GSF 1200S - światła soczewkowe

Tutaj możecie znaleźć lub podzielić się opiniami na temat motocykli z klasy On Road, a także zapytać się innych użytkowników w sprawie dręczącego Was problemu...

Moderator: bohas

ADIS

GSF 1200S - światła soczewkowe

Post autor: ADIS »

Witam:-)

Mam pytanie związanie z nieszczęsnymi światłami soczewkowymi w SUZUKI BANDIT w wersji "S". Podczas jazdy nocą widać naprawdę niewiele. Teraz jeżdżę na philips premium, wczesniej na blue vision ( ładne niebieskie światełko, ale mocą oddawanego światła słabsze od PHILIPS PREMIUM). Nawet kiedy podniosę je w górę, to efekt mizerny, a tylko oslepiam kierowców. Wiem, że temat jest znany....ale znalazłem mocniejsze żarówki NARVA HB3 100W i HB4 70W.
Moje pytanie: Czy reflektory wytrzymają mocniejsze halogeny?
Może ktoś z Was już przerabiał temat lub znalazł
inne rozwiązanie?

Pozdr
ADIS
kolas
Strzelający z Rury
Województwo: -

Post autor: kolas »

sama "obodowa" lampy wytrzyma, ale pewnie bedziesz musial zmienic bezpieczniki i dobrze by bylo przewody na jakies grubsze, zeby sie nie grzaly za bardzo.
Komarek,TransAlp,BANDIT 1200, GSX-R 1000, 1/2 Burgman 400
Albo GSX-R ... albo NIC!!!! <<< chwilowo nie działa ;)
KTM 990 Adventure
http://www.bikepics.com/members/kolasGSXR/
kom: 796-272-069

https://www.facebook.com/wPogoniZaNaszymiMarzeniami
ADIS

hmmm......właśnie kiedy patrzę na te "cieniusieńkie druciki" do halogenów to dorze, że przynajmniej wytrzymują fabryczne obciążenie :) . Żarówki o których pisałem nie są drogie.....12-13 zł....wierzyć tylko, żeby naprawdę WYTRZYMAŁ REFLEKTOR :?
Dzięki
Kudlaty

Post autor: Kudlaty »

Sam reflektor to wytrzyma a jeżeli chodzi o instalacje to niestety niema prawa
ADIS

Kudłaty pisze:Sam reflektor to wytrzyma a jeżeli chodzi o instalacje to niestety niema prawa
Sugerujesz, że maksymalny przyrost mocy rzędu 70W instalacja nie pociągnie? Z tego co wiem, to alternator ma ponad 400W.....no chyba, ze przy wolnych obrotach ładowanie aku drastycznie spadnie...?
Kurde..sam nie wiem....jak się wkurzę to zrobię z niego NAKED-a i wreszcie jazda nocą stanie sie znośna !! :evil:
bohas
Moderator
Moderator
Województwo: opolskie

Post autor: bohas »

Taki sam mankament jest w katamaranach np Audi 100 C4 (światła soczewkowe-słaba widoczniość w nocy). Najprostszym rozwiązaniem jest rozebranie reflektora i wyczyszczenie soczewki. Nawet nie masz pojęcia, jaka może być zakurzona. Praktykowałem to i jest o wiele, wiele lepiej. Nie trzeba od razu wstawiać mocniejszej żarówki.
ADIS

bohas pisze:Taki sam mankament jest w katamaranach np Audi 100 C4 (światła soczewkowe-słaba widoczniość w nocy). Najprostszym rozwiązaniem jest rozebranie reflektora i wyczyszczenie soczewki. Nawet nie masz pojęcia, jaka może być zakurzona. Praktykowałem to i jest o wiele, wiele lepiej. Nie trzeba od razu wstawiać mocniejszej żarówki.
Czyszczenie soczewek zrobiłem na samym początku rozwiązywania problemu (syfu było sporo). Nie ukrywam, ze trochę pomogło....ale
do zadowalających efektów jeszcze d a l e k a droga......
Na innych forach wyczytałem, ze zmiana na mocniejsze zarówki rewolucji nie zrobi (ponoć soczewka wszystko stłumi). Efekt większej mocy zarówek jest ponoć bardziej widoczny przy tradycyjnych reflektorach :(
Mówi się trudno............i trza jeździć za dnia :?
kolas
Strzelający z Rury

