Od czasu kiedy zacząłem zaglądać na stronę "Bractwa Suzuki" napotkałem się na wiele tematów poruszajacych dobór oleju do
motocykla. Niektóre twierdzenia odnośnie uzywania oleju syntetycznego były wręcz śmieszne ( a to ze rzadki, a to, ze wypłucze silnik itp). Co ciekawe w jednym z serwisów SUZUKI powiedziano mi, zeby nie lać oleju syntetycznego, bo tak zaleca firma SUZUKI!!!????. Ponizej zalaczylem przetłumaczony fragment manual service SUZUKI BANDIT 1200/600, który myślę coś nam wyjaśni.
Pozdrawiam
Adis
===============================================
…Przy doborze oleju trzeba zwrócić uwagę na zalecany typ (lepkość i klasyfikację).
Odrębnym rozważaniem jest wybór oleju ze względu na jego pochodzenie. Czy używać standartowych ( mineralnych ), półsyntetycznych czy pełnosyntetycznych? Chociaż wszystkie te oleje mogą mieć zbliżone właściwości ( oceny ), to ich koszt będzie się wahał znacząco.
Mineralne oleje są najtańsze, pełnosyntetyczne najdroższe, zaś półsyntetyczne umiejscowimy gdzieś miedzy nimi. Ta decyzja należy głównie do właściciela motocykla, ale należy zauważyć, ze nowoczesne oleje syntetyczne mają o wiele lepsze właściwości smarne i czyszczące niż tradycyjne oleje mineralne i zachowują je na dłużej.
Pamiętając o trudnych warunkach pracy nowoczesnych silników motocyklowych ( mocno eksploatowanych, mocno wysilonych), jest bardziej polecane użycie oleju syntetycznego. Większy koszt serwisu, pozwoli nam jednak zaoszczędzić pieniądze w dłuższym okresie czasu i
zapobiegnie przedwczesnemu zużywaniu się elementów silnika.
Jako końcowa uwaga, należy pamiętać, aby używać oleji dedykowanych do silników motocyklowych. Oleje do silników samochodowych mogą mieć w sobie wiele dodatków
zmniejszających tarcie i pogorszyć pracę mokrego sprzęgła w twoim motocyklu.
===============================================