprzet sie "ulozy" i bedzie ok :)
Macio
Po drugiej stronie Mocy
Po drugiej stronie Mocy
Województwo: pomorskie

Post autor: Macio »

Przy wymianie oleju z filtrem wchodzi około 0,5 litra wiecej oleju niz normalnie.
A jezeli masz problemy z biegami to musisz zajrzec do skrzyni biegow, to raczej nie jest wina oleju

Pozdrawiam

NIC NA SILE WSZYSTKO MLOTKIEM

VZ800
ODPOWIEDZ