A nie da sie tak ustawic reflektora zebys jezdzil na dlugich swiatlach caly czas i nie oslepiej wszystkich do okola?? Albo na dlugich i mijania razem (nie wiem jak jest u cibie, bo bywa roznie...w niektorych jak zapalsz dlugie na stale to mijania gasna, a w niektorych nie), wtedy mial bys duzo lepiej oswietlona droge. A raz na rok(na przeglad) tylko sobie przestawisz na normalne ustawienie.
KTM 990 Adventure

ADIS

kolas pisze:A nie da sie tak ustawic reflektora zebys jezdzil na dlugich swiatlach caly czas i nie oslepiej wszystkich do okola?? Albo na dlugich i mijania razem (nie wiem jak jest u cibie, bo bywa roznie...w niektorych jak zapalsz dlugie na stale to mijania gasna, a w niektorych nie), wtedy mial bys duzo lepiej oswietlona droge. A raz na rok(na przeglad) tylko sobie przestawisz na normalne ustawienie.
U mnie jest tak, że jak zapalam długie, to świeca się obie soczewki. Dla mnie nie ma problemu obniżyć soczewkę od swiatła drogowego. Jednak na nieoświetlonych drogach brakować będzie tego światła patrzącego o parenaście metrów dalej.Trudno, skoro wiekszości to szczególnie nie przeszkadza....pozostaje mi się przyzwyczaić. Jednak zwrócę uwagę przed zakupem nastepnego moto na jakość oświetlenia. Szczerze mówiąć, to nawet w ETZ 250 widziałem więcej drogi przed sobą :D

Pozdr
kolas
Strzelający z Rury

Jak bys zobaczyl jak jest w banditach N-kach to bys nie marudzil na swoje swiatlo :D W nocy w trasie to ratowal tylko samochod jadacy przed toba. Po wymianie na blue lihgt vision bylo ciutke lepiej, ale i tak go...o bylo widac.

Wiec ciesz sie z tego co masz :D
KTM 990 Adventure

ADIS

kolas pisze:Jak bys zobaczyl jak jest w banditach N-kach to bys nie marudzil na swoje swiatlo :D W nocy w trasie to ratowal tylko samochod jadacy przed toba. Po wymianie na blue lihgt vision bylo ciutke lepiej, ale i tak go...o bylo widac.

Wiec ciesz sie z tego co masz :D
Wiesz...moze faktycznie czepiam się. Moja frustracja wynika z faktu, iz samochodem rocznie nakręcam ponad 100 tyś km i przy takiej widoczności chyba bym skapitulował :)
Tak więc czekam na poprawę pogody i..............JAZDA :D

Dzieki
Narka
PAWLIK

Post autor: PAWLIK »

Z uwagą przeczytałem Wasze posty i zdumiała mnie uwaga nt. czyszczenia soczewki. Naprawdę dopiero teraz dowiedziałem się ,że ją sie czyści :oops:
Problem niedoboru LUXów w nocy doskwiera i mi zatem wezmę tę cenną radę pod uwagę.Błędem było w pierwszej kolejności kupowanie jakiś super mega xenon żarówek ,które tak naprawdę niczego nie poprawiają. Założyłem i natychmiast zdjąłem. Kolejnym etapem bedzie wyczyszczenie soczewki i zakup tych philipsó albo narvy.
Pozdrawiam.
figer
BS Brother
BS Brother
Województwo: mazowieckie

Post autor: figer »

Ja bym kupil zarowke xenonowa z przetwornica - tylko prawidlowo zogniskowana - jak H4 - i byloby po problemie. Pradu bierze mniej, swiatla daje znacznie wiecej. Cena tylko ...
ObrazekObrazek
PAWLIK

Post autor: PAWLIK »

A jaka to cena ? Warto ew. wydać taką kwotę?
kolas
Strzelający z Rury

Nie wiem czy trafisz gdzies pojedynczy zestaw. Wyjdzie dosyc drogo, mysle ze ok. tysiaca (mowa o nowych rzeczachi nie z wyprzedazy z Tesco) Samej zarowki to juz raczej napewno nikt ci nie sprzeda osobno. Jakies pol roku temu szukalem do samochodu i co najwyzej to takie jakies podruby chcieli spzrzedawac pojedynczo.

Nie wiem tylko czy aby napewno to sa jedyne rzeczy ktore beda potrzebne (czyli przetwornica i zarnik). Czy aby napewno instalacja wytrzyma takie obciazenie?? akumulator?? alternator??

Nie pamietam dokladnie, ktos z BS-a z Mazowieckiego zamontowal sobie Xenona w Hajce. Najlepiej jego zapytaj.
edit.
jak sie oczywiscie ta osoba ujawni :D
KTM 990 Adventure

ODPOWIEDZ